
ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

ممیزی کتاب را به اهل فرهنگ بسپارید
رئیس جمهوری در اختتامیه جایزه کتاب سال، ضمن اشاره به وظیفه تسهیل گری دولت در راستای توسعه کتاب و کتابخوانی گفت:«وزارت ارشاد باید ممیزی را به انجمنهای تخصصی، اندیشمندان و ناشران بزرگ واگذار کند تا ممیزیها دقیق و تخصصی انجام شوند. امور را به اهلش واگذار کنیم، هرچیزی که به اهلش واگذار شود موفقتر خواهد بود.»
به گزارش «ایران» و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، معرفی برگزیدگان سی و پنجمین دوره «جایزه کتاب سال» و بیست و پنجمین دوره «جایزه جهانی کتاب سال» در حالی صبح دیروز در تالار وحدت انجام شد که رئیس جمهوری، جمعی از مسئولان فرهنگی، کشوری و همچنین اهالی کتاب کشورمان در این مراسم حضور داشتند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی با بیان اینکه انقلاب اسلامی زمینه ساز عزت و هویت ملی شد، تصریح کرد: ورود اسلام نقطه ممتازی برای تمدن ایران و انقلاب و نقطه عطف مهمی در تاریخ ایران بود.
دکتر روحانی با بیان اینکه نمیخواهم انقلاب ایران را هموزن دین مبین اسلام قرار دهم، اظهار داشت: با نگاهی به شرایط کشور پیش و پس از انقلاب در مییابیم که دوران پیش از انقلاب، زمان تحقیر ملت از سوی استعمارگران و مستبدان بود و دوران بعد از پیروزی انقلاب زمان عزت و شکوفایی ملت ایران در سایه حاکمیت ملی و احترام به فرهنگ دینی و ملی مردم است.
رئیس جمهوری تأکید کرد: انقلاب اسلامی ایران به آرا، اندیشه و تفکرات مردم و هویت دینی و ملی ملت عزت بخشید که البته در این تحول و انقلاب بزرگ، کتاب، مکتوب و سخن نقش بسیار اساسی را داشته و فرهنگ و هنر ما را وارد عالم جدیدی کرده است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه متأسفانه در دورانی بخش بزرگی از جامعه مذهبی و متدینین به دلایلی از هنر فاصله گرفته و فرار میکردند، گفت: حتی در دورهای مذهبیها با دلایل خاصی که داشتند محیطهای دبیرستان و دانشگاه را برای جوانان خود مناسب نمیدیدند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه دورانی در این کشور ورود به دانشگاه و فراگیری علوم جدید و هنر، به معنای بیدینی بود، خاطرنشان کرد: در آن دوران انس داشتن با علوم جدید بسیار دشوار بود و اگر طلبهای قصد داشت تا بهدنبال خواندن دروس کلاسیک رفته و در دانشگاه تحصیل کند به او به شکل دیگری نگاه میکردند و از حوزه اخراجش میکردند و باید خیلی مخفی و سری این کار را انجام میداد.
دکتر روحانی بحث و جلسات متعدد متفکران، صاحبنظران و عالمان راجع به پایههای انقلاب را در شکلگیری انقلاب بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: هیچکس تا سال 56 تصور نمیکرد که در این کشور، حکومت اسلامی ایجاد میشود و تمام مباحث بر این مبنا بود که بتوانند رژیم را قانع کنند تا از برخی اقدامات دست برداشته و با دین مبارزه نکند، اما در سال 56، شرایط تغییر کرد و این زمزمه بهگوش میرسید که صدای طبل سقوط حکومت رژیم شاهنشاهی بهگوش رسید.
رئیس جمهوری ادامه داد: در آن دوران بحث بر این بود که اگر رژیم شاهنشاهی سقوط کند حکومت جدیدی که به وجود خواهد آمد، خلافت اسلامی است یا حکومت اسلامی؟ و آیا مردم در آن حکومت نقش دارند یا خیر؟
دکتر روحانی به شعار «استقلال، آزادی، حکومت اسلامی» در ابتدای نهضت اشاره کرد و گفت: در مقطعی امام(ره) از پاریس اعلام کرد که حکومت آینده ما جمهوری اسلامی خواهد بود و بیان این مطلب نه بهخاطر این بود که امام این عنوان را پسندید و بهکار برد، بلکه حاصل دهها و صدها جلسه و بحثهای عمیق بوده است.
به گفته رئیس جمهوری امام با تأکید بر نقش مردم شعار حکومت اسلامی را به جمهوری اسلامی، تغییر داد و وقتی توضیح داد که جمهوریت و اسلامیت به چه معناست، شعار مردم نیز تغییر کرد.
دکتر روحانی از نقش اساسی کتاب در تحول جامعه و تحرک نسل جوان و ایجاد اندیشه نو، سخن گفت و در ادامه خاطرنشان کرد: امروز رسالت سنگینی بر دوش نویسندگان، عالمان و فرهیختگان است تا آنچه برای جامعه ضروری است، از طریق بیان و کتابت بگوید و واقعیتها را نشان دهند.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه کتاب باید بخشی از نیازهای جامعه را تأمین کرده و مطالبی را در بر داشته باشد که مردم تشنه آن هستند تا مورد استقبال باشد، گفت: امروز در دنیا، کتابهایی به چاپ میرسد که بواسطه آنکه منطبق با نیاز و خواست مردم بوده و برآیند نیازهای فرهنگی، علمی جامعه هستند، مردم برای خرید آن در صفهای طولانی میایستند.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه دولت باید در راستای توسعه و ترغیب کتاب و کتابخوانی، تسهیلگر باشد، گفت: وزارت ارشاد در این راستا باید ممیزی را به انجمنهای تخصصی، اندیشمندان، فرهیختگان، نویسندگان و ناشران بزرگ واگذار کند تا این ممیزیها به طور دقیق و تخصصی انجام شود.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه اگر هر موضوعی به اهلش واگذار شود، نتیجه مثبتی خواهد داشت و موفقتر خواهیم بود، گفت: ما برای حضور افراد در انتخابات و بررسی شایستگی آنها افراد مختلف را در کمیسیونها و اتاقهای مختلف بررسی میکنیم، اما در دیگر کشورها چند حزب بزرگ وجود دارند که آنها افراد را در فیلترهای خود قرار داده و برای حفظ آبرو و جایگاه خود شایستهترین را بهعنوان کاندیدا معرفی میکنند و این فیلتری طبیعی و در اختیار مردم و یک حزب است؛ فرق در تصمیمگرفتن در یک اتاق و یک سالن است که بهنظرم تصمیمگیری در سالن وسط جامعه، خیلی مناسبتر از تصمیمگرفتن در یک اتاق در بسته است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه ما باید برای انجام همه امور، از جمله مسائل مربوط به فرهنگ، بهترین راه را انتخاب کنیم، گفت: اگر کارها را بهمردم و انجمنهای تخصصی واگذار کنیم، مطمئناً دچار ضرر و زیان نخواهیم شد.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه کتابخانه لذتبخشترین مکانهاست و آنهایی که از خواندن کتاب لذت میبرند قطعاً در کارها موفق خواهند بود، افزود: ما باید جامعه را تشویق به خواندن کتاب کنیم و اگر در این راستا آموزش و پرورشمان، ایرادهایی دارد، باید بررسی شده و در جهت رفع مشکلات گام برداریم.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه امروز کلاسهای درس ما نشاط لازم را ندارند در حالی که باید کلاسهای درس کتابخوانی را ترویج کنند، گفت: امروز فضای مجازی دنیای جدیدی را به وجود آورده و فضایی را آفریده تا مردم بنویسند و مسئولان و نخبگان بخوانند و در حقیقت یک ارتباط دوسویه میان مردم، جوانان و مسئولان و نخبگان به وجود آمده است.
رئیس جمهوری اظهار داشت: امروز دورانی به وجود آمده که باید ابتدا نخبگان، فرهیختگان و مسئولان، نوشتهها و کتابهای جوانان را در فضای مجازی بخوانند و سپس بر مبنای نیاز آنها تصمیم بگیرند.
مکث
لازمه توسعه پایدار، گسترش کتابخوانی است
سیدعباس صالحی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
انقلاب اسلامی با کتاب متولد شد، همانطور که اسلام با کتاب متولد شد.انقلاب اسلامی از معدود انقلابهای جهانی بود که رهبران آن از جمله امام خمینی(ره)، شهید مطهری، شهید بهشتی، آیتالله طالقانی، رهبر معظم انقلاب و آیتالله هاشمی رفسنجانی نویسنده بودند. انقلاب اسلامی با نویسندگان به دنیا آمد و کتابها، خیابانهای همه شهرها را در این دوران پر کردند و انقلاب اسلامی در دوران پایداری نیز به کتاب نیازمند است. کتابها، نقطه اتصال ما به علم، فرهنگ، هنر و دین هستند و توسعه اجتماعی کشورها با کتاب، پیوند عمیق و وثیق دارد. اگر بخواهیم مثالی بزنیم، کتاب مانند ذخایر نفت خام است که با پتروشیمی این ذخیره طلایی، فرآوری میشود و به علم پیشران، فرهنگ خلاق، هنر پویا و دین عالمان و نه عامیانه تبدیل میشود. اگر بخواهیم توسعه پایدار همه جانبه و ژرف نگر داشته باشیم به کتاب و خواندن کتاب خوب نیازمندیم. دولت دوازدهم به ریاست دکتر روحانی باید بتواند بیش از گذشته به حوزه فرهنگ مکتوب توجه کند و فرصتهای نقد، منزلت پدیدآورندگان تفکر و اقتصاد و مسائل معیشتی آنها بیش از گذشته فراهم شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تداوم آلودگی هوای پایتخت تا اوایل هفته آینده
افزایش آلایندههای هوای پایتخت و بسیاری از کلانشهرهای ایران در چند روز گذشته حالا وارد نهمین روز متوالی شد و دبیرخانه کارگروه مواقع اضطرار هوای تهران نیز روز گذشته هشدار داد که سایه سنگین آلودگی همچنان بر سر پایتخت خواهد بود و تا ابتدای هفته آینده قصد کاهش ندارد و ممنوعیتها نیز همچنان به قوت خود باقی است! در همین حال مطابق معمول 20 سال اخیر که همواره در مواقع بحرانی مناقشه بر سر شناسایی عاملان آلودگی هوای شهرها بالا میگیرد بار دیگر چند روزی است که مقصریابی آغاز شده است. سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان ملی استاندارد و دادستانی کل کشور میگویند بنزین و گازوئیل آلوده عامل اصلی آلودگی هوای ایران است اما وزارت نفت همچنان مدعی است سوخت تولیدی استاندارد یورو 4 دارد و تقصیر را به گردن خودروسازان میاندازد و خودروسازان نیز سکوت اختیار کردهاند!
اما روز گذشته و در حالی که شرکت کنترل کیفیت هوای تهران شاخص کیفی هوای پایتخت را در 24 ساعت گذشته 175 و در وضعیت قرمز و بحرانی اعلام کرده بود دبیرخانه کارگروه هماهنگی شرایط ویژه آلودگی هوای استان تهران با صدور اطلاعیهای اعلام کرد با توجه به تداوم پایداری هوا و بالا بودن شاخص کیفی هوای استان محدودیتهای چهار روز قبل برای پنجشنبه هم تمدید میشود. بر اساس این گزارش اجرای طرح زوج و فرد در تهران، ری و تجریش از درب منازل، ممنوعیت فروش طرح ترافیک روزانه، ممنوعیت تردد کامیونها و انجام فعالیتهای عمرانی در روز پنجشنبه پابرجاست و اورژانس در آماده باش است. همچنین از ورزشکاران خواسته شده از فعالیتهای ورزشی انفرادی، همگانی و باشگاهی در محیطهای باز خودداری کنند. محیط زیست استان تهران نیز اعلام کرده با توجه به پیشبینیهای سازمان هواشناسی و ادامه روند پایداری هوا در 72 ساعت آینده از همشهریان گرامی تقاضا میشود به منظور کاهش آلودگی هوا از ترددهای غیر ضروری در سطح کلانشهر تهران خودداری کنند.
اما یک روز پس از اظهارات مسئولان وزارت نفت مبنی بر اینکه بنزین و گازوئیل تولیدی مشکل آلودگی ندارند، معاون دادستان کل کشور گفت: بر اساس نظر کارشناسان مربوطه در حوزههای استاندارد و محیط زیست نزدیک به ۸۰ درصد آلودگی هوای تهران و کلانشهرها بهدلیل استفاده از بنزین، گازوئیل و گاز مایع غیر استاندارد است. محمد جواد حشمتی خواستار توجه جدی و واقعی به بهینهسازی سوخت از سوی وزارت نفت منطبق با استانداردهای یورو ۴ شد و گفت: برای حفظ سلامت و جان مردم باید به دور از هر ملاحظه سیاسی و حتی اقتصادی نظرات کارشناسی و نتایج آزمایشهای متعددی که آلودگی بنزین و سایر سوختها را تأیید کرده است، بپذیریم و اقدام فوری و مناسب را انجام دهیم. او با اشاره به انجام برخی مصاحبهها از سوی برخی مقامات مسئول در وزارت نفت مبنی بر یورو ۴ بودن بنزین گفت: در طول یک سال گذشته بارها و بارها جلساتی با حضور مسئولان و نمایندگان سازمانهای مرتبط با موضوع آلودگی هوا، از جمله سازمان استاندارد، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت نفت و حسب مورد سایر نهادها برگزار کردهایم و در این جلسات خود آقایان هم به نتیجه قطعی رسیدند که آلودگی هوا ناشی از سوخت غیراستاندارد است اما جای سؤال است که چرا اقدامی انجام نمیشود و تعجب برانگیز اینکه چرا در مصاحبههای خود اعلام میکنند بنزین یورو ۴ است.
حشمتی با بیان اینکه آزمایشهایی در چند مرحله درخصوص وضعیت سالم و استاندارد بودن بنزین و گازوئیل انجام شده که نتیجه همه آنها غیراستاندارد بودن این سوختها را تأیید کرده است، افزود: در سال ۹۵ که به دستور دادستان کل کشور نسبت به سنجش آلایندگی سوخت و تأثیر مخرب آن بر سلامت مردم ورود کردیم، ابتدا از تعدادی جایگاههای سوخت در سطح کلانشهر تهران نمونههایی را به آزمایشگاههای معتبر فرستادیم که نتیجه آن تأیید آلایندگی بنزین بود. اما متأسفانه به ما ایراد گرفتند که ظرفهای آزمایشگاهی شما استاندارد نبوده است. در مرحله بعد باز هم آزمایشها در حضور و نظارت نمایندگان نهادهای متولی از جمله وزارت نفت و در آزمایشگاههای مختلف انجام شد. بر اساس اعلام معاون دادستان سازمان بازرسی هم به این موضوع ورود کرده «اما با وجود شرایط اضطراری که به وجود آمده باز هم بنا به ملاحظاتی سیاسی و اقتصادی مانند اشتغال و... کار خاصی انجام نمیشود. در حالی که هیچ ملاحظهای بالاتر از سلامت و حفظ جان مردم وجود ندارد. او همچنین یادآور شد: این وزارتخانه هم باید به صورت جدیتری نسبت به موضوع ورود پیدا کند و در کنار سازمان استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست با حساسیت ویژه پیگیر باشند.
نگرانی مجلس
از تشدید آلودگی هوا
موضوع آلودگی هوای کلانشهرها حالا اینقدر نگرانی ایجاد کرده که روز گذشته دبیر شورای عالی استان ها نیز در دیدار با رئیس مجلس بر این موضوع تأکید کرد. مرتضی الویری گفت: در ابتدای این جلسه، علی لاریجانی رئیس محترم مجلس شورای اسلامی ضمن ابراز نگرانی از افزایش آلودگی هوا از اینجانب درخواست کردند تا با همکاری غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون تلفیق مجلس، راهکارهای مناسب برای برطرف کردن آلودگی هوا را بررسی کرده و در قالب پیشنهادهایی در صحن مجلس ارائه شود تا در لایحه بودجه سال 97 مورد توجه قرار گیرد.
نیم نگاه
معاون مرکز سلامت محیط وزارت بهداشت اعلام کرد
افزایش حملههای قلبی و تنفسی در تهران
معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: وضعیت آلودگی هوای تهران روز سهشنبه از شاخص 200 عبور کرد و به وضعیت بنفش رسید. بههمین علت وزارت بهداشت بر اساس دستورالعمل وزارت کشور و شورای هماهنگی ترافیک کشور درخواست کرد که ادارات دولتی با دو ساعت تأخیر شروع به فعالیت کنند که استانداری تهران قبول نکرد. محسن فرهادی به ایرنا گفت: توصیه وزارت بهداشت در وضعیت قرمز آلودگی هوا به مردم این است که بجز موارد ضروری در خیابان تردد نکنند و اگر لازم است در خیابان و هوای آزاد تردد کنند، حتماً از ماسکهای مورد تأیید وزارت بهداشت استفاده کنند. دو ماسک N95 و FFP2 در صورتی که از برندهای معتبر باشند، در آلودگی هوا البته به شرط اینکه پاره یا خراب نباشند مؤثر هستند. او ادامه داد: در شرایط قرمز آلودگی هوا، حملههای قلبی و مشکلات تنفسی افزایش مییابد و بار مراجعه این بیماران به مراکز درمانی و اورژانس بیشتر میشود، هر سال حدود 20 هزار مرگ در کشور که 5 هزار مورد آن در تهران است به آلودگی هوا منتسب میشود که بخشی از این موارد در همین روزهای با آلودگی هوای بالای 150 رخ میدهد.
ادامه تاخت و تاز آلودگی هوا در برخی استان ها
گروه ایران زمین/ تداوم آلودگی و کاهش کیفیت هوا بازهم روز گذشته مدارس تعدادی از شهرها را به تعطیلی کشاند، به طوری که در برخی از استانها چون تهران مدارس برای سومین روز متوالی تعطیل شد. مدارس البرز، قم و خوزستان هم دیروز به علت آلودگی هوا تعطیل بود. در این حال، سازمان هواشناسی از کاهش آلودگی هوا خبر داده واعلام کرده که وضعیت کیفیت هوا از حالت اضطرار خارج شده، اما همچنان برای گروههای حساس ناسالم است. بنابراعلام کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران، مدارس استان بجز شهرستانهای دماوند، پردیس و فیروزکوه دیروز (چهارشنبه18بهمن) برای سومین روز متوالی به علت آلودگی هوا در تمامی مقاطع تحصیلی تعطیل شد.
طرح زوج و فرد نیز دیروز مانند 3 روز گذشته از در منازل در شهرهای تهران و ری اجرا شد. همچنین فعالیت ورزشی و هرگونه مسابقات ورزشی نیز در این مناطق ممنوع بود. فروش طرح ترافیک روزانه هم توسط شهرداری تهران تا پایان هفته ممنوع است. همچنین فعالیتهای عمرانی و کارگاههای معدنی و صنایعی که آلایندگی داشته باشند هم در سطح استان ممنوع است.
اداره کل مدیریت بحران استانداری البرز هم در اطلاعیهای مقاطع تحصیلی کرج و فردیس و مهدهای کودک، پیش دبستانها و مدارس ابتدایی شهرستانهای نظرآباد، اشتهارد و ساوجبلاغ در نوبت صبح و عصر دیروز چهارشنبه را تعطیل اعلام کرد. مدارس اهواز و کارون هم در خوزستان دیروز به علت آلودگی هوا تعطیل اعلام شد.
وزش باد با سرعت ۶۰ کیلومتر
در ساعت در سیستان و بلوچستان
از طرفی، «علی ملاشاهی»، رئیس گروه پیشبینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: وزش باد با سرعت ۴۰ تا ۶۰ کیلومتر در ساعت از اواسط روز گذشته (چهارشنبه) در شمال استان شروع شده است.
به گفته وی، وزش باد تا صبح فردا جمعه در شمال استان ادامه خواهد داشت. این باد باعث شده تا در برخی نقاط گرد وخاک و کاهش دید افقی رخ دهد. در این مدت در جنوب شرق و نوار غربی نیز وزش باد خواهد بود.ملاشاهی از احتمال بارش پراکنده باران در برخی نقاط شمالی و مرکزی استان خبر داد و افزود: امروز پنجشنبه در برخی ارتفاعات نیمه شمالی و مرکزی استان احتمال بارش اندک و پراکنده باران وجود دارد. همچنین امروز و فردا (پنجشنبه و جمعه) در نیمه شمالی استان کاهش موقتی دمای هوا رخ خواهد داد.
کاهش غلظت آلایندهها
در شهرهای بزرگ و صنعتی
همچنین سازمان هواشناسی از جوی پایدار در بیشتر نقاط کشور و کاهش غلظت آلایندهها در شهرهای بزرگ و صنعتی خبر داد و افزود: با عبور موج بارشی از کشور از اواخر وقت دیروز چهارشنبه، امروز و فردا (پنجشنبه و جمعه) تا حدودی از پایداری جو کاسته شده و کیفیت هوا به وضعیت ناسالم برای گروههای حساس میرسد. در این مدت در سواحل خزر و شمال شرق کشورهم شاهد کاهش نسبی دمای هوا، وزش موقتی باد و بارش پراکنده خواهیم بود. این موج بارشی بخشهایی از البرز مرکزی و شرقی، دامنههای زاگرس جنوبی ومرکزی، شرق کشور و هرمزگان را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
اجرای محدودیت ترافیکی
در جاده کرج - چالوس
مرکز فرماندهی کنترل ترافیک پلیس راه استان البرز هم اعلام کرد، باتوجه به تعطیلات آخرهفته (18 تا 22 بهمن ماه) محدودیت ترافیکی درجاده کرج - چالوس اجرا میشود.
براین اساس تردد وسایل نقلیه از ساعت 13 دیروز چهارشنبه تا ساعت 24 امروز پنجشنبه از مرزن آباد به سمت کرج ممنوع شده است. همچنین تردد وسایل نقلیه ازساعت 16تا24 روزهای یاد شده از کرج به سمت مرزن آباد یک طرفه خواهد بود. روزهای شنبه و یکشنبه 21 و 22 بهمن ماه هم از ساعت 13 تا 24 همان روز تردد وسیله نقلیه از کرج به سمت مرزن آباد ممنوع میشود.
گفتنی است، تردد وسیله نقلیه ازساعت 16تا 24 روزهای مذکور از مرزن آباد به سمت کرج یک طرفه خواهد بود که این مسأله بهدلیل تخلیه بار ترافیکی مسافران در حال بازگشت از سفر در این مسیر اجرا میشود. چنانچه درمدت زمان مقرر بار ترافیکی تخلیه نشود ساعت انجام محدودیت افزایش خواهد یافت. ممنوعیت تردد موتورسیکلت نیز تا پایان زمان محدودیت ترافیکی در جاده کرج - چالوس و بالعکس ادامه دارد.
باتوجه به فصل سرما و احتمال بارش برف و باران بویژه در جادههای کوهستانی، رانندگان هنگام سفر علاوه بر همراه داشتن زنجیرچرخ و اطمینان از سلامت فنی خودرو، وسایل گرمازا به همراه داشته باشند. مرکز کنترل ترافیک پلیس راه ناجا با شماره تلفن 88255555 به صورت شبانه روزی پاسخگوی وضعیت راههای کشور و آماده امدادرسانی به حادثه دیدگان احتمالی است.
نیم نگاه
با عبور موج بارشی از کشور از اواخر وقت دیروز چهارشنبه، امروز و فردا (پنجشنبه و جمعه) تا حدودی از پایداری جو کاسته شده و کیفیت هوا به وضعیت ناسالم برای گروههای حساس میرسد
مدارس 4 استان تهران، البرز، قم و خوزستان دیروز به علت آلودگی هوا تعطیل بود
وزش باد با سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت در سیستان و بلوچستان، در برخی نقاط استان موجب گرد وخاک و کاهش دید افقی شده است

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

ترافیک بزرگان روی فرش قرمز
گزارش «ایران» از پنجمین روز جشنواره فیلم فجر
22

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

واگذاری 105 شرکت زیرمجموعه «شستا»
تاکنون عملیات واگذاری 50 شرکت انجام شده است
چند سهام خوب در حوزه پتروشیمی، دارو و... نیز به بازنشستگان واگذار میشود
سهمی را در هیأت مدیرهها به زنان اختصاص دادیم و 30 انتصاب جدید داشتیم
مدیرعامل جدید شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی از واگذاری سهام بورسی به بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال آینده خبر داد. به گزارش «ایران» مرتضی لطفی در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت: جزئیات واگذاری سبد پرتفویی به بازنشستگان متشکل از چند سهام (انواع سهام) خوب در حوزه پتروشیمی، دارو و... با معاونت اقتصادی تأمین اجتماعی در دست مذاکره است و باید سازوکار آن مشخص شود تا بتوانیم آن را اجرا کنیم اما پیشبینی میشود این کار در اوایل سال آینده آغاز شود. وی افزود: این تصمیم با تأکید وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با هدف بهبود معیشت بازنشستگان انجام میگیرد و قرار است با واگذاری سهامهای فوق طی اقساطی از حقوق بازنشستگان کسر شود.
مدیرعامل شستا در ادامه همچنین به توافق تأمین اجتماعی با رایتل برای ایجاد کارت الکترونیک سلامت اشاره و عنوان کرد: این طرح در سه استان گیلان، اصفهان و یزد در مرحله پایلوت است و پیشبینی میکنیم. شمار افراد تحت پوشش آن به 40میلیون نفر برسد. وی با بیان اینکه شستا در سال 1365 با نیت ارزشآفرینی و حفظ منافع بیمه شدگان تأمین اجتماعی شکل گرفت تا از طریق بنگاهداری و سرمایهگذاری در زمینه ایجاد ارزش افزوده فعالیت کند، افزود: 39 هزار میلیارد ریال سرمایه فعلی شستا است که 60هزار میلیارد تومان ارزش سهام آن است و در قالب 9هولدینگ دارو، نفت و سیمان، حمل و نقل، انرژی و... فعالیت میکنیم.
مدیرعامل شستا با اشاره به تدوین برنامه استراتژیک شستا چشمانداز 1401 گفت: قرار است 9 هولدینگ ما به پنج هولدینگ نفت، گاز، بانک و بیمه، دارو، معدن و فلزات کاهش یابد.
لطفی با اشاره به انجام مقدمات واگذاری هشت شرکت زیرمجموعه شستا گفت: امیدواریم این هشت شرکت را به طور قطعی بفروشیم. در مجموع 157 شرکت داریم که واگذاری 105 شرکت خارج از برنامه استراتژیک ما که یا زیاندهاند یا کوچک مقیاساند و 16هزار میلیارد تومان ارزش دارند را در فاز اول در دست اقدام داریم تا از طریق جراید به عرضه عمومی بگذاریم. تاکنون عملیات واگذاری 50 شرکت انجام شده است.
وی ادامه داد: بیش از 100 هیأت خارجی به ما مراجعه کردهاند و در کنار برنامهریزی با اتاق بازرگانی تهران با سفرا و نمایندگان این هیأتها مذاکراتی برای پذیرش سرمایه و سرمایهگذاری در کشورهای دیگر انجام شده است و در جمهوری آذربایجان و گرجستان برنامههایی برای سرمایهگذاری داریم.
لطفی با اعلام اینکه 9 پروژه به ارزش 1450 میلیارد تومان را در دست افتتاح در ایام مبارک فجر داریم ،گفت: رونمایی از تعدادی داروی سرطانی به صورت مشترک با ستاد اجرایی فرمان امام نیز در این ایام صورت میپذیرد.
مدیرعامل شستا با اشاره به کوچک سازی، حذف یا ادغام دو هولدینگ عنوان کرد: پس از برجام نیز احساس کردهایم اگر بخواهیم در عرصه بینالمللی فعال باشیم باید ادغام و ایجاد شرکتهای بزرگ را شروع کنیم.
وی با اشاره به ادغام شرکتها و هولدینگهای حوزه پتروشیمی زیرمجموعه وزارت رفاه اظهار کرد: کلیات طرح تصویب شده و با سرمایهگذاری غدیر هم مذاکراتی داشتهایم. لطفی با اشاره به ضرورت برخورداری از منابع انسانی متخصص در برنامه راهبردی چشمانداز 1401 که در قالب 21 برنامه طراحی و تدوین شده است، گفت: خروج از بنگاهداری سرفصل این برنامه است. در این میان ایجاد و حفظ اشتغال موجود را دنبال میکنیم. در قالب این 18پروژه اشتغالزایی برای 20هزار نفر ایجاد خواهد شد. مدیرعامل شستا ادامه داد: بزرگترین پروژه ما پالایشگاه ستاره خلیج فارس است که تا پایان سال 97 دو فاز دیگر آن به بهرهبرداری میرسد. 49 درصد سهام پالایشگاه در دست ماست. پیشبینی میکنیم مجموع پروژههای فعلی ما تا سال 98 به بهرهبرداری برسند.
لطفی با بیان اینکه با استفاده از هوش تجاری و نظام BI، داشبورد مدیریتی برای همه هولدینگها تدوین کردهایم، گفت: بیش از 40 درصد شرکتهای ما حاصل از رد دیون هستند که برخی قبل انقلاب راهاندازی شده بودند و ماشینآلات آنها نوسازی نشدند. همانطور که گفته شد واگذاری و خروج این شرکتها در دست اجراست. مدیرعامل شستا درباره بهکارگیری نیروی انسانی و تغییر مدیران گفت: منشور 9 مادهای از سوی وزیر رفاه تعریف و ارائه شد که در آن بهرهوری، کاهش هزینه و جلوگیری از هرگونه انتصاب وابستگان لاحق مورد تأکید قرار گرفته است و ما در این زمینه در حال تلاشیم.
وی افزود: در دولت گذشته برخی افراد که هیچ گونه تخصص مدیریتی و یا تعلق خاطری به حقوق کارگران نداشتند به این مجموعه تحمیل شدند. تاکنون ۲۰ نفر شناسایی شدند که به زودی عذر آنها خواسته خواهد شد. همچنین سهمی را در هیأت مدیرهها به زنان اختصاص دادیم. 30 انتصاب جدید داشتیم و مدیران عامل 5 هولدینگ با متوسط سن 45 تا 50 سال را تغییر دادیم. لطفی درباره سازوکار واگذاری 50 هزار میلیارد تومان از مطالبات دولت به صندوقهای بازنشستگی که در مجلس مصوب شد، اظهار داشت: بنا به اطلاعات موجود مطالبه تأمین اجتماعی از دولت 130 تا 140 هزار میلیارد تومان است که تاکنون 60هزار میلیارد تومان حسابرسی و تأیید شده است. وی افزود: البته طبق مصوبه مجلس دولت مکلف شده است بخشی از این 50هزار میلیارد تومان را در قالب تهاتر بدهیهای سازمان به بانک مرکزی تسویه کند. شرکتهای تأمین اجتماعی برای تأمین مالی اقدام به دریافت تسهیلاتی کردهاند که بدهی ناشی از سود حاصله این تسهیلات 14هزار و 600میلیارد تومان بوده که از این طریق تهاتر و تسویه خواهد شد.
مدیرعامل شستا با بیان اینکه در بودجه سال گذشته نیز پرداخت بخشی از مطالبه تأمین اجتماعی دیده شده بود که فقط 1000 میلیارد تومان آن محقق شد ،عنوان کرد: مذاکراتی با سازمان برنامه و بودجه داشتیم که بتوانیم تا پایان سال مابه التفاوت این مبلغ را نیز دریافت کنیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

پرداخت پاداش پایان سال به مدیران دولتی ممنوع شد
عیدی کارکنان دولت، بازنشستگان کشوری و لشکری همزمان با حقوق بهمن ماه پرداخت خواهد شد. بهگزارش «ایران»، به گفته جمشید انصاری رئیسسازمان اداری و استخدامی کشور در حال حاضر تعداد کارکنان رسمی، پیمانی و قراردادی دولت دو میلیون و 320 هزار نفر است، همچنین تعداد بازنشستگان و وظیفه بگیران صندوق بازنشستگی کشوری نیز یک میلیون و 300 هزار نفر است. دیروز نیز معاون اول رئیس جمهوری مصوبه ۴بندی هیأت وزیران درباره نحوه پرداخت عیدی پایان سال کارکنان شاغل در دستگاههای دولتی را برای اجرا ابلاغ کرد. در ابلاغیه اسحاق جهانگیری آمده است: هیأت وزیران
در جلسه 1396.11.15 به پیشنهاد شماره 1652461 مورخ 1396.11.3 سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد ماده واحده قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت مصوب 1374 و ماده 75 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 تصویب کرد: دستگاههای اجرایی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 5 قانون محاسبات عمومی کشور، نیروهای مسلح، نیروهای انتظامی و قوه قضائیه و سایر دستگاههای اجرایی مشمول قوانین خاص، مجازند به کارمندان خود رسمی، ثابت، پیمانی، خرید خدمت، قراردادی و موقت و اعضای هیأت علمی دانشگاهها ومؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی، قضات که بهطور تمام وقت اشتغال به کار دارند، مبلغ ثابت 847 هزار و 500 تومان به نسبت مدت خدمت تمام وقت در سال 1396 بهعنوان پاداش آخر سال (عیدی) در بهمن ماه سالجاری از محل مصوب دستگاههای اجرایی پرداخت کنند.
تبصره - پرداخت هرگونه وجه دیگری بهعنوان پاداش آخر سال (عیدی) یا عناوین مشابه، علاوه بر مبلغ موضوع این بند توسط دستگاههای مزبور و تمام واحدهای وابسته و تابعه و سایر واحدهایی که اجرای مقررات در مورد آنها مستلزم ذکر نام است، ممنوع است. ذیحسابان و مدیران امور مالی دستگاههای اجرایی مکلفند نظارت لازم را اعمال و موارد خلاف را گزارش کنند.
تبصره پرداخت پاداش آخر سال (عیدی) موضوع این بند به کارکنان خرید خدمت، قراردادهای موقت بهنسبت خدمات تمام وقت آنان در سال 1396 است و در هر حال میزان عیدی اینگونه افراد از 50 درصد رقم مذکور کمتر نخواهد بود. میزان پرداخت پاداش آخر سال (عیدی) بازنشستگان، مستمری بگیران، حقوق وظیفه از کار افتادگی، حقوق وظیفه وراث مستخدمین متوفای مشمول صندوقهای بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح و سایر صندوقهای بازنشستگی و نیز شهدا و جانبازان از کار افتاده کلی نیز مبلغ 847 هزار و 500 تومان حسب مورد از محل بودجه مصوب صندوق بازنشستگی یا دستگاه اجرایی ذیربط قابل پرداخت است.
تبصره - عیدی بازنشستگان مشمول صندوق بازنشستگی کشوری که در سال 1396 حق عائلهمندی اولاد و بیمه خدمات درمانی آنها را صندوق مذکور پرداخت کرده، توسط آن صندوق قابل پرداخت است. سایر مواردی که مشمول صندوقهای مندرج در بند 2 نیستند، از محل اعتبارات دستگاه اجرایی، سازمان یا شرکت دولتی ذیربط قابل پرداخت است.
3 خدمت نیمه وقت بانوان از لحاظ اجرای این تصویب نامه، تمام وقت محسوب میشود و معلمان حقالتدریس نسبت به ساعات تدریس مشمول این تصویب نامه خواهند بود.
4 شرکتهای دولتی موظفند از پرداخت هر مبلغی تحت عنوان پاداش آخر سال (عیدی) یا عناوین مشابه، علاوه بر مبلغ موضوع این تصویبنامه به مدیران و اعضای هیأت مدیره خودداری کنند. مسئولیت اجرای این بند بر عهده مدیر عامل و سایر مدیران ذیربط است. سازمان حسابداری یا حسابرسان قانونی شرکتها مکلفند نظارت لازم را اعمال و خلاف را گزارش کنند. گفتنی است به گفته مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی عیدی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمیناجتماعی نیز بر اساس حروف الفبا پرداخت میشود.
نیم نگاه
عیدی کارکنان دولت، بازنشستگان کشوری و لشکری همزمان با حقوق بهمن ماه پرداخت خواهد شد
خدمت نیمه وقت بانوان از لحاظ اجرای این تصویب نامه، تمام وقت محسوب میشود ومعلمان حق التدریس نسبت به ساعات تدریس مشمول اینتصویبنامه خواهند بود

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

هشدار به روایت آمار
نتایج نظرسنجیها درباره اعتراضات دی ماه ۹۶، در نشستی با حضور حسامالدین آشنا، احمد توکلی، حمیدرضا و محمدرضا جلاییپور، محمد آقاسی
و برخی دیگر از پژوهشگران اجتماعی در مرکز بررسیهای استراتژیک، نقد شد
74درصد مردم از شرایط کشور راضی نیستند 61درصد معتقدند صدا و سیما نتوانست واقعیات اعتراض ها را منعکس کند
نتایج نظرسنجیها درباره اعتراضات دی ماه ۹۶، در نشستی با حضور حسامالدین آشنا، احمد توکلی، حمیدرضا و محمدرضا جلاییپور، محمد آقاسی
و برخی دیگر از پژوهشگران اجتماعی در مرکز بررسیهای استراتژیک بررسی شد. نتایجی که لایههای پنهان اعتراضها، از نقش پمپاژ یأس در وقوع ناآرامی، تا گستره اعتراضها، نیت معترضان و عملکرد صدا و سیما در پوشش آن را آشکار میکند. این نظرسنجیها از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، مرکز مطالعات بینالمللی و امنیت مریلند و مؤسسه خرد و جامعه انجام شده است.
به گزارش ایسنا، مطابق نتایج نظرسنجی ایسپا که به سفارش مرکز بررسیهای استراتژیک انجام شد، 74 درصد شرکت کنندگان اعلام کردند از شرایط کشور رضایت ندارند، 9/50 درصد هم معتقد بودند فیلترینگ تلگرام باید هرچه زودتر برطرف شود، ۴۰ درصد قوه مجریه را مخاطب اصلی شعارهای مردم عنوان کردند، 7/34 درصد کل نظام و
2/9 درصد روحانیت را مخاطبان شعارهای معترضین دی ماه ۹۶ دانستند. همچنین ۳۱ درصد نیز تجمعات را خودجوش و به خاطر شرایط نامساعد کشور دانستند. 1/61 درصد هم معتقد بودند صدا و سیما نتوانسته واقعیات تجمعات اخیر را منعکس کند.
اعتراضات دی ماه قابل پیشبینی بود
در ابتدای این نشست، محمد آقاسی، رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، جزئیات یافتههای این نظرسنجی را تشریح کرد. وی با اشاره به اینکه براساس دو نظرسنجی صورت گرفته در یک سال گذشته، وقوع اتفاقاتی نظیر اعتراضات دی ماه ۹۶ را پیشبینی میکردیم، اظهار کرد: در این نظرسنجیها شاهد افت امید مردم به آینده بودیم که نشان میداد
که جامعه به سمت اتفاقاتی نظیر اعتراضات اخیر در حال حرکت است، اما آنچه ما را مطمئنتر کرد، بررسی رفتار رأیدهی مردم در انتخابات ریاست جمهوری بود، زیرا با وجود مشارکت مردم، در برخی شهرها رأیهای اعتراضی محسوس بود. شیوه و میزان رأیدهی در برخی شهرها نشان میداد اعتراضی در حال اتفاق است که اتفاقاً در اعتراضات دی ماه ۹۶ نیز در همان شهرها شاهد بروز آن رفتارها بودیم.
رئیس ایسپا با تأکید بر اینکه نظرسنجی این مؤسسه درباره اعتراضات در ایام تجمعات (۱۵ تا ۲۵ دی) و به صورت ملی انجام شده است، گفت: 3/58 درصد افراد شرکت کننده در نظرسنجی اعلام کردند از تلگرام استفاده کردهاند. از این میان، 1/63 درصد از فیلترشکن برای دسترسی به تلگرام استفاده کردند و پاسخ ۳۶ درصد به پرسشی درباره استفاده از فیلترشکن منفی بوده است.
وی با اشاره به اینکه 9/50 درصد معتقد بودند فیلترینگ تلگرام باید هرچه زودتر برطرف شود، اضافه کرد:
2/17 درصد معتقد بودند تا پایان آشوبها فیلترینگ تلگرام باید برقرار باشد و 7/11 درصد نیز گفتند فیلترینگ تلگرام برای همیشه باید تداوم یابد.
آقاسی ادامه داد: ۴۰ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی، قوه مجریه را مخاطب اصلی شعارهای مردم عنوان کردند، 7/34 درصد کل نظام و
2/9 درصد روحانیت را مخاطبان شعارهای معترضان دی ماه ۹۶ تلقی کردند. ۶۹ درصد هم بهبود وضعیت اقتصادی و فضای کسب و کار، ۳۰ درصد اعتراض به فساد مالی، 6/20 درصد بیعدالتی، 5/13 درصد قطع حمایت از برخی کشورها مانند سوریه و فلسطین، 7/9 درصد آزادی بیان و 3/2 درصد رفع حصر را خواسته اصلی شرکتکنندگان در تجمعات اعلام کردند.
وی اضافه کرد: 8/74 درصد از شرکت کنندگان به این پرسش که آیا از کشور رضایت دارید پاسخ منفی دادند و پاسخ 25 درصد هم مثبت بوده است.
۴۸ درصد افرادی که به این پرسش پاسخی منفی دادهاند، در پاسخ به اینکه آیا تمایل دارند در تجمعات شرکت کنند، اعلام کردند در هیچ شرایطی در تجمعات شرکت نمیکنند و ۴۱ درصد دیگر نیز معتقد بودند در صورت مسالمتآمیز و قانونی برگزار شدن، در تجمعات مشارکت خواهند کرد.
رئیس مرکز ایسپا با اشاره به میزان افرادی که در نظرسنجی اعلام کردند به هیچ وجه در تجمعات شرکت نخواهند کرد، خاطرنشان کرد: از میان این افراد
۳۱ درصد بی فایده بودن اعتراض و شنیده نشدن صدایشان را علت این موضوع عنوان کردند، ۲۶ درصد تأکید داشتند که از هرج و مرج و ناامنی در هراس هستند و 7/23 درصد نیز جلوگیری از سوء استفاده بیگانگان را علت عدم تمایل خود به مشارکت در تجمعات اعلام کردند. 2/12 درصد تجارب قبلی مانند حوادث ۸۸ را علت حضور نیافتن در تجمعات و 3/10 درصد نیز زیر سؤال نرفتن اصل نظام را از دلایل خود در این زمینه عنوان کردند. 5/9 درصد دیگر نیز اعلام کردند از تجربه کشورهای دیگر درس گرفتهاند و معتقدند چنین اعتراضاتی کمکی به رشد و پیشرفت کشور نمیکند.
آقاسی با بیان اینکه حدود ۸۰ درصد از مشارکت کنندگان در نظرسنجی مباحث اقتصادی را مهمترین دلایل نارضایتی از شرایط فعلی عنوان کردند، اظهار کرد: پرسشگران ایسپا پرسیدند «ریشه تجمعات و خشونتها را در چه میدانید؟» که ۳۱ درصد اعلام کردند تجمعات خودجوش و به خاطر شرایط نامساعد کشور بوده است، 4/26 درصد معتقد بودند تجمعات ریشه خارجی داشته و 7/23 درصد نیز بر این باور بودند که تجمعات از سوی برخی نیروهای داخلی ساماندهی شده است.
به گفته وی، 4/66 درصد از افراد شرکت کننده در نظرسنجی درباره اظهار نظر و موضعگیری رئیسجمهوری امریکا نسبت به اعتراضات دیماه ایران معتقد بودند این موضوع از مسائل داخلی کشور بوده و به سایر کشورها هیچ ارتباطی ندارد. 7/18 درصد هم معتقد بودند این اظهار نظرها در فضای بینالمللی طبیعی است و اشکالی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: 3/44 درصد درباره نوع مواجهه مجموعه نظام با اعتراضات بر این باور بودند باید
با معترضین گفتوگو شود. همچنین 2/35 درصد بر این باور بودند باید خواستههای معترضین پذیرفته شود و 7/12 درصد نیز با برخورد شدید با معترضین موافقت داشتند. 8/45 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی عملکرد نیروهای نظامی و امنیتی را خوب ارزیابی کردند و ۳۰ درصد دیگر نیز معتقد بودند که ضعفهایی وجود داشته است.
آقاسی اضافه کرد: 8/37 درصد هم معتقد بودند برخورد این نیروها نسبت به قبل بهتر شده، 6/42 درصد هم اعلام کردهاند این برخورد تغییری نداشته و 8/15 درصد نیز معتقد بودند برخوردهای نیروهای نظامی و امنیتی نسبت به گذشته در حوادث دی ماه ۹۶ بدتر شده است.
به گفته رئیس ایسپا، 1/61 درصد پاسخ دهندگان درباره اینکه آیا صداوسیما توانسته است واقعیات تجمعات اخیر را منعکس کند، پاسخ منفی دادند و
22 درصد نیز به این پرسش پاسخ مثبت دادند، 50 درصد معتقد بودند تغییری در عملکرد صدا و سیما ایجاد نشده، 1/27 درصد اعلام کردند عملکرد صدا و سیما نسبت به قبل بهتر شده و ۲۱ درصد نیز بر این باور بودند که عملکرد صدا و سیما نسبت به قبل در اعتراضات دی ماه ۹۶ بدتر شده است. ۶۰ درصد هم گفتند وضع موجود در کشور را با انجام برخی اقدامات قابل اصلاح میدانند، این در حالی است که براساس نظرسنجی که این مرکز در سال ۹۳ انجام داده، 4/63 درصد با این گزاره موافق بودهاند. همچنین
3/8 درصد هم اعلام کردند وضع فعلی کشور خوب است و باید از آن دفاع کرد که در سال ۹۳، 3/11 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی موافق این گزاره بودهاند.
آشنا: اعتراضات، یک هشدار جدی
برای تصمیمگیران بود
حسامالدین آشنا، رئیس مرکز بررسیهای ریاست جمهوری در جمعبندی خود از نتایج نظرسنجیها، تأکید کرد: دیگر براحتی نمیتوان در اتاقهای در بسته تصمیم گرفت و افکار عمومی را مورد توجه قرار نداد. کسانی که افکار عمومی را نادیده میگیرند، باید منتظر باشند که با سیلیهای محکمتری از سوی افکار عمومی مواجه شوند.
وی اضافه کرد: در کشور ما مؤسسات متعددی افکارسنجی میکنند و بودجههای زیادی صرف این موضوع میشود، اما متأسفانه مردم که مالکان افکار عمومی هستند و بودجه نظرسنجیها از جیب آنان هزینه میشود، معمولاً از نتایج این نظرسنجیها بیخبر هستند. همچنین با توجه به اینکه نتایج نظرسنجیها منتشر نمیشود، امکان ارزیابی آنها نیز فراهم نمیگردد.
آشنا گفت: زمانی که با نظرسنجیهایی که مطابق توقعات و انتظارات ما نیست مواجه میشویم، معمولاً به چند روش عمل میکنیم؛ ابتدا اعتبار اصل روشی به نام نظرسنجی را زیر سؤال میبریم. در اقدامی دیگر اعتبار یک نظرسنجی خاص را زیر سؤال میبریم و میگوییم که ممکن است که روش نظرسنجی صحیح باشد، اما در این نظرسنجی خاص حتماً اشتباهات جدی رخ داده است.
وی با تأکید بر اینکه مردم به کسانی که در حوزه علوم اجتماعی کار نمیکنند، اما برای آنان تصمیم میگیرند و همچنین
به سیاستمداران اعتماد زیادی ندارند، ادامه داد: مردم ظاهراً صدا ندارند، اما آن زمان که صدای آنان به سیاستمداران میرسد معمولاً دیگر زمان برای اصلاحات دیر شده است به همین دلیل است که وجود جامعه شناسان و تحلیلگران اجتماعی میتواند برای رساندن رساتر و دقیقتر صدای مردم به گوش مسئولان کمک کند.
مشاور رئیس جمهوری در ادامه، با اشاره به اینکه باید باور کنیم این اعتراضات دی ماه یک هشدار جدی برای تصمیمگیران بود، اظهار کرد: معلوم نیست چه تعداد از این هشدارهای جدی دیگر خواهیم داشت اما آنچه معلوم است، اینکه اگر این هشدارها را جدی نگیریم، با فاجعه مواجه خواهیم شد.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری با اشاره به اینکه بیش از نیمی از پاسخ دهندگان اعتراضات را مشروع و نارضایتی اقتصادی را علت آغاز آنها میدانند، اضافه کرد: از نظر پاسخگویان این اعتراضات حاصل انباشت مطالبات و نارضایتیهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در طول سالها و دهههای گذشته بود و اگر روند کنونی اصلاح نشود، پیشبینی میکنیم که در آینده شاهد وقوع اعتراضات بیشتری در حوزههای گوناگون باشیم. بنا به نحوه مواجهه با اعتراضات ممکن است با ورود دهکهای پایین جامعه به اعتراضات و احتمال افزایش جدی خشونت مواجه شویم.
آشنا، شبکههای اجتماعی همچون تلگرام را بازیگرانی نو در عرصه کنشگری سیاسی توصیف کرد و گفت: تلگرام
به یکی از مهمترین رسانهها برای ارتباطات سیاسی تبدیل شده است و دیگر نمیتوان تلگرام را تنها یک شبکه اجتماعی تلقی کرد. به همین دلیل فیلترینگ تلگرام واکنش بخش قابل توجهی از پاسخگویان به نظرسنجیها را برانگیخته است.
وی با بیان اینکه براساس نظرسنجیها صدا و سیما در ارتباط با انعکاس اخبار مربوط به تجمعها با بحران سرمایه اجتماعی مواجه شده است، اظهار کرد: این اعتراضات مهر اقتصادی خورده اما لایه زیرین آن سیاسی و اجتماعی است؛ در حالی که عموم پاسخگویان به نظرسنجیها مطالبات اقتصادی را مطالبات اصلی افراد حاضر در اعتراضات دانستند، اما زمانی که شعارهای افراد شرکت کننده در اعتراضات را تحلیل میکنیم، مشاهده میکنیم که عمدتاً شعارها رنگ سیاسی و اجتماعی دارند؛ البته در این زمینه برخی کانالها و افراد مؤثر در شبکههای اجتماعی به صورت هوشمندانهای برای جلب افراد بیشتر برای شرکت در اعتراضات، آنها را تجمعاتی با انگیزه اقتصادی نشان دادند تا مردم راحتتر در این اعتراضات شرکت کنند. آشنا خاطر نشان کرد: اعتراض اول به عنوان اعتراض به گرانی نامگذاری شد، اگرچه هم انباشت نارضایتی اقتصادی به حد نگران کنندهای رسیده است اما تا ورود دهکهای پایین به اعتراضات اتفاق نیفتد، باید فکر کرد که میتوان هنوز اعتراضات را مدیریت کرد. در این زمینه آن چیزی که پادزهر اعتراضاتی است که به سمت براندازی حرکت کند، اصلاح
و کارآمد کردن نظام حکمرانی است.
مشاور رئیس جمهوری ادامه داد: مطالبات نزدیک به ۸۰ درصد جامعه ایرانی اقتصادی است، اما پیوند زدن شرایط اقتصادی کشور به کارآمدی نظام که از سوی برخی شبکههای اجتماعی دنبال میشود، میتواند نظام سیاسی را دچار بحران مشروعیت کند. در این زمینه اگر در نظام تصورات مردم القا شود که بحران اقتصادی، اقتصادی نیست، بلکه به اصل نظام ربط دارد و این نظام یا نمیتواند یا نمیخواهد مشکلات اقتصادی را حل کند، تبدیل مسأله اقتصادی به تردید در مورد بقای نظام بسیار ساده و سریع اتفاق میافتد.
وی تنها راه مقابله با این شرایط را اثبات کارآمدی نظام دانست و گفت: این امر نیز جز با اعمال برخی اصلاحات جدی در نظام حکمرانی امکانپذیر نیست. بر این اساس پاسخگویی، شفافیت و مبارزه با تبعیض و فساد از اقدامات فوری برای بازگرداندن اعتماد عمومی محسوب میشود.
آشنا با تأکید بر اینکه در صورت ادامه وضع موجود، احتمالاً همه بازنده خواهند بود، اظهار کرد: ۶۰ درصد جامعه ایرانی هنوز به اصلاحپذیر بودن شرایط کشور اعتقاد دارند، اما از سویی دیگر ۳۱ درصد این اعتقاد خود را از دست دادهاند و اصلاح را تنها از طریق تغییرات اساسی امکانپذیر میدانند. وی با بیان اینکه فاصله میان بیان مسئولان کشور درباره بهبود شرایط اقتصادی و ادراک عموم مردم از این شرایط در حال افزایش است، خاطرنشان کرد: به این ترتیب هرچه مسئولان ارشد بر بهبود اوضاع تأکید کنند، در واقع سرمایه اجتماعی خود را بشدت از دست میدهند. گرچه ممکن است کاهش مشارکت سیاسی و ادامه روند کنونی در کوتاه مدت به نفع مخالفان دولت تلقی شود، اما عبور از روحانی به سرعت به عبور از کل نظام متصل خواهد شد. آشنا با اشاره به تحقیقات میدانی در جریان اعتراضات دی ماه ۹۶ اضافه کرد: مردم براحتی تفکیکی میان دولت و نظام قائل نیستند تا بتوانیم بگوییم دولت ناکارآمد است، اما نظام دارای مشروعیت است؛ اگر روند کنونی ادامه یابد اکثریت سرخورده میشوند و یک اقلیتی رادیکال خواهند شد.
وی با بیان اینکه آنچه که کنشگران را تحت تأثیر قرار میدهد، ادراک آنان از واقعیت است و نه لزوماً واقعیت، تأکید کرد: اگر این گزاره را بپذیریم، باید گفت که ۶۰ درصد از پاسخ دهندگان به نظرسنجیها معتقد بودند که تعداد افراد شرکت کننده در اعتراضات متوسط و زیاد بوده است، بنابراین اینکه اعلام شود فقط چند 10 هزار نفر در کل کشور در اعتراضات شرکت کردهاند با ادراک عمومی درباره میزان شرکت کنندگان فاصله زیادی دارد. این ادراک میتواند جمعیت عادی اعتراض کنندگان را کاملا تحت تاثیر قرار دهد؛ یعنی مردم فکر کنند که خیلیها آمدند، پس اعتراضات مشروعیت دارد و آنان نیز برای همراهی با اکثریت در اعتراضات شرکت خواهند کرد.
مشاور رئیس جمهوری با اشاره به یافتههای دیگر حاصل از نظرسنجیهای انجام شده درباره اعتراضات دی ماه ۹۶، اظهار کرد: اصلاحات اقتصادی در شرایط کاهش سرمایه اجتماعی بسیار دشوار و مخاطرهانگیز است و دولتی میتواند به اصلاحات سیاسی و اقتصادی جدی دست بزند که دارای یک سرمایه اجتماعی قوی باشد. از طرف دیگر کاهش سرمایههای اجتماعی هم میتواند تابعی از سیاستهای اقتصادی تلقی شود.
آشنا در پایان صحبتهای خود اظهار کرد: براساس نتایج نظرسنجی
5/37 درصد از مردم فکر میکنند که اعتراضات ادامه خواهد یافت و این به معنی کاهش امنیت روانی مردم و افزایش ریسک سرمایهگذاری در کشور خواهد بود.
تأکید توکلی بر پذیرش صریح
حق اعتراض مردم
احمد توکلی، رئیس سابق مرکز پژوهشهای مجلس نیز در این نشست نزدیکی قضاوت حاکمیت و مردم و مطرح شدن صریح حق اعتراضات مشروع از سوی حاکمیت که برای نخستین بار صورت گرفت را از ویژگیهای اعتراضات اخیرعنوان کرد.
وی، هماهنگی میان تحلیل سران کشور درباره تجمعات و علل برگزاری آنها را یکی از دلایل مدیریت سریع تجمعات برشمرد و گفت: در این زمینه رهبری، رئیسجمهوری، وزیر کشور و سایر مسئولان همه مانند یکدیگر حرف میزدند و به همین دلیل ماجرا راحتتر پایان یافت. توکلی بیاعتنایی مسئولان به خواستههای مطرح در جامعه را یکی از دلایل تجمعات دی ماه ۹۶ عنوان و خاطرنشان کرد: مالباختگان مؤسسات مالی که به دلایلی ناموجه تأسیس شده بودند، زجر بسیاری از بی توجهی مسئولان متحمل شدند. آنان روزهای متعدد جلو قوای سهگانه تجمع کردند اما هیچ اعتنایی به آنان نشد. وی در پایان صحبتهای خود تأکید کرد: در مجموع با توجه به نتیجه نظرسنجیها وضعیت آینده کشور هنوز امیدبخش است و ما میتوانیم شرایط را تغییر دهیم.
جامعه آماده اصلاح است
حمیدرضا جلاییپور، جامعه شناس نیز با اشاره به اینکه ۷۵ درصد از جامعه مخالف وضع موجود هستند، اما ۵۰ درصد نیز با اعتراض مخالفت دارند، این نتایج را نشانه آمادگی جامعه برای اصلاحات ارزیابی کرد.
سید حسین سراجزاده، رئیس انجمن جامعهشناسی ایران نیز با لزوم انتشار نتایج نظرسنجیها در جامعه بویژه محافل دانشگاهی و علمی-پژوهشی نیز تأکید کرد: دادههای نظرسنجیها نشان میدهد هنوز اکثریت مردم ایران رویکردشان اصلاح است؛ فهم این موضوع برای صاحبان قدرت موضوعی بسیار مهم است. محمدمهدی مجاهدی، استاد دانشگاه نیز در سخنانی تأکید کرد: به نظر میرسد با تحلیل نه چندان دشواری به لحاظ ساخت جامعهشناسی اعتراضات میتوان نشان داد که این اعتراضات دو خصلت دارند؛ یکی اینکه تناسخی هستند و چهره عوض میکنند و هر بار که باز میگردند انتظار داریم چهره بیرونی و خیابانیشان با دفعه قبل متفاوت باشد. دومین خصلت اعتراضات اخیر در آکاردئونی بودن آنهاست به این معنا که باز و بسته میشوند و در بسته شدنها که به نظر میرسد در شرایط فعلی در آن حالت قرار داریم نباید به عنوان پایان ماجرا تلقی کرد.
محمدرضا جلاییپور، تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی نیز با تأکید بر اینکه افرایش درصد کسانی که نظام را قابل اصلاح نمیدانند، هشداردهنده است، گفت: اصولگرایان و نهادهای حکمرانی خارج از دولت باید متوجه باشند که هر میزان کاهش حامیان روحانی و اصلاحات در ایران مستقیماً به تعداد ناامیدان از اصلاح وضعیت کشور اضافه میکند و به هیچ عنوان به نفع اصولگرایان نیست و هر میزان افزایش نارضایتی از دولت به ضرر نظام عمل خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بیش از ۷۰ درصد پاسخ دهندگان به نظرسنجیها به سیاستهای اقتصادی دولت معترض بودند در حالی که 6 ماه قبل بیش از ۲۴ میلیون نفر به روحانی رأی دادند به نظر میرسد دولت برای شکاف واقعیات اقتصادی و روندها و تصویر مردم از این واقعیات باید فکری بکند.
این تحلیلگر مسائل اجتماعی با اشاره به نحوه عملکرد رسانه ملی اظهار کرد: صدا و سیما و تریبونهای رسمی کشور باید یک دوربرگردانی داشته باشند و در این زمینه خط مشی خود را تغییر دهند و به دولت کمک کنند تا تصور جامعه از روندها را به آنچه که اعداد و ارقام نشان میدهد، نزدیکتر کند.
عبدالله گیویان، تحلیلگر مسائل اجتماعی هم اظهار کرد: نزدیک بودن فاصله نفی روحانی و نفی کل حاکمیت به این معنا است که یکی از ثمرات کمک نکردن به دولت و رها کردن آن، میتواند نفی حاکمیت نیز باشد.
عبدالعلی رضایی، پژوهشگر علوم اجتماعی نیز با اشاره به اینکه در جریان اعتراضات اخیر مدیریت رسانهای بیرون اعتراضات از روز دوم دیگر گیج نبود و میدانست که به دنبال چه کاری است، گفت: آنان به دنبال این بودند که هیچ کارگزار سیاسی برای نمایندگی این نوع اعتراضات و اصلاحات مورد خواست معترضان وجود ندارد و عبور از هرگونه اصلاحطلبی و اصلاحات را در دستور کار خود قرار دادند.
وی با بیان اینکه به معنای کلاسیک اعتراضات اخیر شورش فقرا نبود، ادامه داد: در این زمینه چنانچه که اصلاح در حکمرانی مسأله اصلی ما است باید به دنبال پاسخ این پرسش باشیم که چگونه میتوان دریای مطالبات مطرح شده در اعتراضات اخیر را به گونهای شکل دهیم که اصلاحپذیری سیستم طی آن ممکن شود.
مهدی رفیعی، معاون پژوهشی مؤسسه افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نیز در سخنان خود به این پرسش پاسخ داد که با وجود اینکه وضع اقتصادی مردم نسبت به دوره دوم آقای احمدینژاد بدتر نشده، چرا در آن زمان شاهد اعتراض نبودیم و این اعتراضات امروز خود را نشان میدهد؟
وی در پاسخ به تئوری «محرومیت نسبی» اشاره کرد و گفت: بر اساس این تئوری اگر در اثر برخی تغییرات در جامعه سطح انتظارات بالا برود اما سطح توانایی افراد تغییری نکند، آن زمان است که احساس محرومیت نسبی به وجود میآید و همین باعث خشونت میشود.
معاون پژوهشی ایسپا اضافه کرد: در دوره آقای احمدینژاد مردم از بهبود اوضاع ناامید شده بودند و فکر میکردند که احمدینژاد نمیتواند وضعیت را بهبود دهد، اما بر اساس نظرسنجیهایی که به طور روندی انجام میشود، وضعیت امید به آینده در سالهای پیش از آقای روحانی و سالهای ابتدایی حضور ایشان در کسوت رئیس جمهوری بسیار زیاد بود، اما این میزان امروز به نقطه خیلی کمی رسیده است و همین متغیر ناامیدی نسبت به آینده باعث شد مردم احساس کنند دیگر جریان سیاسی فعلی و شخص آقای روحانی نیز نمیتواند به آنان کمک کند و همین باعث شد اعتراضات شکل بگیرد.
نیم نگاه
۴۰ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی، قوه مجریه را مخاطب اصلی شعارهای مردم عنوان کردند، 7/34 درصد کل نظام و 2/9 درصد روحانیت را مخاطبان شعارهای معترضان دی ماه ۹۶ تلقی کردند
۳۱ درصد اعلام کردند تجمعات خودجوش و به خاطر شرایط نامساعد کشور بوده است، 4/26 درصد معتقد بودند تجمعات ریشه خارجی داشته و 7/23 درصد نیز بر این باور بودند که تجمعات از سوی برخی نیروهای داخلی ساماندهی شده است
آشنا: دیگر براحتی نمیتوان در اتاقهای در بسته تصمیم گرفت و افکار عمومی را مورد توجه قرار نداد. کسانی که افکار عمومی را نادیده میگیرند، باید منتظر باشند که با سیلیهای محکمتری از سوی افکار عمومی مواجه شوند

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

دیگر صفحهها
«ساواک» چرا و چگونه تشکیل شد
بهرهگیری از نهادها و سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی در بسیاری از کشورهای پیشرفته و حتی در حال توسعه دنیا، پدیدهای طبیعی و کاملاً ضروری است و ایران نیز در عصر پهلوی از این قاعده مستثنی نبود و در این زمینه تدابیر مختلفی اندیشیده شد و سازمانهای گوناگونی به وجود آمد. بارزترین و قدرتمندترین آنها سازمان اطلاعات و امنیت کشور بود. ساواک مهمترین ارگان اطلاعاتی و امنیتی عصر پهلوی دوم بود که لایحه تشکیل آن در تاریخ 10بهمن 1335 هجری شمسی در کابینه حسین علا به تصویب نهایی مجلس سنا رسید. وقتی لایحه 5 مادهای ساواک تنظیم شد، در برابر آن مخالفتهایی بروز کرد که این مخالفتها به خاطر ترس از سرکوب بیشتر، ایجاد فضای محدودتر سیاسی، خفقان اجتماعی گستردهتر و نگرانی از فراهمشدن زمینه برای سوءاستفاده فراوان مأموران امنیتی بود. بهرحال با وجود این اعتراضها، جهت نظارت دولت برکشور بعداز کودتای 28 مردادسال1332 و نفوذ نهادهای اطلاعاتی غرب بویژه CIA، لایحه مزبور تأیید شده و به تصویب مجلسین رسید. از این به بعد تا اواخر عمر رژیم پهلوی، سازمان امنیت با مداخله در امور داخلی نقش پررنگی در ایجاد فضای امنیتی و خفقان در جامعه ایفا کرد. لایحه مذکور با توجه به اهمیت خاص آن برای رژیم، بازتاب زیادی در مطبوعات و مذاکرات مجلسین داشت. ایجاد این سازمان مهم، نگرانی و اعتراض بسیاری را به وجود آورد و طبیعتاً با مخالفتهای زیادی در بین دولتمردان و نمایندگان مجلسین روبهرو شد. بعد از انجام مذاکراتی، با توجه به خوشبینی محمدرضاشاه نسبت به تأثیرات سازنده و زیاد ساواک برای تحقق اهدافش، ابتدا در مجلس سنا و سپس در مجلس شورای ملی به تصویب رسید. در این نوشتار به روند تأسیس ساواک و تصویب لایحه آن در مجلس سنا پرداخته میشود.
کودتای 28مرداد و نقش بیگانگان در ایجاد ساواک
برای پی بردن به علل تشکیل ساواک، باید به حادثه بسیار مهم دهه 30 یعنی کودتای 28مرداد و پیامدهای آن و نقشی که وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور ایفا کرد، اشاره داشت. این حادثه از جمله مباحث مناقشهبرانگیز تاریخ معاصر ایران است و اگرچه در باب آن نظرات مختلف و گاه متضادی ایراد شده و همچنان میشود و در اینجا جدا از داوری و ارزیابی این نظرات، قدر مسلم اینکه بعد از این حادثه شرایطی بر کشور حاکم شده بود، که زمینه را برای تشکیل سازمان اطلاعات فراهم نمود و مقدمه تأسیس ساواک بشمار میرفت. اگرچه محققان علوم اجتماعی و تاریخ، بعضاً بر عوامل داخلی (اشتباهات دکتر محمد مصدق یا تقویت روز افزون محافظهکاران مخالف و...) تأکید نمودهاند؛ همچون یرواند آبراهامیان و سپهر ذبیح، و افرادی همچون مارک جِی گازیوروسکی به نقش عوامل خارجی بویژه امریکا در وقوع کودتا اذعان دارند، ولی معدودی از صاحبنظران مانند نیکی کدی، محمدعلی همایون کاتوزیان براهمیت عوامل داخلی و خارجی تأکید ورزیدهاند که درستتر بنظر میرسد. محمد رضا شاه در دهه نخست پس از کودتا از همکاریهای فنی سازمان اطلاعاتی اسرائیل، سازمان سیا (CIA) و
اف.بی.آی (FBI) برای تشکیل پلیس مخفی جدیدی بهنام ساواک بهره گرفت. کاتوزیان در جای دیگر گفته این اقدام عملاً کار مشترک امریکا و بریتانیا بهمنظور حفظ کارتل بینالمللی نفت بود. دو سازمان خارجی که سالیان دراز با ساواک همکاری کردند، سیا و موساد بودند و اگر این سازمان بخواهد «چشم و گوش» شاه باشد، مغز آن بدون شک امریکا خواهد بود. بنابراین ساواک مولود شرایط جامعه بعد از کودتا بود که خارجیان و بخصوص امریکا نقش مهمی در ایجاد آن داشت.
بعد از کودتا دوباره روابط با غرب از سرگرفته و امریکا در صحنه حاضر شد. اگرچه اندکی قبل از دهه 30، ایالات متحده جانشین بریتانیا در ایران شده بود، ولی با انجام کودتا روابط وارد عرصه سیاسی شد. پساز آنکه جان فاستر دالس وزیر امور خارجه امریکا پشتیبانی خود را از نظریات 3 نوامبر سر رابرت آنتونی ایدن وزیر امور خارجه انگلستان اعلام نمود، مذاکرات ایران و انگلیس بسرعت پیش رفت و در 14 آذر 32 بیانیه رسمی در لندن و تهران، خبر تجدید روابط را منتشرکرد. بنابراین امریکا و انگلیس بیش از پیش در امور داخلی ایران مداخله نمودند. جدا از شرایط کشور، تحریکات غرب، بویژه امریکا بهعنوان علل خارجی در این حادثه نقش قاطعی داشت. به قول گازیوروسکی بزرگترین نهاد نظارت و مکانیسم نظارت بر جامعه ساواک بود. ترس و بدگمانی محمدرضا شاه از عوامل داخلی و مسأله حفظ قدرت در سالهای پس از کودتا سبب شد، که شاه با ایجاد دستگاههای نظارتی و سازمانهای جاسوسی و اطلاعاتی به این مهم برسد.
روند ایجاد سازمان اطلاعات و امنیت کشور
ایجاد ساواک آغاز تحول بزرگی در ساختار اطلاعاتی کشور محسوب میشد. نطفه مرکزی ساواک در زمان فرمانداری نظامی تیمور بختیار، در سال 1332 بسته شد و تشکیلات ساواک زیرنظر مستشاران امریکایی، در ابتدا محدود بود و باعث
رعبو وحشت مردم شد. این امر تا حد زیادی بهخاطر ترس ناشی از سالهای حکومت نظامی تهران بود که حکومت به ایجاد یک جو خفقانآمیز و سرکوب مخالفان نائل شده بود؛ اگرچه با ایجاد ساواک حکومت نظامی پایان یافت.
بعد از کودتای 28 مرداد 1332 اگرچه ارتجاع و امپریالیسم به ایجاد یک جو خفقانآمیز پرداختند، اما هنوز آن رابطه منسجم و ارگانیک ضروری بین کلیه ارگانهای ضدمردمی سرکوبگر دولتی بهعنوان شبکهای واحد ایجاد نشده بود و حمله و یورشها علیه مخالفان بهصورت پراکنده و عمدتاً بدون طرح ظهور میکرد. بنابراین یک نهادی لازم بود که بهصورت سازماندهی شده مخالفتها را نظارت و سرکوب نماید و بدینوسیله مخالفان امپریالیسم از سر راه برداشته شوند. بهرحال با توجه به نفوذ بسیار زیاد غرب بعد از کودتا و اشتهار محمدرضاشاه و رژیم پهلوی به وابستگی به امریکا، طبیعتاً مردم عادی با ایجاد این سازمان مخالف بودند. در مطبوعات روز چهارشنبه 11مهر 1335 خبری منتشر شد، مبنی بر اینکه تشکیل سازمان مذکور به تأیید هیأت دولت رسیده است. در سرفصل روزنامه اطلاعات نوشته شد:
«امروز در جلسه هیأت وزیران تصویبنامه مربوط به اجازه تأسیس سازمان امنیت به تصویب رسیده و دولت اجازه داده است که مطالعه برای تأسیس این سازمان شروع شود، معاونین سازمان امنیت در فرمانداری نظامی مشغول کار شدند و هفته آینده لایحه اختیارات سازمان امنیت برای مقابله با اخلالگران و جاسوسان، را با قید فوریت تقدیم مجلس میکند و به مجرد تصویب این لایحه قانونی، مأموران سازمان وظایف خود را به اجرا بگذارند. مجلسین باید قانون اختیارات آن را به تصویب برسانند تا رسماً مشغول کار شود... این اداره جزو نخستوزیری است و رئیس دولت در مقابل مجلسین [سنا و شورایملی] مسئول این سازمان خواهد بود.»
بنابراین لازم بود که قبل از ایجاد رسمی سازمان، مقدمات تشکیل آن را به اطلاع عموم برسانند و در مطبوعات و رسانهها این خبر منتشر شد و چندماه بعد به تصویب مجلسین رسید. در نوزدهم همین ماه باز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه مقدمات تأسیس سازمان فراهم شده است:
«در جلسه دیروز هیأت دولت [چهارشنبه 18مهر 1335] لایحه سازمان امنیت مطرح و تصویب
و به مجلس فرستاده شده است.»
همچنین در خبری دیگر آمده است: «درجلسه هیأت وزیران لایحه سازمان امنیت بهتصویب رسیده و در روز یکشنبه تقدیم مجلس میشود... این لایحه به امضای وزیران کشور [حسین علا نخستوزیر] و اسدالله عَلَم [وزیرکشور]، دادگستری [عباسقلی گلشائیان]، جنگ [سرلشکر احمد وثوق] میباشد و به احتمال قوی به قید فوریت تقدیم مجلس میشود. اطلاع داریم که... نظیر کلیه سازمانهای امنیت ممالک شرقی جهان است و لایحه قانونی آن تدوین شده است... هدف سازمان تأمین امنیت سیاسی کشور است و وظیفه آن مبارزه با عناصر مخرب و جاسوسان خارجی میباشد و اختیار دارد که بر طبق موازین قانونی و در صورت بروز مخاطره اقدامات احتیاطی و فوری بعمل آورد، تا از پیشروی اخلالگری که امنیت عمومی را در هم میریزد، جلوگیری شود.»
از آغاز تأسیس ساواک نگرانیهای مردم زیاد شد، زیرا با تأسیس چنین سازمانی، سرکوبها بیش از پیش ادامه مییافت، ولی برای خنثی کردن مخالفت مردم گفته شد که مانند همه سازمانهای مشابه در دنیا، فعالیت آن جلوگیری از عملیات خرابکارانه و اقداماتی است که مخالف مصالح کشور است. یعنی با تثبیت و استقرار حکومت جدید، ضرورت ایجاد سازمان منسجم و متشکلی که بتواند بهطور نظام یافته با مخالفین مبارزه کند، احساس میشد.
به گفته عیسی پژمان (آخرین نماینده ساواک در عراق) مأموریت تدوین طرح ساواک بر عهده سرلشکر حسن پاکروان، رئیس رکن 2 ارتش گذاشته شد. با پیروزی کودتای 28مرداد در نتیجه عملیات آژاکس (رمز کودتا)، محمدرضاشاه به قدرت بازگشت و به کمک دولتهای خارجی روز به روز به تحکیم پایههای قدرت خود پرداخت.لایحه تشکیل ساواک پس از تشکیل هیأت دولت به وسیله حسین علا به مجلس فرستاده شد. این لایحه در تاریخ 10/11/1335 به تصویب مجلس سنا رسید. لایحه مزبور با وجود مخالفتهایی که با آن شد، چون وجود آن برای استقرار رژیم ضروری بود، به تصویب رسید و این سازمان فعالیت خود را به ریاست تیمور بختیار- فرمانده نظامی تهران- رسماً آغاز کرد.
مجلس سنا و لایحه سازمان اطلاعات و امنیت
در همان زمان که این خبر در روزنامهها منتشر شد، در مجلس (ابتدا مجلس دوم سنا که مصادف با دوره نوزدهم بود) مباحثی مطرح شد. اگرچه در ابتدای ایجاد ساواک مسأله برقراری امنیت از سوی رژیم و شاه مطرح گشته بود، ولی واقعیت این است که ساواک معمولاً با شکنجه و سرکوب و جاسوسی شناخته میشد و بعد از سقوط رژیم، محمد رضاشاه در مصاحبهای اعتراف کرده بود که هر کشوری دارای تاریخ خشونت خود است. در شرق و بخصوص خاورمیانه، خشونت با افراد بشر، هنوز ممنوع نشده و....
ایجاد این سازمان آغازی بود برای اعمال فشار، سرکوب راحتتر و بیشتر مخالفان و امنیتی کردن بیش از پیش فضای کشور. مردم عادی که تا این زمان در نتیجه شرایط خشن و خفقانآمیزی که بعد از کودتای 28 مرداد برکشور حاکم شده بود، با تشکیل این سازمان مخالف کردند، زیرا تأسیس آن تلاشی برای سلطه و سانسور و ایجاد رعب و وحشت در بین مردم بود، گرچه با ایجاد سازمان حکومت نظامی پایان میپذیرفت. از طرف دیگر هیچ نمایندهای بدون نظر این سازمان نمیتوانست وارد مجلس شود. لذا برخی از نمایندگان مجلس سنا با تشکیل سازمان مخالفت کردند و با مطرح شدن لایحه جهت تصویب، دلایلی برای مخالفت ارائه نمودند که در زیر به اهم آنها اشاره میشود.
درجلسه علنی مجلس سنا در تاریخ 21 مهر 1335 وزیر کشور اسدالله علم لایحه تنظیم شده را از طرف هیأت دولت تقدیم نمود و در این مجلس فقط مطرح شد و درباب مواد آن گفتوگویی صورت نگرفت. آقای عیسی صدیق تصریح نمود:
«باید جهت اطلاع مردم قرائت شود؛ اگر مردم نظریاتی داشته باشند، در جراید منتشر میکنند، ولی بعد از آنکه در کمیسیون مذاکره و گزارش آن تنظیم شد، دیگر دست در آن نمیشود برد و... وزیر کشور هم جواب داد امروز در جراید منتشر میشود.»
بنابراین بودند کسانی که میخواستند مردم در جریان این مسأله باشند. وزیر کشور هم میخواست خیلی سریع این خبر در جراید منتشر شود. روزنامه اطلاعات در تاریخ 21 مهر 1335 اعلام کرد: «متن لایحه تشکیل سازمان امنیت کشور امروز از طرف آقای اسدالله علم وزیر کشور تقدیم مجلس سنا شد و او رئیس مجلس سنا را مورد خطاب قرار داد که بهمنظور حفظ امنیت کشور و مبارزه با جاسوسی و عناصری که بر ضد مصالح کشور و به نفع اجنبی اقدام مینمایند، لایحه پیوست را که شامل 5 ماده است، تقدیم شما کرده و تقاضای تصویب دارد.»
قابل ذکر است در آبانماه همین سال که مدت حکومت نظامی تهران تمام شده بود، وزیر جنگ سرلشکر احمد وثوق، با اینکه اظهار امیدواری کرده بود (به زعم آقای صدیق تعهد داده بود) که نیازی به اعمال حکومت نظامی نباشد، با توجه به بحرانی که در اوضاع بینالمللی و خاورمیانه به وجود آمده بود، حکومت نظامی در تهران به مدت سه ماه تمدید و ماده واحده آن تصویب شد. بنابراین تا زمان تأسیس رسمی ساواک در پایتخت، حکومت نظامی برقرار بود.
دو ماه بعد از طرح لایحه در مجلس سنا، در جلسهای نمایندگان راجع به آن به شور و مشورت پرداختند و مواد لایحه شماره4/1629مطرح شد. در این جلسه سنا تقریباً بیشترین مذاکره نمایندگان درباره لایحه فوق بود.
شمسملکآرا یکی از نمایندگان اشاره نمود که در قسمت ج ماده2 (جلوگیری از فعالیت دسته و...) لفظ دسته باید پاک شود و صدیق نیز گفت امنیت کافی است و واژههای داخلی و خارجی باید حذف و دستههای غیرقانونی به وسیله دولت اعلام شوند. این گزارشها تهیه و ماده سوم قرائت شد. در این ماده هم پیشنهادهایی ارائه شد. آقای صدیق از عباسقلی گلشائیان خواست منظور از ضابطین دراین ماده را مشخص کند، که او پاسخ داد مأموران سازمان اطلاعات همچون ژاندارمری و شهربانی از ضابطین دادگستریاند و با این عنوان حق بازرسی دارند. گزارش تهیه و ماده 4 قرائت شد.سناتور ابراهیم خواجهنوری از مخالفان اصلی لایحه ساواک و همینطور دولت وقت در این جلسه با حالت اعتراض و خطاب به دیگر نمایندگان اعلام کرد:«این قانون به اعتقاد بنده ظالمانهترین قوانین است که به موجب آن مأموران دسته دوم، سوم و چهارم، برای اجرای مقاصد شخصی، به بهانه امنیت به مردم ظلم و تعدی میکنند. این قانون اختیارات زیادی به مأموران داده است و راه تعدی را هموار میکند... این چه قانونی است که میگذرانید؟ و اکثریت مردم ایران را از حقوق و دموکراسیشان محروم میکند.»
بنابراین وقتی مواد لایحه فوق مطرح و به شور گذاشته شد، تعدادی از نمایندگان بهصورت علنی تشکیل سازمان اطلاعات را ضد آزادی مردم و ناقض دموکراسی (البته که به معنای واقعی در ایران وجود نداشت و وجود این شیوه حکومتداری در این دوره همچون دیگر ادوار شعاری بیش نبود) دانسته و با تصویب آن مخالفت کردند و توجیه فردی مانند خواجه نوری، برای این مخالفت، ضررهای احتمالی آن برای جامعه و مردم بود و اینکه دست نظامیان و مأموران را باز میگذاشت که هرطور میخواهند رفتار کنند. بعد از صحبتهای او، وزیر دادگستری که از طرفداران و موافقان تأیید لایحه بود، واکنش نشان داد که آقای خواجه نوری هنوز متقاعد نشده و همچنان مخالف است واین ناشی از یک پیش فرض میباشد و اگر به دقت به مواد لایحه بنگرد، قطعاً آن را ناقض آزادی و دموکراسی نمیبیند.
در مقابل مخالفان این لایحه، موافقان پر و پا قرصی هم وجود داشتند که میخواستند هرچه سریعتر تصویب و ایجاد شود. از جمله طرفداران اصلی تصویب لایحه در مجلس سنا، سپهبد احمد امیراحمدی بود؛ یکی از دولتمردان نظامی کهنهکار عصر رضاشاه. او نیز همچون وزیر دادگستری در مقابل خواجه نوری و دیگر مخالفان موضع گرفت و ابراز نمود: «من خوب میدانم که امنیت کشور به چه قیمتی بهدست آمده و به مصداق «استخوان شکسته میداند بهای مومیایی را»... وقتی از امنیت صحبت میشود، نه تنها جریان نامطلوب و بدبختیهای شهریور 1320 و آذر 1321 در نظرم مجسم میشود، بلکه یاد قتل و غارت و هرج و مرج و آدمکشی در نقاط مختلف کشور میافتم.»
او اشاره کرد به اینکه دولت اگرخواسته زمام آن را بهدست ارتشیان بدهد، بهخاطر اطمینان از توانایی آنهاست.
بهرحال این امر به نظامیان میدان عمل بیشتری میداد و با بررسی کارنامه ساواک میتوان دریافت که این فقط یکی از کارکردهای این سازمان بود و سازمان در ریزترین امور مداخله میکرد. سپس نوبت به سرلشکر احمد وثوق، وزیر جنگ رسید که از امضاکنندگان اصلی و طرفداران تأیید لایحه بود، او اشاره نمود:«ما یک موضوع ساده را طوری مطرح میکنیم که مردم فکر میکنند، میخواهیم تولید وحشت کنیم... این لایحه عبارتست از اینکه وظایف موجود را که چند دستگاه مختلف همچون ژاندارمری، شهربانی عمل میکردند، یک دستگاه واحد اعمال نماید... برای امنیت داخلی و خارجی. [خطاب به دکتر صدیق که خواسته بود این واژهها حذف شوند] خارجی یعنی اینکه در خارج از کشور هم عواملی داشته باشیم که اگر علیه استقلال ایران اقدامی صورت گرفت، جلوگیری نماید... وگرنه ما قانون تازهای نیاوردهایم... تکالیف مردم روشنتر است و دولت هم بهتر عمل و اطلاعات درست کسب مینماید.»
در پاسخ خواجهنوری گفت:«تا که بر این گله بزرگی کند، نیست سزاوار که گرگی کند»
خواجهنوری پاسخ داد:«آن نظامیای که این شعر گفت نه شاعر است و نه نظامی»
پس از این موضعگیری نمایندگان، ماده پنجم قرائت شده و نایب رئیس گفت که اگر نظری ندارید، برای اینکه نظرات مطروحه به کمیسیون رود قیام بفرمایید، اکثراً برخاستند و بدینوسیله شور اول تمام شد.
شور دوم راجع به لایحه، در دهم بهمن سال 1335 برگزار و در همین جلسه به تصویب رسید. آقای خواجه نوری همچنان مخالف بود و اشاره کرد که این لایحه صدبرابر شدیدتر از لایحه حفظ امنیت اجتماعی است و سیاستی هزاربرابر قویتر از آن پشتش قرار دارد. این سخن اشاره به حمایت شاه و سلطنتخواهان از لایحه بود. این زمان که اکثراً (به زعم خواجه نوری) ناخواسته با این لایحه موافقت دارند، او مخالفت خود را بیتأثیر میدانست و پیشنهادی داد که مأموران اگر اجحاف کنند، شاکی بتواند آنها را در دادگستری محاکمه کند و از شخص شاه خواست که سازمانی را برای رسیدگی به شکایات زیرنظر افسران درستکار، ایجاد کند و الا در تمام ایران یک نفر از دست مأموران، امنیت نخواهد داشت.
از دیگر نمایندگان که به نوعی مخالف بندهایی از لایحه بودند، سناتور مامقانی بود که خطاب به عباسقلی گلشائیان، وزیر دادگستری گفت:«بفرمایید در لایحهای که قید شده است، پرونده متهمین مطرح در دادگستری که در صلاحیت این مرجع است، باید به دادگاه نظامی احاله شود، مطابق با کدام اصل قانون اساسی است؟»
او بخوبی پی برده بود که چنین قانونی زمینه را برای سرکشیدن و مداخله در تمام امور داخلی مملکت فراهم میکند. در این جلسه نیز همچون شور اول در مقابل این مخالفان، موافقان باز قد علم کرده و پاسخ ایرادات آنها را دادند؛ از جمله اسدالله علم، وزیر کشور و گلشائیان، علی دشتی، محسن صدر، آموزگار و... که مخالفت آنها را بیدلیل و سفسطه دانسته و تأکید داشتند وجود چنین سازمانی لازم است و هیچ مخالفتی با قانون ندارد.
بعد از آنکه نتیجه شور اول به کمیسیون رفت، تغییر چندانی در مواد لایحه اعمال نشد و پیشنهادهای اصلاح، نادیده گرفته شدند. سرلشکر احمد وثوق وزیر جنگ، تصویب آن را باعث کم شدن مسئولیت ارتش و غیرنظامی دانست. بهرحال بعد از قرائت مواد لایحه، در وقت آخر این مجلس لایحه سازمان اطلاعات و امنیت کشور تصویب شد. بنابراین بهعلت فشار محمد رضاشاه و دولت بر سناتورها، این لایحه با اکثریت
به تصویب رسید و سارمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) کار خود را
به طور رسمی از 1336 آغاز کرد.
منابع در دفتر روزنامه موجود است
رؤسای ساواک
سپهبد تیمور بختیار
نخستین رئیس ساواک: از سال 1336 تا 1340 هجری شمسی
تیمور بختیار، متولد سال 1292 هجری شمسی در منطقه دّزک، 24 کیلومتری شهرکرد در استان چهار محال و بختیاری. مرگ 16مرداد 1349 هجری شمسی در شکارگاهی در 20کیلومتری مرزهای غربی ایران و توسط عوامل ساواک.
سرلشکر حسن پاکروان
دومین رئیس ساواک: از سال 1340 تا 1343 هجری شمسی
تیمسار حسن پاکروان، متولد سال۱۲۹۰ هجری شمسی درتهران.مرگ، اعدام در روز ۲۲فروردین سال۱۳۵۸ هجری شمسی در تهران.
ارتشبد نعمتالله نصیری
سومین رئیس ساواک: از سال1343 هجری شمسی تا 1357 هجری شمسی
ارتشبد نعمتالله نصیری، متولد مرداد سال ۱۲۸۹ هجری شمسی در سمنان. مرگ، اعدام ۲۶ بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در تهران.
سپهبد ناصر مقدم
چهارمین رئیس ساواک: از خرداد سال1357 هجری شمسی تا بهمن سال 1357 هجری شمسی
سپهبد ناصر مقدم، متولد سوم تیر 1300 هجری شمسی در تهران. مرگ، اعدام، شامگاه 19 فروردین 1358 هجری شمسی در تهران.
گزارشی از برنامههای هنری معلولان/ بهار هنرمندان معلول در زمستان تهران
مجید سرائی
مردم شهر، خود را آماده عرض خیر مقدم به عروس سفید پوش آسمان کردهاند. همه چیز باید درخور این میهمان روشنایی که نوید بخش تداوم مایه حیات است، باشد. چهره شهر به دیبای رنگین هنر آراسته شده است. سالهاست مردم شهر با رسیدن موسم حضور عروس سفید پوش آسمان چنین کردهاند. در این رستاخیز شادیست که معلولان هم گوشهای از کار را گرفتند تا سهمی در آرایش هنری شهر داشته باشند.امسال، زمستان مثل سال های قبل، خود را آماده رویدادهای مهم هنری در سطح بینالمللی کرد؛ رویدادهایی که از برگزاری جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با حواشی ای که داشت آغاز شد، با جشنواره بینالمللی تئاتر و اجراهای پر بار ادامه یافت تا به برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم فجر رسید. در حاشیه برگزاری این رویدادهای مهم هنری، گروههایی از معلولان هم سعی کردند با اجرای برنامههای هنری در حوزه تئاتر و موسیقی، سهمی در ایجاد فضای شاد زمستانی به خود اختصاص دهند. هفته نخست بهمن ماه، سه محل اجرای برنامههای هنری (خانه هنرمندان، عمارت رو به رو و فرهنگسرای شفق)، میزبان دو کنسرت موسیقی و یک تئاتر بودند. گزارش حاضر، گذری مجمل بر این سه برنامه هنری دارد.
انگار هر شب در سر شوری دارم
صدای ساز و آوازشان کل طبقه اول خانه هنرمندان را برداشته؛ اصلاً منحصر به سالن استاد شهناز (محل کنسرت) نیست. به این طنین پر از شور و غوغا، جیغ و فریادهای شادی مخاطبان هم اضافه شده و خلاصه، خانه هنرمندان قبل از ظهر پنجشنبه، یکپارچه آواز شده بود. تو گویی از تماشای این همه شادی و شور، احساس میکردی در اوج آسمان هایی.
ساعت 11 پنجشنبه 5 بهمن ماه، خانه هنرمندان ایران میزبان گروه موسیقی انجمن خورشید بود؛ گروهی متشکل از جوانان معلول کم توان ذهنی که نزدیک به سه سال است به صورت مستمر فعالیت موسیقی میکند. آن روز سالن استاد شهناز خانه هنرمندان، پذیرای اجرای کنسرت جوانانی بود تا مفهوم تأثیر هنر موسیقی بر روح و جان انسانهایی از جنس بلور، مصداق عینی پیدا کند. آن سان که در پایان این کنسرت، لبخند را میشد در گوشه گوشه سالن احساس کرد؛ خاصه در چهره پدر و مادرهای این جوانان که از فرط شادی سر از پا نمیشناختند. اوج این شادمانی بعد از پایان کنسرت خود را نشان داد؛ وقتی که حضار مخمور از شنیدن ترانههای «امشب در سر شوری دارم»، «رشید خان»، «مَستُم مَستُم» و.... به تک تک اعضای گروه و خانوادههای آنها تبریک میگفتند، برق شادی و لبخند رضایت را از لبها و چشمهای اعضای گروه میشد خواند. به قدری دور و بر بچههای گروه شلوغ شده بود که به سختی موفق به گفتوگوی کوتاه با سه نفر از آنها شدم. محمدعلی، نوازنده پیانوی گروه که هر سؤالم را با لبخند پاسخ میدهد، میگوید از بچگی با امیرعلی، پسر خالهاش موسیقی را یاد گرفته: «من معلم نداشتم و هرچی دارم، مدیون پسر خالهام هستم.» 24 ساله است؛ از اینکه روی صحنه برای مردم ساز زده، اظهار خوشحالی میکند: «مردم کار ما رو دوست داشتند. خیلی خوب بود.» میگوید عاشق موسیقی است و دوست دارد بیشتر کنسرت برگزار کند: «دوست دارم بیشتر کنسرت بذارم تا مردم از من بلیت بخرن، شاد بشن، منم شاد بشم.» اما پیمان، خواننده گروه با ژست یک خواننده روی استیج که به میهمانان خوشامد میگوید، با من گپ میزند: «جا داره من این جا خدمت شما و همکارای گلتون سلام عرض کنم، امیدوارم که همیشه خوب و سلامت باشین.» پیمان خیلی مختصر درباره اجرای خود میگوید: «من هرچی توان داشتم جمع کردم تا اجرای درخوری داشته باشم.» اصرار دارد در پاسخ به سؤالات من پیرامون کنسرت، از معرق کاری خود بگوید و ارادتش به آقای حسینی، استادش را ابراز کند: «من یکی از بهترین معرق کارا هستم که افتخار شاگردی آقای حسینی رو دارم؛ از آقای حسینی هم ممنونم که منو به شاگردی خودشون قبول کردن.» پیمان با همان ژست آوازخوان روی استیج، از برخورد مردم در کوچه و خیابان با او ابراز رضایت و تشکر میکند: «وقتی مردم تو خیابون به من میرسن خیلی با محبت و مهربونی با من حرف میزنن. از اینکه خانوادهها به این برنامه هم اومدن، خیلی ممنونم، قدم رو چشم ما گذاشتن.» عاشق تصنیف مرغ سحر است و دوست دارد روزی این تصنیف را در مقابل استاد شجریان اجرا کند: «مرغ سحر رو خیلی دوست دارم؛ دلم می خواد یه روز این تصنیفو برای استاد شجریان بخونم و بهشون بگم من خیلی صدام خوبه.» در خلال گپ و گفتمان با پیمان، مادرش چیزهایی در گوشش میگوید که آن موارد را بیان کند. پیمان 32 ساله از مردم میخواهد تا از آنها حمایت کنند: «از مردم و هموطنان عزیزم خواهش میکنم ما رو حمایت کنند، زندگی رو هم سخت نگیرن.» اما سعید، نوازنده سنتور گروه با چهرهای کاملاً جدی حرف میزند: «من 5 ساله که سنتور میزنم. سنتور رو پیش آقایی به اسم آقای افتخاری یاد گرفتم و این سازو خیلی دوست دارم.» او هم سن محمد علیست و مثل او از کنسرتی که اجرا کردهاند ابراز رضایت میکند: «خیلی خوب بود و مردم خوششون اومد.» میگوید وقتی ساز میزند، احساس آرامش میکند، اما موسیقی مورد علاقه اش، کاملاً با سازی که میزند در تضاد است: «بیشتر رپ گوش میکنم. خیلی هیجان داره.» او هم از مردم دعوت به حمایت از کنسرتها میکند: «مردم بیشتر بیان کنسرت ها؛ نه فقط کنسرت ما، همه کنسرتا.»
این بچهها به محبت نیاز دارند، نه ترحم
بار اصلی تمرینها و آماده ساختن اعضای گروه موسیقی انجمن خورشید، بر عهده مجید آهنگری، مربی موسیقی گروه است. او که دانش آموخته موسیقی از دانشکده هنرهای زیباست، میگوید معلولان ذهنی بیش از هر چیز، به محبت نیازمندند: «من کتابهای زیادی درباره تکنیکهای آموزش موسیقی و موسیقی درمانی برای معلولان ذهنی مطالعه کردم، اما بیش از دو سه تکنیک خاص را نیافتم. بهتجربه در طول نزدیک به سه سال کار با این بچهها دریافتم که مهمترین تکنیک در نزدیک شدن به این شهروندان، ایجاد ارتباطی توأم با محبت است تا اعتماد لازم بین من و آنها برقرار شود. بعد از آن، راه هموار است.» او به شیوههای آموزشی خود با بچههای گروه اشاره میکند: «بعضی از اعضا معلم خصوصی موسیقی داشتند. وقتی قرار شد من با انجمن همکاری کنم، به همان تکنیک ایجاد محبت و برقراری اعتماد تکیه کردم. با معلمان موسیقی که بعضی از بچهها داشتند آشنا شدم و این آشنایی، یک دوستی سه جانبه میان من و آن معلم و خود هنرجو برقرار کرد. از آن به بعد روند کار سیری رضایتبخش داشت.» آهنگری که آهنگسازی چند تئاتر را هم برعهده داشته، از پارهای رفتارهای برخی مسئولان امور هنری گلایه میکند: «ما برای گرفتن مجوز این کنسرت، یک سال دوندگی کردیم. متأسفانه نگاه برخی مسئولان نسبت به اجرای این بچهها، برآمده از یک نگاه مقایسهای با گروههای حرفهای موسیقی است. حال آنکه هدف از برگزاری کنسرت کم توانان ذهنی، ایجاد نگاه حمایتی و درمانی است. همین بینشها کار ما را به تعویق میانداخت.»
چشم انتظار روزی هستم که این بچهها را در جشنواره موسیقی فجر ببینم
امیر کریمی، مدیر بخش آموزش انجمن خورشید، ضمن توضیح درباره هدف این انجمن از تربیت اعضای خود در حوزه موسیقی، اعضای انجمن را به «بهشتیان روی زمین» تعبیر میکند: «مهره گمشده در بینش جامعه نسبت به معلولان ذهنی که به نظر من، بهشتیان روی زمین هستند، عدم این تفکر است که: این افراد شهروندان جامعهاند و حق زندگی و لذت بردن از شادیهای زندگی را دارند. موسیقی بهعنوان یک هنر والا، این امکان را میدهد تا توانایی معلولان ذهنی به جامعه نشان داده شود.» کریمی، دادن آگاهیهای صحیح به جامعه در تغییر نگرش نسبت به کم توانان ذهنی را مهمترین هدف انجمن خورشید از برگزاری این کنسرت عنوان میکند: «شاید برخی فکر کنند از این کنسرت درآمدی نصیب ما میشود؛ حال آنکه چنین نیست. همین که من بتوانم آگاهی درستی نسبت به این شهروندان در تغییر نگرش حتی 4 نفر از شهروندان غیر معلول ایجاد کنم، به مهمترین هدف انجمن دست یافتهام.» او از بلیت فروشی این کنسرت ابراز رضایت میکند: «شاید بتوانم به جرأت اظهار کنم که کنسرت بچههای انجمن خورشید، نخستین کنسرت معلولان ذهنی است که بلیت فروخت. ما فکر نمیکردیم از این بلیت فروشی نتیجه خوبی بگیریم، اما یک هفته قبل از کنسرت تمام بلیتها فروش رفت و سایت ما بسته شد.» مدیر آموزش انجمن خورشید، در بیان میزان بازخوردها به تأثیر این کنسرت در ذهن پدر و مادرهای بچههای گروه موسیقی اشاره میکند: «ما بلیت فروشی کردیم، اما نیمی از این بلیتها را خانوادههای اعضا خریدند تا کار فرزندانشان را تماشا کنند. از اینکه فرزندانشان را روی صحنه اجرای کنسرت میدیدند، احساسی از خرسندی و آیندهای درخشان داشتند.» کریمی در پایان از متولیان امور هنری کشور تقاضای حمایت میکند: «یکی از مسئولان بهزیستی امروز کنسرت بچههای ما را تماشا کرد و قول داد تمام هزینههای این اجرا را تأمین کند. من از متولیان امور هنری و فرهنگی کشور تقاضا میکنم از اجراهای بچههای ما با اختصاص سالن، پیش بینی اجرای کنسرت این بچهها در جدول برنامههای سالانه و اطلاع رسانیهای گسترده از این شهروندان حمایت کنند. من چشم انتظار روزی هستم که بچههای ما روی صحنه جشنواره موسیقی فجر بدرخشند.»
گفتنی است انجمن «خورشید» در سال 1383 تأسیس شد و دو سال بعد (1385) با مجوز سازمان بهزیستی بهثبت رسید. محور اصلی فعالیت این انجمن در زمینه آموزش و توانبخشی معلولان ذهنی است.
بهترین راه مطرح شدن، یادآوری خاطرات گذشته مردم است
عصر همان پنجشنبه که خانه هنرمندان میزبان معلولان ذهنی بود، اتفاقی مشابه در فرهنگسرای شفق رخ داد. عصر پنجمین روز از بهمن ماه، سالن آمفی تئاتر فرهنگسرای شفق، میزبان گروه کر نابینایان «ماه بانگ» بود؛ گروهی که تمام اعضای آن، بجز یکی دو نفر، از نابینایانی است که پیش از این در گروههای مختلف کر نابینایان فعالیت داشتند. گروه کر نابینایان «ماه بانگ» از سال 94 فعالیت خود را به شکل حرفهای آغاز کرده و این کنسرت، نخستین کنسرت رسمی این گروه محسوب میشود. قطعاتی که در نخستین کنسرت «ماه بانگ» اجرا شد، بیشتر از آثار گذشته موسیقی ایران مثل «از تو تنها شدم»، «پرنده مهاجر»، «بیداد زمان» و... بود. جواد محبوبی، مدیر هنری «ماه بانگ» هدف از اجرای آثار گذشته را چنین اظهار میکند: «ما میخواهیم در عرصه فعالیتهای هنری مطرح شویم. بهترین راه مطرح شدن، یادآوری خاطرات شیرینی است که مردم در گذشته داشتند. منتها آن چه در اجرای آثار خاطره انگیز مد نظر داریم، تنظیم متفاوت آن آثار است. سعی کردیم همان ملودیها را با تنظیمی که برای نسل امروز هم جذابیت داشته باشد اجرا کنیم.» این نوازنده نابینای کیبورد، برای آینده «ماه بانگ» چشمانداز روشنی ترسیم میکند: «هدف ما درخشش در عرصه بینالمللی است. جدا از این، بهدنبال نشان دادن میزان بالای تواناییهای نابینایان به کل جامعه هستیم. ما در کنار اعضای نابینای گروه اعم از خواننده و نوازنده، یکی دو عضو بینا هم داریم تا این نکته را به جامعه یادآور شویم: استعداد و توانایی نابینایان تا آن اندازه است که بدون هیچ مشکلی در کنار شهروندان بینا بهشکل کاملاً حرفهای فعالیت کنند.» محبوبی که در کنار فعالیتهای هنری، به حرفه وکالت هم اشتغال دارد، در خصوص بحث مناسبسازی سالنهای ویژه برنامههای هنری مثل موسیقی برای حضور معلولان اظهار میدارد: «متأسفانه سالنهای مناسبی برای حضور معلولان نداریم. این وظیفه شهرداری است که به این مهم رسیدگی کند؛ البته صحبتهایی با مسئولان شهرداری شده و آنها هم به این نتیجه رسیدهاند که مناسبسازی اماکن عمومی، مخصوصاً سالنهای تئاتر، سینما و موسیقی را مناسبسازی کنند.» محبوبی در پایان به کیفیت سالنها برای اجرای برنامههای موسیقایی هم اشاره کوتاهی میکند: «تنها سالنهای درجه یک مثل تالارهای وحدت، رودکی، وزارت کشور و مرکز همایشهای برج میلاد کیفیت مناسب برای اجرا را دارند. متأسفانه سالنهای کوچک فاقد این امکانات هستند. مثلاً گروه ماه بانگ که یک گروه بزرگی است، احتیاج به 30 لاین صدا دارد، اما متأسفانه ما در این سالن فقط 10 لاین داشتیم. همین نقص، برایمان مشکلاتی ایجاد کرد.» حمید سوارکار، سرپرست گروه هم در خصوص مشکلاتی که در مسیر برگزاری کنسرت داشتند، با اشاره به حرفهای جواد محبوبی پیرامون کیفیت سالنهای اجرا اظهار میدارد: «من از تیر ماه امسال با مکاتبات اولیه اقدام به طرح درخواست اجرای رسمی کردم. متأسفانه نامه ما در مسیر خود با پیچ و خمهای دیوانسالاری شهرداری مواجه شد. بعد از پیگیریهای زیاد، بالاخره اول آذر ماه مجوز ما صادر شد، اما زمانی صادر شد که فاصله زیادی با تاریخ مدنظرمان نداشتیم. باز درخواستمان را پیگیری کردیم و خوشبختانه اعلام کردند که نیاز به درخواست مجدد مجوز نیست و میتوانید زمان اجرا را مشخص کنید. خلاصه توانستیم سالن فرهنگسرای شفق را برای روزهای پنجم و ششم بهمن ماه رزرو کنیم، اما مشکلی که در روز اول داشتیم، کمبود لاینهای صدا بود؛ حال آنکه به ما گفته شده بود به تعداد اعضای گروه لاین صدا وجود دارد.» سوارکار در خصوص بحث مناسبسازی سالنهای اجرا اظهار میکند: «من تخصصی در امور ساخت و ساز و معماری ندارم، اما فکر میکنم با تدابیری نه چندان پیچیده بتوان محیطهای فرهنگی و هنری را برای حضور معلولان مناسبسازی کرد. هدف ما اجرا برای نابینایان نیست؛ ما از همه شهروندان و مخصوصاً معلولان غیر نابینا هم دعوت کردیم، اما خود همین سالن شفق امکان حضور معلولان جسمی-حرکتی را ندارد.»
گفتنی است گروه کر نابینایان «ماه بانگ» بجز پنجشنبه، روز جمعه ششم بهمن ماه هم در فرهنگسرای شفق به روی صحنه رفت.
«نادیدنــــی هــــا» یک تجــــــربه منحصر به فرد
یکی از بخشهای جانبی سی و ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، موسوم به «آف استیج» است. بنا بر گزارشها و خبرهای منتشره از این جشنواره، «آف استیج» از جمله بخشهایی بود که از سوی مخاطبان علاقهمند به تجارب تازه استقبال شد. اجراهای این بخش، اساساً حول محور نمایشهای تجربی و کاربردی میگشت. از جمله این اجراها، تئاتر «نادیدنی ها» بود که یک روز در میان، در ایام جشنواره در عمارت «رو به رو» اجرا شد. ویژگی مهم این اجرا، عوامل آن بجز کارگردان بود؛ غیر از کارگردان، سایر عوامل مثل تهیهکننده و بازیگران را معلولان عضو انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا تشکیل دادهاند. امیر سلامی یکی از بازیگران این پروژه تجربی است. او که سال هاست در حوزههای هنری مثل مجری گری و گویندگی فعالیت میکند، درباره نقش خود چنین اظهار میدارد: «در واقع هدف این پروژه، ایجاد فرصتی برای مخاطبان است تا تجربهای منحصر به فرد داشته باشند. این توضیح لازم است که ما برای تعداد معینی از مخاطبان اجرا نمیکنیم؛ در واقع هر اجرا مختص یک مخاطب است. هر مخاطب وقتی وارد اتاقک اجرا میشود، در فضایی کاملاً تاریک قرار میگیرد، به طوری که نه او ما را میبیند و نه ما او را. وقتی پرده کنار میرود، همچنان این فضا باقی است و یکی از ما، یعنی من یا خانم سیادت بهعنوان بازیگر با آن مخاطب سلام و علیک کرده، شروع به گفتوگو درباره موضوع خاصی که از پیش مشخص نکردهایم میکنیم. در واقع قرار دادن مخاطب در چنین فضایی و پیش بردن مسیر گفتوگوها، ساختار اصلی این پروژه است.» این مجری کم بینا از تجربههای شخصیاش در طول اجراهای «نادیدنی ها» تصاویر جالبی ارائه میدهد: «من با تنوعی از تجارب مواجه بودم. مثلاً در یکی از دفعات، آقایی وارد اتاقک شد، به محض اینکه فضا را کاملاً تاریک دید، مضطرب شد و بسرعت اتاق را ترک کرد. برعکس نمونهای داشتم که در مدت زمانی بیش از آن چه تعیین شده بود (30 دقیقه) باهم گفتوگو کردیم و حاضر نبود از اتاق تاریک خارج شود.» سلامی به بهرهگیریهایش از فنونی مثل فن بیان در تأثیرگذاری بر مخاطب اشاره میکند: «از یک طرف تجربههایی که در اجرای صحنهای و رادیویی و از طرف دیگر علاقهای که به فعالیتهای هنری دارم، کمک کرده تا با بهرهمندی از فن بیان بتوانم در چنین پروژه تجربی خاص، بر مخاطب تأثیر بگذارم؛ چنان که گفتوگوها در مسیری کاملاً منسجم پیش میرفت.» طیبه سیادت، دیگر بازیگر «نادیدنی ها» هم از تجربهاش میگوید: «من سابقه زیادی در فعالیتهای هنری نداشتم و شرکت در این پروژه در واقع نخستین حضور جدی من محسوب میشود. خب من هم با مخاطبها حسی مشترک داشتم؛ قرار گرفتن در محیطی مطلقاً تاریک و ارتباط با کسی که نه او تو را میبیند و نه تو او را.» کارشناس علوم اجتماعی و از معلولان جسمی-حرکتی است. از بازخوردهای پروژه میگوید و بر پرهیز از مسائل مربوط به معلولیت در روند کار تأکید میکند: «من هم مثل آقای سلامی با موارد مختلفی مواجه شدم. خب خیلیها که به بروشور کار توجه نکرده بودند، نمیدانستند طرف مقابلشان معلول است، اما بعضی از مخاطبان بروشور را دیده بودند که در آن قید شده بود: انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا. همین توجه، انگیزهشان را بیشتر کرده بود که بعد از پایان نمایش ما را ببینند. ما هم تأکید میکردیم که باید تا آخرین اجرای آن روز صبر کنند که ما از اتاقک بیرون بیاییم تا بتوانیم همدیگر را ببینیم. نکته دیگر، انتخاب موضوعات گفتوگوها است. از مطرح شدن موضوعات مربوط به معلولان پرهیز میکردیم. خود من به ارتباطات انسانی اعتقاد دارم تا برقراری ارتباط بر اساس ویژگیهای جسمی طرف مقابل.» او هم بر ضرورت مناسبسازی اماکن فرهنگی-هنری مثل سالنهای تئاتر و سینما تأکید میکند: «واقعاً افرادی مثل من که جزو معلولان جسمی-حرکتی هستیم، بهعلت عدم مناسبسازی محیطهای فرهنگی و هنری، از حضور مستمر در این محیطها محرومیم. محلی که برای اجرای ما در نظر گرفتند، فاقد اصول مناسب سازی است. عمارت رو به رو ساختمانی قدیمی است، محل اجرای ما، یعنی همان اتاق تاریک در جایی واقع است که برای رسیدن به آن، باید از چندین پله پایین بروی. خب اگر کمک دوستان و شهروندان نباشد، منِ معلول جسمی-حرکتی چطور میتوانم در آن محل برای اجرا حاضر شوم. خدا میداند با چه سختیهایی از این پلهها پایین میروم و بالا میآیم.» این نکته را محمد مصطفوی، تهیهکننده پروژه «نادیدنی ها» هم در ادامه صحبتهای طیبه سیادت مطرح کرد. محمد کم بیناست، اما بر این نکته تأکید میکند که چهارراه ولیعصر، بهعنوان یک نقطه مهم فرهنگی و هنری اصلاً برای معلولان مناسبسازی نشده است: «شاید نابینایان و کم بینایان بتوانند با کمک یک فرد همراه از زیر گذر ولیعصر استفاده کنند و نهایتاً بعد از چند بار همراهی یک فرد، بر محیط پیچیده آن مسلط شوند، اما معلولان جسمی-حرکتی امکان تردد در زیر گذر را ندارند؛ محیط رو گذر هم از چهار طرف با نردههایی به طول چند متر محصور شده. من در این زمینه کارشناس نیستم که به مسئولان امر راهکار ارائه دهم. باید کارشناسان فنی در این زمینه ارائه راهکار دهند و اظهار نظر کنند، چگونه میتوان چهارراه ولیعصر که یکی از مهمترین نقاط عبور و مرور پایتخت است، ویژه معلولان مناسبسازی شود.» مصطفوی که سال هاست مدیریت انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا را دارد، بر ضرورت مناسبسازی اجراها در سالنهای نمایش و سینماها ویژه نابینایان تأکید میکند: «حدود 30 سال است که در جهان با ارائه فناوری آدیو دیسکریپشن یا توضیح صحنهها و تصاویر، امکان استفاده نابینایان از نمایشها و فیلمها فراهم شده است. متأسفانه هنوز اقدامی در ایران برای اجرای این سیستم صورت نگرفته است.»
بریم ببینیم چی میشه
تجربه معلولان در یک پروژه کاربردی مربوط به تئاتر، یک سوی ماجراست و تجربه کارگردان غیر معلول پروژه سوی دیگر. بابک حجری، دانشجوی تئاتر که کارگردانی این پروژه را برعهده گرفته، همکاری خود با نابینایان را سابقه دار میداند: «من مدت هاست با آقای مصطفوی و دوستان نابینا در چند نمایش رادیویی همکاری کردم. بنا بر این از نظر فکری و روحی احساس قرابت میان ما هست.» وی در خصوص اقدام برای اجرای این پروژه اظهار میدارد: «انتخاب این پروژه با آقای مصطفوی بود که فرمهای شرکت در جشنواره را پر کرد. ما چند نفر از دوستان معلول که از قبل آنها را میشناختیم، در نظر گرفتیم اما اکثراً حاضر به همکاری با چنین پروژهای که متن و نقش خاص ندارد، نشدند. نهایتاً با آقای سلامی و خانم سیادت به توافق رسیدیم.» حجری به تجارب خود در این پروژه و همکاری با معلولان اشاره میکند: «چند وقت پیش مصاحبهای از آقای پورآذری، دبیر بخش آف استیج جشنواره امسال خوانده بودم که گفته بودند: بریم ببینیم چی میشه. حقیقت این است که در چنین تجربه هایی، تغییرات زیادی رخ میدهد تا نتیجه مطلوب حاصل شود. اصلاً آن چه بهعنوان فکر اولیه داشتیم، با آن چه که نتیجه گرفتیم، زمین تا آسمان متفاوت بود.» وی در پایان به مدت زمان تمرین و آماده شدن گروه برای اجرا اشاره میکند: «چون متن خاصی نداشتیم و ایدهپردازی اهمیت داشت، طرح مباحث و نتیجهگیری زمان زیادی نبرد؛ البته که اگر فرصت بیشتری داشتیم، نتایج بهتری میگرفتیم.»
لازم به ذکر است انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا در سال 1389 با مجوز سازمان ملی جوانان نام خود را به ثبت رساند. گفتنی است این انجمن پیش از ثبت رسمی سالها در زمینههایی مثل دوبلاژ نابینایان و همچنین بازیگری نمایشنامههای رادیویی توسط هنرمندان نابینا فعالیت میکرد.
برنامههای گسترده فرهنگی-هنری زمستانی، در میانه راه است؛ تنها جشنواره بینالمللی فیلم فجر باقی مانده که تمام اخبار فرهنگی را به خود اختصاص دهد، اما کمتر رسانهای بعد از پایان این رویدادها تصاویر این روزها را در ذهن خود مرور میکند تا بر اتفاقات خاص، مثل حضور معلولان هنرمند در عرصه هنر، اعم از اجراهای جشنوارهای و عمومی تأمل و تمرکز کند. با وجود این نسیان رسانهای، آیا میتوان از مسئولان انتظار داشت تا معلولان را فراموش نکنند؟
بهرهگیری از نهادها و سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی در بسیاری از کشورهای پیشرفته و حتی در حال توسعه دنیا، پدیدهای طبیعی و کاملاً ضروری است و ایران نیز در عصر پهلوی از این قاعده مستثنی نبود و در این زمینه تدابیر مختلفی اندیشیده شد و سازمانهای گوناگونی به وجود آمد. بارزترین و قدرتمندترین آنها سازمان اطلاعات و امنیت کشور بود. ساواک مهمترین ارگان اطلاعاتی و امنیتی عصر پهلوی دوم بود که لایحه تشکیل آن در تاریخ 10بهمن 1335 هجری شمسی در کابینه حسین علا به تصویب نهایی مجلس سنا رسید. وقتی لایحه 5 مادهای ساواک تنظیم شد، در برابر آن مخالفتهایی بروز کرد که این مخالفتها به خاطر ترس از سرکوب بیشتر، ایجاد فضای محدودتر سیاسی، خفقان اجتماعی گستردهتر و نگرانی از فراهمشدن زمینه برای سوءاستفاده فراوان مأموران امنیتی بود. بهرحال با وجود این اعتراضها، جهت نظارت دولت برکشور بعداز کودتای 28 مردادسال1332 و نفوذ نهادهای اطلاعاتی غرب بویژه CIA، لایحه مزبور تأیید شده و به تصویب مجلسین رسید. از این به بعد تا اواخر عمر رژیم پهلوی، سازمان امنیت با مداخله در امور داخلی نقش پررنگی در ایجاد فضای امنیتی و خفقان در جامعه ایفا کرد. لایحه مذکور با توجه به اهمیت خاص آن برای رژیم، بازتاب زیادی در مطبوعات و مذاکرات مجلسین داشت. ایجاد این سازمان مهم، نگرانی و اعتراض بسیاری را به وجود آورد و طبیعتاً با مخالفتهای زیادی در بین دولتمردان و نمایندگان مجلسین روبهرو شد. بعد از انجام مذاکراتی، با توجه به خوشبینی محمدرضاشاه نسبت به تأثیرات سازنده و زیاد ساواک برای تحقق اهدافش، ابتدا در مجلس سنا و سپس در مجلس شورای ملی به تصویب رسید. در این نوشتار به روند تأسیس ساواک و تصویب لایحه آن در مجلس سنا پرداخته میشود.
کودتای 28مرداد و نقش بیگانگان در ایجاد ساواک
برای پی بردن به علل تشکیل ساواک، باید به حادثه بسیار مهم دهه 30 یعنی کودتای 28مرداد و پیامدهای آن و نقشی که وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور ایفا کرد، اشاره داشت. این حادثه از جمله مباحث مناقشهبرانگیز تاریخ معاصر ایران است و اگرچه در باب آن نظرات مختلف و گاه متضادی ایراد شده و همچنان میشود و در اینجا جدا از داوری و ارزیابی این نظرات، قدر مسلم اینکه بعد از این حادثه شرایطی بر کشور حاکم شده بود، که زمینه را برای تشکیل سازمان اطلاعات فراهم نمود و مقدمه تأسیس ساواک بشمار میرفت. اگرچه محققان علوم اجتماعی و تاریخ، بعضاً بر عوامل داخلی (اشتباهات دکتر محمد مصدق یا تقویت روز افزون محافظهکاران مخالف و...) تأکید نمودهاند؛ همچون یرواند آبراهامیان و سپهر ذبیح، و افرادی همچون مارک جِی گازیوروسکی به نقش عوامل خارجی بویژه امریکا در وقوع کودتا اذعان دارند، ولی معدودی از صاحبنظران مانند نیکی کدی، محمدعلی همایون کاتوزیان براهمیت عوامل داخلی و خارجی تأکید ورزیدهاند که درستتر بنظر میرسد. محمد رضا شاه در دهه نخست پس از کودتا از همکاریهای فنی سازمان اطلاعاتی اسرائیل، سازمان سیا (CIA) و
اف.بی.آی (FBI) برای تشکیل پلیس مخفی جدیدی بهنام ساواک بهره گرفت. کاتوزیان در جای دیگر گفته این اقدام عملاً کار مشترک امریکا و بریتانیا بهمنظور حفظ کارتل بینالمللی نفت بود. دو سازمان خارجی که سالیان دراز با ساواک همکاری کردند، سیا و موساد بودند و اگر این سازمان بخواهد «چشم و گوش» شاه باشد، مغز آن بدون شک امریکا خواهد بود. بنابراین ساواک مولود شرایط جامعه بعد از کودتا بود که خارجیان و بخصوص امریکا نقش مهمی در ایجاد آن داشت.
بعد از کودتا دوباره روابط با غرب از سرگرفته و امریکا در صحنه حاضر شد. اگرچه اندکی قبل از دهه 30، ایالات متحده جانشین بریتانیا در ایران شده بود، ولی با انجام کودتا روابط وارد عرصه سیاسی شد. پساز آنکه جان فاستر دالس وزیر امور خارجه امریکا پشتیبانی خود را از نظریات 3 نوامبر سر رابرت آنتونی ایدن وزیر امور خارجه انگلستان اعلام نمود، مذاکرات ایران و انگلیس بسرعت پیش رفت و در 14 آذر 32 بیانیه رسمی در لندن و تهران، خبر تجدید روابط را منتشرکرد. بنابراین امریکا و انگلیس بیش از پیش در امور داخلی ایران مداخله نمودند. جدا از شرایط کشور، تحریکات غرب، بویژه امریکا بهعنوان علل خارجی در این حادثه نقش قاطعی داشت. به قول گازیوروسکی بزرگترین نهاد نظارت و مکانیسم نظارت بر جامعه ساواک بود. ترس و بدگمانی محمدرضا شاه از عوامل داخلی و مسأله حفظ قدرت در سالهای پس از کودتا سبب شد، که شاه با ایجاد دستگاههای نظارتی و سازمانهای جاسوسی و اطلاعاتی به این مهم برسد.
روند ایجاد سازمان اطلاعات و امنیت کشور
ایجاد ساواک آغاز تحول بزرگی در ساختار اطلاعاتی کشور محسوب میشد. نطفه مرکزی ساواک در زمان فرمانداری نظامی تیمور بختیار، در سال 1332 بسته شد و تشکیلات ساواک زیرنظر مستشاران امریکایی، در ابتدا محدود بود و باعث
رعبو وحشت مردم شد. این امر تا حد زیادی بهخاطر ترس ناشی از سالهای حکومت نظامی تهران بود که حکومت به ایجاد یک جو خفقانآمیز و سرکوب مخالفان نائل شده بود؛ اگرچه با ایجاد ساواک حکومت نظامی پایان یافت.
بعد از کودتای 28 مرداد 1332 اگرچه ارتجاع و امپریالیسم به ایجاد یک جو خفقانآمیز پرداختند، اما هنوز آن رابطه منسجم و ارگانیک ضروری بین کلیه ارگانهای ضدمردمی سرکوبگر دولتی بهعنوان شبکهای واحد ایجاد نشده بود و حمله و یورشها علیه مخالفان بهصورت پراکنده و عمدتاً بدون طرح ظهور میکرد. بنابراین یک نهادی لازم بود که بهصورت سازماندهی شده مخالفتها را نظارت و سرکوب نماید و بدینوسیله مخالفان امپریالیسم از سر راه برداشته شوند. بهرحال با توجه به نفوذ بسیار زیاد غرب بعد از کودتا و اشتهار محمدرضاشاه و رژیم پهلوی به وابستگی به امریکا، طبیعتاً مردم عادی با ایجاد این سازمان مخالف بودند. در مطبوعات روز چهارشنبه 11مهر 1335 خبری منتشر شد، مبنی بر اینکه تشکیل سازمان مذکور به تأیید هیأت دولت رسیده است. در سرفصل روزنامه اطلاعات نوشته شد:
«امروز در جلسه هیأت وزیران تصویبنامه مربوط به اجازه تأسیس سازمان امنیت به تصویب رسیده و دولت اجازه داده است که مطالعه برای تأسیس این سازمان شروع شود، معاونین سازمان امنیت در فرمانداری نظامی مشغول کار شدند و هفته آینده لایحه اختیارات سازمان امنیت برای مقابله با اخلالگران و جاسوسان، را با قید فوریت تقدیم مجلس میکند و به مجرد تصویب این لایحه قانونی، مأموران سازمان وظایف خود را به اجرا بگذارند. مجلسین باید قانون اختیارات آن را به تصویب برسانند تا رسماً مشغول کار شود... این اداره جزو نخستوزیری است و رئیس دولت در مقابل مجلسین [سنا و شورایملی] مسئول این سازمان خواهد بود.»
بنابراین لازم بود که قبل از ایجاد رسمی سازمان، مقدمات تشکیل آن را به اطلاع عموم برسانند و در مطبوعات و رسانهها این خبر منتشر شد و چندماه بعد به تصویب مجلسین رسید. در نوزدهم همین ماه باز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه مقدمات تأسیس سازمان فراهم شده است:
«در جلسه دیروز هیأت دولت [چهارشنبه 18مهر 1335] لایحه سازمان امنیت مطرح و تصویب
و به مجلس فرستاده شده است.»
همچنین در خبری دیگر آمده است: «درجلسه هیأت وزیران لایحه سازمان امنیت بهتصویب رسیده و در روز یکشنبه تقدیم مجلس میشود... این لایحه به امضای وزیران کشور [حسین علا نخستوزیر] و اسدالله عَلَم [وزیرکشور]، دادگستری [عباسقلی گلشائیان]، جنگ [سرلشکر احمد وثوق] میباشد و به احتمال قوی به قید فوریت تقدیم مجلس میشود. اطلاع داریم که... نظیر کلیه سازمانهای امنیت ممالک شرقی جهان است و لایحه قانونی آن تدوین شده است... هدف سازمان تأمین امنیت سیاسی کشور است و وظیفه آن مبارزه با عناصر مخرب و جاسوسان خارجی میباشد و اختیار دارد که بر طبق موازین قانونی و در صورت بروز مخاطره اقدامات احتیاطی و فوری بعمل آورد، تا از پیشروی اخلالگری که امنیت عمومی را در هم میریزد، جلوگیری شود.»
از آغاز تأسیس ساواک نگرانیهای مردم زیاد شد، زیرا با تأسیس چنین سازمانی، سرکوبها بیش از پیش ادامه مییافت، ولی برای خنثی کردن مخالفت مردم گفته شد که مانند همه سازمانهای مشابه در دنیا، فعالیت آن جلوگیری از عملیات خرابکارانه و اقداماتی است که مخالف مصالح کشور است. یعنی با تثبیت و استقرار حکومت جدید، ضرورت ایجاد سازمان منسجم و متشکلی که بتواند بهطور نظام یافته با مخالفین مبارزه کند، احساس میشد.
به گفته عیسی پژمان (آخرین نماینده ساواک در عراق) مأموریت تدوین طرح ساواک بر عهده سرلشکر حسن پاکروان، رئیس رکن 2 ارتش گذاشته شد. با پیروزی کودتای 28مرداد در نتیجه عملیات آژاکس (رمز کودتا)، محمدرضاشاه به قدرت بازگشت و به کمک دولتهای خارجی روز به روز به تحکیم پایههای قدرت خود پرداخت.لایحه تشکیل ساواک پس از تشکیل هیأت دولت به وسیله حسین علا به مجلس فرستاده شد. این لایحه در تاریخ 10/11/1335 به تصویب مجلس سنا رسید. لایحه مزبور با وجود مخالفتهایی که با آن شد، چون وجود آن برای استقرار رژیم ضروری بود، به تصویب رسید و این سازمان فعالیت خود را به ریاست تیمور بختیار- فرمانده نظامی تهران- رسماً آغاز کرد.
مجلس سنا و لایحه سازمان اطلاعات و امنیت
در همان زمان که این خبر در روزنامهها منتشر شد، در مجلس (ابتدا مجلس دوم سنا که مصادف با دوره نوزدهم بود) مباحثی مطرح شد. اگرچه در ابتدای ایجاد ساواک مسأله برقراری امنیت از سوی رژیم و شاه مطرح گشته بود، ولی واقعیت این است که ساواک معمولاً با شکنجه و سرکوب و جاسوسی شناخته میشد و بعد از سقوط رژیم، محمد رضاشاه در مصاحبهای اعتراف کرده بود که هر کشوری دارای تاریخ خشونت خود است. در شرق و بخصوص خاورمیانه، خشونت با افراد بشر، هنوز ممنوع نشده و....
ایجاد این سازمان آغازی بود برای اعمال فشار، سرکوب راحتتر و بیشتر مخالفان و امنیتی کردن بیش از پیش فضای کشور. مردم عادی که تا این زمان در نتیجه شرایط خشن و خفقانآمیزی که بعد از کودتای 28 مرداد برکشور حاکم شده بود، با تشکیل این سازمان مخالف کردند، زیرا تأسیس آن تلاشی برای سلطه و سانسور و ایجاد رعب و وحشت در بین مردم بود، گرچه با ایجاد سازمان حکومت نظامی پایان میپذیرفت. از طرف دیگر هیچ نمایندهای بدون نظر این سازمان نمیتوانست وارد مجلس شود. لذا برخی از نمایندگان مجلس سنا با تشکیل سازمان مخالفت کردند و با مطرح شدن لایحه جهت تصویب، دلایلی برای مخالفت ارائه نمودند که در زیر به اهم آنها اشاره میشود.
درجلسه علنی مجلس سنا در تاریخ 21 مهر 1335 وزیر کشور اسدالله علم لایحه تنظیم شده را از طرف هیأت دولت تقدیم نمود و در این مجلس فقط مطرح شد و درباب مواد آن گفتوگویی صورت نگرفت. آقای عیسی صدیق تصریح نمود:
«باید جهت اطلاع مردم قرائت شود؛ اگر مردم نظریاتی داشته باشند، در جراید منتشر میکنند، ولی بعد از آنکه در کمیسیون مذاکره و گزارش آن تنظیم شد، دیگر دست در آن نمیشود برد و... وزیر کشور هم جواب داد امروز در جراید منتشر میشود.»
بنابراین بودند کسانی که میخواستند مردم در جریان این مسأله باشند. وزیر کشور هم میخواست خیلی سریع این خبر در جراید منتشر شود. روزنامه اطلاعات در تاریخ 21 مهر 1335 اعلام کرد: «متن لایحه تشکیل سازمان امنیت کشور امروز از طرف آقای اسدالله علم وزیر کشور تقدیم مجلس سنا شد و او رئیس مجلس سنا را مورد خطاب قرار داد که بهمنظور حفظ امنیت کشور و مبارزه با جاسوسی و عناصری که بر ضد مصالح کشور و به نفع اجنبی اقدام مینمایند، لایحه پیوست را که شامل 5 ماده است، تقدیم شما کرده و تقاضای تصویب دارد.»
قابل ذکر است در آبانماه همین سال که مدت حکومت نظامی تهران تمام شده بود، وزیر جنگ سرلشکر احمد وثوق، با اینکه اظهار امیدواری کرده بود (به زعم آقای صدیق تعهد داده بود) که نیازی به اعمال حکومت نظامی نباشد، با توجه به بحرانی که در اوضاع بینالمللی و خاورمیانه به وجود آمده بود، حکومت نظامی در تهران به مدت سه ماه تمدید و ماده واحده آن تصویب شد. بنابراین تا زمان تأسیس رسمی ساواک در پایتخت، حکومت نظامی برقرار بود.
دو ماه بعد از طرح لایحه در مجلس سنا، در جلسهای نمایندگان راجع به آن به شور و مشورت پرداختند و مواد لایحه شماره4/1629مطرح شد. در این جلسه سنا تقریباً بیشترین مذاکره نمایندگان درباره لایحه فوق بود.
شمسملکآرا یکی از نمایندگان اشاره نمود که در قسمت ج ماده2 (جلوگیری از فعالیت دسته و...) لفظ دسته باید پاک شود و صدیق نیز گفت امنیت کافی است و واژههای داخلی و خارجی باید حذف و دستههای غیرقانونی به وسیله دولت اعلام شوند. این گزارشها تهیه و ماده سوم قرائت شد. در این ماده هم پیشنهادهایی ارائه شد. آقای صدیق از عباسقلی گلشائیان خواست منظور از ضابطین دراین ماده را مشخص کند، که او پاسخ داد مأموران سازمان اطلاعات همچون ژاندارمری و شهربانی از ضابطین دادگستریاند و با این عنوان حق بازرسی دارند. گزارش تهیه و ماده 4 قرائت شد.سناتور ابراهیم خواجهنوری از مخالفان اصلی لایحه ساواک و همینطور دولت وقت در این جلسه با حالت اعتراض و خطاب به دیگر نمایندگان اعلام کرد:«این قانون به اعتقاد بنده ظالمانهترین قوانین است که به موجب آن مأموران دسته دوم، سوم و چهارم، برای اجرای مقاصد شخصی، به بهانه امنیت به مردم ظلم و تعدی میکنند. این قانون اختیارات زیادی به مأموران داده است و راه تعدی را هموار میکند... این چه قانونی است که میگذرانید؟ و اکثریت مردم ایران را از حقوق و دموکراسیشان محروم میکند.»
بنابراین وقتی مواد لایحه فوق مطرح و به شور گذاشته شد، تعدادی از نمایندگان بهصورت علنی تشکیل سازمان اطلاعات را ضد آزادی مردم و ناقض دموکراسی (البته که به معنای واقعی در ایران وجود نداشت و وجود این شیوه حکومتداری در این دوره همچون دیگر ادوار شعاری بیش نبود) دانسته و با تصویب آن مخالفت کردند و توجیه فردی مانند خواجه نوری، برای این مخالفت، ضررهای احتمالی آن برای جامعه و مردم بود و اینکه دست نظامیان و مأموران را باز میگذاشت که هرطور میخواهند رفتار کنند. بعد از صحبتهای او، وزیر دادگستری که از طرفداران و موافقان تأیید لایحه بود، واکنش نشان داد که آقای خواجه نوری هنوز متقاعد نشده و همچنان مخالف است واین ناشی از یک پیش فرض میباشد و اگر به دقت به مواد لایحه بنگرد، قطعاً آن را ناقض آزادی و دموکراسی نمیبیند.
در مقابل مخالفان این لایحه، موافقان پر و پا قرصی هم وجود داشتند که میخواستند هرچه سریعتر تصویب و ایجاد شود. از جمله طرفداران اصلی تصویب لایحه در مجلس سنا، سپهبد احمد امیراحمدی بود؛ یکی از دولتمردان نظامی کهنهکار عصر رضاشاه. او نیز همچون وزیر دادگستری در مقابل خواجه نوری و دیگر مخالفان موضع گرفت و ابراز نمود: «من خوب میدانم که امنیت کشور به چه قیمتی بهدست آمده و به مصداق «استخوان شکسته میداند بهای مومیایی را»... وقتی از امنیت صحبت میشود، نه تنها جریان نامطلوب و بدبختیهای شهریور 1320 و آذر 1321 در نظرم مجسم میشود، بلکه یاد قتل و غارت و هرج و مرج و آدمکشی در نقاط مختلف کشور میافتم.»
او اشاره کرد به اینکه دولت اگرخواسته زمام آن را بهدست ارتشیان بدهد، بهخاطر اطمینان از توانایی آنهاست.
بهرحال این امر به نظامیان میدان عمل بیشتری میداد و با بررسی کارنامه ساواک میتوان دریافت که این فقط یکی از کارکردهای این سازمان بود و سازمان در ریزترین امور مداخله میکرد. سپس نوبت به سرلشکر احمد وثوق، وزیر جنگ رسید که از امضاکنندگان اصلی و طرفداران تأیید لایحه بود، او اشاره نمود:«ما یک موضوع ساده را طوری مطرح میکنیم که مردم فکر میکنند، میخواهیم تولید وحشت کنیم... این لایحه عبارتست از اینکه وظایف موجود را که چند دستگاه مختلف همچون ژاندارمری، شهربانی عمل میکردند، یک دستگاه واحد اعمال نماید... برای امنیت داخلی و خارجی. [خطاب به دکتر صدیق که خواسته بود این واژهها حذف شوند] خارجی یعنی اینکه در خارج از کشور هم عواملی داشته باشیم که اگر علیه استقلال ایران اقدامی صورت گرفت، جلوگیری نماید... وگرنه ما قانون تازهای نیاوردهایم... تکالیف مردم روشنتر است و دولت هم بهتر عمل و اطلاعات درست کسب مینماید.»
در پاسخ خواجهنوری گفت:«تا که بر این گله بزرگی کند، نیست سزاوار که گرگی کند»
خواجهنوری پاسخ داد:«آن نظامیای که این شعر گفت نه شاعر است و نه نظامی»
پس از این موضعگیری نمایندگان، ماده پنجم قرائت شده و نایب رئیس گفت که اگر نظری ندارید، برای اینکه نظرات مطروحه به کمیسیون رود قیام بفرمایید، اکثراً برخاستند و بدینوسیله شور اول تمام شد.
شور دوم راجع به لایحه، در دهم بهمن سال 1335 برگزار و در همین جلسه به تصویب رسید. آقای خواجه نوری همچنان مخالف بود و اشاره کرد که این لایحه صدبرابر شدیدتر از لایحه حفظ امنیت اجتماعی است و سیاستی هزاربرابر قویتر از آن پشتش قرار دارد. این سخن اشاره به حمایت شاه و سلطنتخواهان از لایحه بود. این زمان که اکثراً (به زعم خواجه نوری) ناخواسته با این لایحه موافقت دارند، او مخالفت خود را بیتأثیر میدانست و پیشنهادی داد که مأموران اگر اجحاف کنند، شاکی بتواند آنها را در دادگستری محاکمه کند و از شخص شاه خواست که سازمانی را برای رسیدگی به شکایات زیرنظر افسران درستکار، ایجاد کند و الا در تمام ایران یک نفر از دست مأموران، امنیت نخواهد داشت.
از دیگر نمایندگان که به نوعی مخالف بندهایی از لایحه بودند، سناتور مامقانی بود که خطاب به عباسقلی گلشائیان، وزیر دادگستری گفت:«بفرمایید در لایحهای که قید شده است، پرونده متهمین مطرح در دادگستری که در صلاحیت این مرجع است، باید به دادگاه نظامی احاله شود، مطابق با کدام اصل قانون اساسی است؟»
او بخوبی پی برده بود که چنین قانونی زمینه را برای سرکشیدن و مداخله در تمام امور داخلی مملکت فراهم میکند. در این جلسه نیز همچون شور اول در مقابل این مخالفان، موافقان باز قد علم کرده و پاسخ ایرادات آنها را دادند؛ از جمله اسدالله علم، وزیر کشور و گلشائیان، علی دشتی، محسن صدر، آموزگار و... که مخالفت آنها را بیدلیل و سفسطه دانسته و تأکید داشتند وجود چنین سازمانی لازم است و هیچ مخالفتی با قانون ندارد.
بعد از آنکه نتیجه شور اول به کمیسیون رفت، تغییر چندانی در مواد لایحه اعمال نشد و پیشنهادهای اصلاح، نادیده گرفته شدند. سرلشکر احمد وثوق وزیر جنگ، تصویب آن را باعث کم شدن مسئولیت ارتش و غیرنظامی دانست. بهرحال بعد از قرائت مواد لایحه، در وقت آخر این مجلس لایحه سازمان اطلاعات و امنیت کشور تصویب شد. بنابراین بهعلت فشار محمد رضاشاه و دولت بر سناتورها، این لایحه با اکثریت
به تصویب رسید و سارمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) کار خود را
به طور رسمی از 1336 آغاز کرد.
منابع در دفتر روزنامه موجود است
رؤسای ساواک
سپهبد تیمور بختیار
نخستین رئیس ساواک: از سال 1336 تا 1340 هجری شمسی
تیمور بختیار، متولد سال 1292 هجری شمسی در منطقه دّزک، 24 کیلومتری شهرکرد در استان چهار محال و بختیاری. مرگ 16مرداد 1349 هجری شمسی در شکارگاهی در 20کیلومتری مرزهای غربی ایران و توسط عوامل ساواک.
سرلشکر حسن پاکروان
دومین رئیس ساواک: از سال 1340 تا 1343 هجری شمسی
تیمسار حسن پاکروان، متولد سال۱۲۹۰ هجری شمسی درتهران.مرگ، اعدام در روز ۲۲فروردین سال۱۳۵۸ هجری شمسی در تهران.
ارتشبد نعمتالله نصیری
سومین رئیس ساواک: از سال1343 هجری شمسی تا 1357 هجری شمسی
ارتشبد نعمتالله نصیری، متولد مرداد سال ۱۲۸۹ هجری شمسی در سمنان. مرگ، اعدام ۲۶ بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در تهران.
سپهبد ناصر مقدم
چهارمین رئیس ساواک: از خرداد سال1357 هجری شمسی تا بهمن سال 1357 هجری شمسی
سپهبد ناصر مقدم، متولد سوم تیر 1300 هجری شمسی در تهران. مرگ، اعدام، شامگاه 19 فروردین 1358 هجری شمسی در تهران.
گزارشی از برنامههای هنری معلولان/ بهار هنرمندان معلول در زمستان تهران
مجید سرائی
مردم شهر، خود را آماده عرض خیر مقدم به عروس سفید پوش آسمان کردهاند. همه چیز باید درخور این میهمان روشنایی که نوید بخش تداوم مایه حیات است، باشد. چهره شهر به دیبای رنگین هنر آراسته شده است. سالهاست مردم شهر با رسیدن موسم حضور عروس سفید پوش آسمان چنین کردهاند. در این رستاخیز شادیست که معلولان هم گوشهای از کار را گرفتند تا سهمی در آرایش هنری شهر داشته باشند.امسال، زمستان مثل سال های قبل، خود را آماده رویدادهای مهم هنری در سطح بینالمللی کرد؛ رویدادهایی که از برگزاری جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با حواشی ای که داشت آغاز شد، با جشنواره بینالمللی تئاتر و اجراهای پر بار ادامه یافت تا به برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم فجر رسید. در حاشیه برگزاری این رویدادهای مهم هنری، گروههایی از معلولان هم سعی کردند با اجرای برنامههای هنری در حوزه تئاتر و موسیقی، سهمی در ایجاد فضای شاد زمستانی به خود اختصاص دهند. هفته نخست بهمن ماه، سه محل اجرای برنامههای هنری (خانه هنرمندان، عمارت رو به رو و فرهنگسرای شفق)، میزبان دو کنسرت موسیقی و یک تئاتر بودند. گزارش حاضر، گذری مجمل بر این سه برنامه هنری دارد.
انگار هر شب در سر شوری دارم
صدای ساز و آوازشان کل طبقه اول خانه هنرمندان را برداشته؛ اصلاً منحصر به سالن استاد شهناز (محل کنسرت) نیست. به این طنین پر از شور و غوغا، جیغ و فریادهای شادی مخاطبان هم اضافه شده و خلاصه، خانه هنرمندان قبل از ظهر پنجشنبه، یکپارچه آواز شده بود. تو گویی از تماشای این همه شادی و شور، احساس میکردی در اوج آسمان هایی.
ساعت 11 پنجشنبه 5 بهمن ماه، خانه هنرمندان ایران میزبان گروه موسیقی انجمن خورشید بود؛ گروهی متشکل از جوانان معلول کم توان ذهنی که نزدیک به سه سال است به صورت مستمر فعالیت موسیقی میکند. آن روز سالن استاد شهناز خانه هنرمندان، پذیرای اجرای کنسرت جوانانی بود تا مفهوم تأثیر هنر موسیقی بر روح و جان انسانهایی از جنس بلور، مصداق عینی پیدا کند. آن سان که در پایان این کنسرت، لبخند را میشد در گوشه گوشه سالن احساس کرد؛ خاصه در چهره پدر و مادرهای این جوانان که از فرط شادی سر از پا نمیشناختند. اوج این شادمانی بعد از پایان کنسرت خود را نشان داد؛ وقتی که حضار مخمور از شنیدن ترانههای «امشب در سر شوری دارم»، «رشید خان»، «مَستُم مَستُم» و.... به تک تک اعضای گروه و خانوادههای آنها تبریک میگفتند، برق شادی و لبخند رضایت را از لبها و چشمهای اعضای گروه میشد خواند. به قدری دور و بر بچههای گروه شلوغ شده بود که به سختی موفق به گفتوگوی کوتاه با سه نفر از آنها شدم. محمدعلی، نوازنده پیانوی گروه که هر سؤالم را با لبخند پاسخ میدهد، میگوید از بچگی با امیرعلی، پسر خالهاش موسیقی را یاد گرفته: «من معلم نداشتم و هرچی دارم، مدیون پسر خالهام هستم.» 24 ساله است؛ از اینکه روی صحنه برای مردم ساز زده، اظهار خوشحالی میکند: «مردم کار ما رو دوست داشتند. خیلی خوب بود.» میگوید عاشق موسیقی است و دوست دارد بیشتر کنسرت برگزار کند: «دوست دارم بیشتر کنسرت بذارم تا مردم از من بلیت بخرن، شاد بشن، منم شاد بشم.» اما پیمان، خواننده گروه با ژست یک خواننده روی استیج که به میهمانان خوشامد میگوید، با من گپ میزند: «جا داره من این جا خدمت شما و همکارای گلتون سلام عرض کنم، امیدوارم که همیشه خوب و سلامت باشین.» پیمان خیلی مختصر درباره اجرای خود میگوید: «من هرچی توان داشتم جمع کردم تا اجرای درخوری داشته باشم.» اصرار دارد در پاسخ به سؤالات من پیرامون کنسرت، از معرق کاری خود بگوید و ارادتش به آقای حسینی، استادش را ابراز کند: «من یکی از بهترین معرق کارا هستم که افتخار شاگردی آقای حسینی رو دارم؛ از آقای حسینی هم ممنونم که منو به شاگردی خودشون قبول کردن.» پیمان با همان ژست آوازخوان روی استیج، از برخورد مردم در کوچه و خیابان با او ابراز رضایت و تشکر میکند: «وقتی مردم تو خیابون به من میرسن خیلی با محبت و مهربونی با من حرف میزنن. از اینکه خانوادهها به این برنامه هم اومدن، خیلی ممنونم، قدم رو چشم ما گذاشتن.» عاشق تصنیف مرغ سحر است و دوست دارد روزی این تصنیف را در مقابل استاد شجریان اجرا کند: «مرغ سحر رو خیلی دوست دارم؛ دلم می خواد یه روز این تصنیفو برای استاد شجریان بخونم و بهشون بگم من خیلی صدام خوبه.» در خلال گپ و گفتمان با پیمان، مادرش چیزهایی در گوشش میگوید که آن موارد را بیان کند. پیمان 32 ساله از مردم میخواهد تا از آنها حمایت کنند: «از مردم و هموطنان عزیزم خواهش میکنم ما رو حمایت کنند، زندگی رو هم سخت نگیرن.» اما سعید، نوازنده سنتور گروه با چهرهای کاملاً جدی حرف میزند: «من 5 ساله که سنتور میزنم. سنتور رو پیش آقایی به اسم آقای افتخاری یاد گرفتم و این سازو خیلی دوست دارم.» او هم سن محمد علیست و مثل او از کنسرتی که اجرا کردهاند ابراز رضایت میکند: «خیلی خوب بود و مردم خوششون اومد.» میگوید وقتی ساز میزند، احساس آرامش میکند، اما موسیقی مورد علاقه اش، کاملاً با سازی که میزند در تضاد است: «بیشتر رپ گوش میکنم. خیلی هیجان داره.» او هم از مردم دعوت به حمایت از کنسرتها میکند: «مردم بیشتر بیان کنسرت ها؛ نه فقط کنسرت ما، همه کنسرتا.»
این بچهها به محبت نیاز دارند، نه ترحم
بار اصلی تمرینها و آماده ساختن اعضای گروه موسیقی انجمن خورشید، بر عهده مجید آهنگری، مربی موسیقی گروه است. او که دانش آموخته موسیقی از دانشکده هنرهای زیباست، میگوید معلولان ذهنی بیش از هر چیز، به محبت نیازمندند: «من کتابهای زیادی درباره تکنیکهای آموزش موسیقی و موسیقی درمانی برای معلولان ذهنی مطالعه کردم، اما بیش از دو سه تکنیک خاص را نیافتم. بهتجربه در طول نزدیک به سه سال کار با این بچهها دریافتم که مهمترین تکنیک در نزدیک شدن به این شهروندان، ایجاد ارتباطی توأم با محبت است تا اعتماد لازم بین من و آنها برقرار شود. بعد از آن، راه هموار است.» او به شیوههای آموزشی خود با بچههای گروه اشاره میکند: «بعضی از اعضا معلم خصوصی موسیقی داشتند. وقتی قرار شد من با انجمن همکاری کنم، به همان تکنیک ایجاد محبت و برقراری اعتماد تکیه کردم. با معلمان موسیقی که بعضی از بچهها داشتند آشنا شدم و این آشنایی، یک دوستی سه جانبه میان من و آن معلم و خود هنرجو برقرار کرد. از آن به بعد روند کار سیری رضایتبخش داشت.» آهنگری که آهنگسازی چند تئاتر را هم برعهده داشته، از پارهای رفتارهای برخی مسئولان امور هنری گلایه میکند: «ما برای گرفتن مجوز این کنسرت، یک سال دوندگی کردیم. متأسفانه نگاه برخی مسئولان نسبت به اجرای این بچهها، برآمده از یک نگاه مقایسهای با گروههای حرفهای موسیقی است. حال آنکه هدف از برگزاری کنسرت کم توانان ذهنی، ایجاد نگاه حمایتی و درمانی است. همین بینشها کار ما را به تعویق میانداخت.»
چشم انتظار روزی هستم که این بچهها را در جشنواره موسیقی فجر ببینم
امیر کریمی، مدیر بخش آموزش انجمن خورشید، ضمن توضیح درباره هدف این انجمن از تربیت اعضای خود در حوزه موسیقی، اعضای انجمن را به «بهشتیان روی زمین» تعبیر میکند: «مهره گمشده در بینش جامعه نسبت به معلولان ذهنی که به نظر من، بهشتیان روی زمین هستند، عدم این تفکر است که: این افراد شهروندان جامعهاند و حق زندگی و لذت بردن از شادیهای زندگی را دارند. موسیقی بهعنوان یک هنر والا، این امکان را میدهد تا توانایی معلولان ذهنی به جامعه نشان داده شود.» کریمی، دادن آگاهیهای صحیح به جامعه در تغییر نگرش نسبت به کم توانان ذهنی را مهمترین هدف انجمن خورشید از برگزاری این کنسرت عنوان میکند: «شاید برخی فکر کنند از این کنسرت درآمدی نصیب ما میشود؛ حال آنکه چنین نیست. همین که من بتوانم آگاهی درستی نسبت به این شهروندان در تغییر نگرش حتی 4 نفر از شهروندان غیر معلول ایجاد کنم، به مهمترین هدف انجمن دست یافتهام.» او از بلیت فروشی این کنسرت ابراز رضایت میکند: «شاید بتوانم به جرأت اظهار کنم که کنسرت بچههای انجمن خورشید، نخستین کنسرت معلولان ذهنی است که بلیت فروخت. ما فکر نمیکردیم از این بلیت فروشی نتیجه خوبی بگیریم، اما یک هفته قبل از کنسرت تمام بلیتها فروش رفت و سایت ما بسته شد.» مدیر آموزش انجمن خورشید، در بیان میزان بازخوردها به تأثیر این کنسرت در ذهن پدر و مادرهای بچههای گروه موسیقی اشاره میکند: «ما بلیت فروشی کردیم، اما نیمی از این بلیتها را خانوادههای اعضا خریدند تا کار فرزندانشان را تماشا کنند. از اینکه فرزندانشان را روی صحنه اجرای کنسرت میدیدند، احساسی از خرسندی و آیندهای درخشان داشتند.» کریمی در پایان از متولیان امور هنری کشور تقاضای حمایت میکند: «یکی از مسئولان بهزیستی امروز کنسرت بچههای ما را تماشا کرد و قول داد تمام هزینههای این اجرا را تأمین کند. من از متولیان امور هنری و فرهنگی کشور تقاضا میکنم از اجراهای بچههای ما با اختصاص سالن، پیش بینی اجرای کنسرت این بچهها در جدول برنامههای سالانه و اطلاع رسانیهای گسترده از این شهروندان حمایت کنند. من چشم انتظار روزی هستم که بچههای ما روی صحنه جشنواره موسیقی فجر بدرخشند.»
گفتنی است انجمن «خورشید» در سال 1383 تأسیس شد و دو سال بعد (1385) با مجوز سازمان بهزیستی بهثبت رسید. محور اصلی فعالیت این انجمن در زمینه آموزش و توانبخشی معلولان ذهنی است.
بهترین راه مطرح شدن، یادآوری خاطرات گذشته مردم است
عصر همان پنجشنبه که خانه هنرمندان میزبان معلولان ذهنی بود، اتفاقی مشابه در فرهنگسرای شفق رخ داد. عصر پنجمین روز از بهمن ماه، سالن آمفی تئاتر فرهنگسرای شفق، میزبان گروه کر نابینایان «ماه بانگ» بود؛ گروهی که تمام اعضای آن، بجز یکی دو نفر، از نابینایانی است که پیش از این در گروههای مختلف کر نابینایان فعالیت داشتند. گروه کر نابینایان «ماه بانگ» از سال 94 فعالیت خود را به شکل حرفهای آغاز کرده و این کنسرت، نخستین کنسرت رسمی این گروه محسوب میشود. قطعاتی که در نخستین کنسرت «ماه بانگ» اجرا شد، بیشتر از آثار گذشته موسیقی ایران مثل «از تو تنها شدم»، «پرنده مهاجر»، «بیداد زمان» و... بود. جواد محبوبی، مدیر هنری «ماه بانگ» هدف از اجرای آثار گذشته را چنین اظهار میکند: «ما میخواهیم در عرصه فعالیتهای هنری مطرح شویم. بهترین راه مطرح شدن، یادآوری خاطرات شیرینی است که مردم در گذشته داشتند. منتها آن چه در اجرای آثار خاطره انگیز مد نظر داریم، تنظیم متفاوت آن آثار است. سعی کردیم همان ملودیها را با تنظیمی که برای نسل امروز هم جذابیت داشته باشد اجرا کنیم.» این نوازنده نابینای کیبورد، برای آینده «ماه بانگ» چشمانداز روشنی ترسیم میکند: «هدف ما درخشش در عرصه بینالمللی است. جدا از این، بهدنبال نشان دادن میزان بالای تواناییهای نابینایان به کل جامعه هستیم. ما در کنار اعضای نابینای گروه اعم از خواننده و نوازنده، یکی دو عضو بینا هم داریم تا این نکته را به جامعه یادآور شویم: استعداد و توانایی نابینایان تا آن اندازه است که بدون هیچ مشکلی در کنار شهروندان بینا بهشکل کاملاً حرفهای فعالیت کنند.» محبوبی که در کنار فعالیتهای هنری، به حرفه وکالت هم اشتغال دارد، در خصوص بحث مناسبسازی سالنهای ویژه برنامههای هنری مثل موسیقی برای حضور معلولان اظهار میدارد: «متأسفانه سالنهای مناسبی برای حضور معلولان نداریم. این وظیفه شهرداری است که به این مهم رسیدگی کند؛ البته صحبتهایی با مسئولان شهرداری شده و آنها هم به این نتیجه رسیدهاند که مناسبسازی اماکن عمومی، مخصوصاً سالنهای تئاتر، سینما و موسیقی را مناسبسازی کنند.» محبوبی در پایان به کیفیت سالنها برای اجرای برنامههای موسیقایی هم اشاره کوتاهی میکند: «تنها سالنهای درجه یک مثل تالارهای وحدت، رودکی، وزارت کشور و مرکز همایشهای برج میلاد کیفیت مناسب برای اجرا را دارند. متأسفانه سالنهای کوچک فاقد این امکانات هستند. مثلاً گروه ماه بانگ که یک گروه بزرگی است، احتیاج به 30 لاین صدا دارد، اما متأسفانه ما در این سالن فقط 10 لاین داشتیم. همین نقص، برایمان مشکلاتی ایجاد کرد.» حمید سوارکار، سرپرست گروه هم در خصوص مشکلاتی که در مسیر برگزاری کنسرت داشتند، با اشاره به حرفهای جواد محبوبی پیرامون کیفیت سالنهای اجرا اظهار میدارد: «من از تیر ماه امسال با مکاتبات اولیه اقدام به طرح درخواست اجرای رسمی کردم. متأسفانه نامه ما در مسیر خود با پیچ و خمهای دیوانسالاری شهرداری مواجه شد. بعد از پیگیریهای زیاد، بالاخره اول آذر ماه مجوز ما صادر شد، اما زمانی صادر شد که فاصله زیادی با تاریخ مدنظرمان نداشتیم. باز درخواستمان را پیگیری کردیم و خوشبختانه اعلام کردند که نیاز به درخواست مجدد مجوز نیست و میتوانید زمان اجرا را مشخص کنید. خلاصه توانستیم سالن فرهنگسرای شفق را برای روزهای پنجم و ششم بهمن ماه رزرو کنیم، اما مشکلی که در روز اول داشتیم، کمبود لاینهای صدا بود؛ حال آنکه به ما گفته شده بود به تعداد اعضای گروه لاین صدا وجود دارد.» سوارکار در خصوص بحث مناسبسازی سالنهای اجرا اظهار میکند: «من تخصصی در امور ساخت و ساز و معماری ندارم، اما فکر میکنم با تدابیری نه چندان پیچیده بتوان محیطهای فرهنگی و هنری را برای حضور معلولان مناسبسازی کرد. هدف ما اجرا برای نابینایان نیست؛ ما از همه شهروندان و مخصوصاً معلولان غیر نابینا هم دعوت کردیم، اما خود همین سالن شفق امکان حضور معلولان جسمی-حرکتی را ندارد.»
گفتنی است گروه کر نابینایان «ماه بانگ» بجز پنجشنبه، روز جمعه ششم بهمن ماه هم در فرهنگسرای شفق به روی صحنه رفت.
«نادیدنــــی هــــا» یک تجــــــربه منحصر به فرد
یکی از بخشهای جانبی سی و ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، موسوم به «آف استیج» است. بنا بر گزارشها و خبرهای منتشره از این جشنواره، «آف استیج» از جمله بخشهایی بود که از سوی مخاطبان علاقهمند به تجارب تازه استقبال شد. اجراهای این بخش، اساساً حول محور نمایشهای تجربی و کاربردی میگشت. از جمله این اجراها، تئاتر «نادیدنی ها» بود که یک روز در میان، در ایام جشنواره در عمارت «رو به رو» اجرا شد. ویژگی مهم این اجرا، عوامل آن بجز کارگردان بود؛ غیر از کارگردان، سایر عوامل مثل تهیهکننده و بازیگران را معلولان عضو انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا تشکیل دادهاند. امیر سلامی یکی از بازیگران این پروژه تجربی است. او که سال هاست در حوزههای هنری مثل مجری گری و گویندگی فعالیت میکند، درباره نقش خود چنین اظهار میدارد: «در واقع هدف این پروژه، ایجاد فرصتی برای مخاطبان است تا تجربهای منحصر به فرد داشته باشند. این توضیح لازم است که ما برای تعداد معینی از مخاطبان اجرا نمیکنیم؛ در واقع هر اجرا مختص یک مخاطب است. هر مخاطب وقتی وارد اتاقک اجرا میشود، در فضایی کاملاً تاریک قرار میگیرد، به طوری که نه او ما را میبیند و نه ما او را. وقتی پرده کنار میرود، همچنان این فضا باقی است و یکی از ما، یعنی من یا خانم سیادت بهعنوان بازیگر با آن مخاطب سلام و علیک کرده، شروع به گفتوگو درباره موضوع خاصی که از پیش مشخص نکردهایم میکنیم. در واقع قرار دادن مخاطب در چنین فضایی و پیش بردن مسیر گفتوگوها، ساختار اصلی این پروژه است.» این مجری کم بینا از تجربههای شخصیاش در طول اجراهای «نادیدنی ها» تصاویر جالبی ارائه میدهد: «من با تنوعی از تجارب مواجه بودم. مثلاً در یکی از دفعات، آقایی وارد اتاقک شد، به محض اینکه فضا را کاملاً تاریک دید، مضطرب شد و بسرعت اتاق را ترک کرد. برعکس نمونهای داشتم که در مدت زمانی بیش از آن چه تعیین شده بود (30 دقیقه) باهم گفتوگو کردیم و حاضر نبود از اتاق تاریک خارج شود.» سلامی به بهرهگیریهایش از فنونی مثل فن بیان در تأثیرگذاری بر مخاطب اشاره میکند: «از یک طرف تجربههایی که در اجرای صحنهای و رادیویی و از طرف دیگر علاقهای که به فعالیتهای هنری دارم، کمک کرده تا با بهرهمندی از فن بیان بتوانم در چنین پروژه تجربی خاص، بر مخاطب تأثیر بگذارم؛ چنان که گفتوگوها در مسیری کاملاً منسجم پیش میرفت.» طیبه سیادت، دیگر بازیگر «نادیدنی ها» هم از تجربهاش میگوید: «من سابقه زیادی در فعالیتهای هنری نداشتم و شرکت در این پروژه در واقع نخستین حضور جدی من محسوب میشود. خب من هم با مخاطبها حسی مشترک داشتم؛ قرار گرفتن در محیطی مطلقاً تاریک و ارتباط با کسی که نه او تو را میبیند و نه تو او را.» کارشناس علوم اجتماعی و از معلولان جسمی-حرکتی است. از بازخوردهای پروژه میگوید و بر پرهیز از مسائل مربوط به معلولیت در روند کار تأکید میکند: «من هم مثل آقای سلامی با موارد مختلفی مواجه شدم. خب خیلیها که به بروشور کار توجه نکرده بودند، نمیدانستند طرف مقابلشان معلول است، اما بعضی از مخاطبان بروشور را دیده بودند که در آن قید شده بود: انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا. همین توجه، انگیزهشان را بیشتر کرده بود که بعد از پایان نمایش ما را ببینند. ما هم تأکید میکردیم که باید تا آخرین اجرای آن روز صبر کنند که ما از اتاقک بیرون بیاییم تا بتوانیم همدیگر را ببینیم. نکته دیگر، انتخاب موضوعات گفتوگوها است. از مطرح شدن موضوعات مربوط به معلولان پرهیز میکردیم. خود من به ارتباطات انسانی اعتقاد دارم تا برقراری ارتباط بر اساس ویژگیهای جسمی طرف مقابل.» او هم بر ضرورت مناسبسازی اماکن فرهنگی-هنری مثل سالنهای تئاتر و سینما تأکید میکند: «واقعاً افرادی مثل من که جزو معلولان جسمی-حرکتی هستیم، بهعلت عدم مناسبسازی محیطهای فرهنگی و هنری، از حضور مستمر در این محیطها محرومیم. محلی که برای اجرای ما در نظر گرفتند، فاقد اصول مناسب سازی است. عمارت رو به رو ساختمانی قدیمی است، محل اجرای ما، یعنی همان اتاق تاریک در جایی واقع است که برای رسیدن به آن، باید از چندین پله پایین بروی. خب اگر کمک دوستان و شهروندان نباشد، منِ معلول جسمی-حرکتی چطور میتوانم در آن محل برای اجرا حاضر شوم. خدا میداند با چه سختیهایی از این پلهها پایین میروم و بالا میآیم.» این نکته را محمد مصطفوی، تهیهکننده پروژه «نادیدنی ها» هم در ادامه صحبتهای طیبه سیادت مطرح کرد. محمد کم بیناست، اما بر این نکته تأکید میکند که چهارراه ولیعصر، بهعنوان یک نقطه مهم فرهنگی و هنری اصلاً برای معلولان مناسبسازی نشده است: «شاید نابینایان و کم بینایان بتوانند با کمک یک فرد همراه از زیر گذر ولیعصر استفاده کنند و نهایتاً بعد از چند بار همراهی یک فرد، بر محیط پیچیده آن مسلط شوند، اما معلولان جسمی-حرکتی امکان تردد در زیر گذر را ندارند؛ محیط رو گذر هم از چهار طرف با نردههایی به طول چند متر محصور شده. من در این زمینه کارشناس نیستم که به مسئولان امر راهکار ارائه دهم. باید کارشناسان فنی در این زمینه ارائه راهکار دهند و اظهار نظر کنند، چگونه میتوان چهارراه ولیعصر که یکی از مهمترین نقاط عبور و مرور پایتخت است، ویژه معلولان مناسبسازی شود.» مصطفوی که سال هاست مدیریت انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا را دارد، بر ضرورت مناسبسازی اجراها در سالنهای نمایش و سینماها ویژه نابینایان تأکید میکند: «حدود 30 سال است که در جهان با ارائه فناوری آدیو دیسکریپشن یا توضیح صحنهها و تصاویر، امکان استفاده نابینایان از نمایشها و فیلمها فراهم شده است. متأسفانه هنوز اقدامی در ایران برای اجرای این سیستم صورت نگرفته است.»
بریم ببینیم چی میشه
تجربه معلولان در یک پروژه کاربردی مربوط به تئاتر، یک سوی ماجراست و تجربه کارگردان غیر معلول پروژه سوی دیگر. بابک حجری، دانشجوی تئاتر که کارگردانی این پروژه را برعهده گرفته، همکاری خود با نابینایان را سابقه دار میداند: «من مدت هاست با آقای مصطفوی و دوستان نابینا در چند نمایش رادیویی همکاری کردم. بنا بر این از نظر فکری و روحی احساس قرابت میان ما هست.» وی در خصوص اقدام برای اجرای این پروژه اظهار میدارد: «انتخاب این پروژه با آقای مصطفوی بود که فرمهای شرکت در جشنواره را پر کرد. ما چند نفر از دوستان معلول که از قبل آنها را میشناختیم، در نظر گرفتیم اما اکثراً حاضر به همکاری با چنین پروژهای که متن و نقش خاص ندارد، نشدند. نهایتاً با آقای سلامی و خانم سیادت به توافق رسیدیم.» حجری به تجارب خود در این پروژه و همکاری با معلولان اشاره میکند: «چند وقت پیش مصاحبهای از آقای پورآذری، دبیر بخش آف استیج جشنواره امسال خوانده بودم که گفته بودند: بریم ببینیم چی میشه. حقیقت این است که در چنین تجربه هایی، تغییرات زیادی رخ میدهد تا نتیجه مطلوب حاصل شود. اصلاً آن چه بهعنوان فکر اولیه داشتیم، با آن چه که نتیجه گرفتیم، زمین تا آسمان متفاوت بود.» وی در پایان به مدت زمان تمرین و آماده شدن گروه برای اجرا اشاره میکند: «چون متن خاصی نداشتیم و ایدهپردازی اهمیت داشت، طرح مباحث و نتیجهگیری زمان زیادی نبرد؛ البته که اگر فرصت بیشتری داشتیم، نتایج بهتری میگرفتیم.»
لازم به ذکر است انجمن هنرمندان نابینا و کم بینا در سال 1389 با مجوز سازمان ملی جوانان نام خود را به ثبت رساند. گفتنی است این انجمن پیش از ثبت رسمی سالها در زمینههایی مثل دوبلاژ نابینایان و همچنین بازیگری نمایشنامههای رادیویی توسط هنرمندان نابینا فعالیت میکرد.
برنامههای گسترده فرهنگی-هنری زمستانی، در میانه راه است؛ تنها جشنواره بینالمللی فیلم فجر باقی مانده که تمام اخبار فرهنگی را به خود اختصاص دهد، اما کمتر رسانهای بعد از پایان این رویدادها تصاویر این روزها را در ذهن خود مرور میکند تا بر اتفاقات خاص، مثل حضور معلولان هنرمند در عرصه هنر، اعم از اجراهای جشنوارهای و عمومی تأمل و تمرکز کند. با وجود این نسیان رسانهای، آیا میتوان از مسئولان انتظار داشت تا معلولان را فراموش نکنند؟

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

آغاز نوسازی بافتهای فرسوده شهری
طرح بازآفرینی شهری «امید» از امروز با حضور رئیس جمهوری در وزارت راه و شهرسازی کلید خورد. این طرح برنامه نوسازی بافتهای فرسوده است که بخش خصوصی با تسهیل گری دولت آن را اجرا میکند.
در سی و نهمین نشست ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار که امروز در محل وزارت راه و شهرسازی و به ریاست حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود، برنامه ملی بازآفرینی شهری امید در تعدادی از استانها آغاز میشود. رئیس جمهوری در این نشست ضمن صدور دستور آغاز اجرای طرح ملی بازآفرینی شهری امید در چند استان، گزارش عملکرد ستاد ملی بازآفرینی شهری وکارگروههای زیرمجموعه را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد. این نشست بر اساس سند ملی راهبردی احیا، بهسازی، نوسازی و توانمندسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری پیرو مصوبه هیأت دولت در شهریور ماه ۹۳ تشکیل میشود. دولت از ابتدای سال ۱۳۹۲ تصمیم بر نوسازی بافتهای ناکارآمد گرفته، اما مشکلاتی نظیر نبود منابع کافی، تمایل نداشتن بخش خصوصی بهدلیل عدم توجیه سرمایهگذاری و همکاری نکردن بانکها اجرای برنامه دولت را بهتعویق انداخت. اما دولت در قالب برنامه ملی بازآفرینی شهری امید قصد دارد برنامههای خود را برای نوسازی بافت فرسوده اجرا کند بر اساس مدلی که دولت در نظر گرفته اجرای طرح بر عهده بخش خصوصی است و دولت در صورت نیاز به تأمین زمین از محل واگذاری زمینهای دولتی آن را تأمین میکند.
در جلسات ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار تاکنون وضعیت بافتهای ناکارآمد شهری در استانهای خراسان شمالی، یزد، گلستان، کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، ایلام، کرمان، کرمانشاه، اردبیل، البرز، قزوین، کردستان، خراسان رضوی، فارس، آذربایجان شرقی، اصفهان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، قم، همدان، هرمزگان، گیلان، لرستان و بوشهر بررسی و بر اساس سیاستهای ملی و استانی مصوب و ابلاغ شده است.
نوسازی بافت فرسوده
برای تأمین مسکن
حامد مظاهریان معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با «ایران» افزود: در طرح جامع مسکن محور دوم در ارائه برنامههای اجرایی به سکونتگاههای نابسامان شهری اشاره داریم و بر اساس آمار 130 هزار هکتار بافت نابسامان شهری داریم که 30 درصد جمعیت دراین بافتها ساکن هستند. از این عدد 55 هزار هکتار بافت فرسوده در درون شهرها قرار دارد، 25 هزار هکتار بافت تاریخی و 61هزار هکتار سکونتگاه غیررسمی در اطراف شهرها داریم.
مظاهریان گفت:طرح بازآفرینی شهری امید بر نوسازی بافتهای فرسوده میانی یا درون شهرها متمرکز است. 465 شهر که شامل حدود هزار محله میشود در قالب این طرح قرار است نوسازی شود، پیشنهادی که برای بازسازی و تأمین مسکن وجود دارد این است که در دهه آینده سرمایهگذاری در این بافتها باشد. اگر نوسازی در بافتهای فرسوده انجام شود علاوه بر اینکه مشکلات فرسودگی بخشهای بزرگی از مسکن در کشور حل میشود بلکه تأمین مسکن را نیز همزمان با آن خواهیم داشت و چون این بافت امکانات زیربنایی و شهری را دارد هزینه ساخت در آنها کمتر میشود.
به گفته مظاهریان فرآیند اجرا در نوسازی بافتهای فرسوده بهصورت محله محور است یعنی همزمان با نوسازی مسکن امکانات محله و امکانات شهری متناسب با آن بازسازی میشود و توسعه مییابد. بر اساس برنامه توسعه ششم سالی 270محله در قالب بازآفرینی باید نوسازی شوند که این امر توسط بخش خصوصی و توسعهگران انجام میشود و زمین را یا خود مردم میدهند یا دولت از زمینهای دولتی واگذار میکند و بانکها هم متناسب با پروژه تأمین مالی را با پرداخت تسهیلات برعهده میگیرند.
مظاهریان افزود: با توجه به لرزه خیز بودن کشور، دولتهای یازدهم و دوازدهم مدلهایی را برای تحقق نوسازی بافتهای فرسوده در قالب طرح «پیشگام» ارائه کردند که با تصویب آن در لایحه بودجه پیشنهادی سال ۱۳۹۷ احتمالاً از شهریورماه شاهد آغاز آن خواهیم بود. از اواخر سال ۱۳۹۴ در راستای مصوبه دولت مبنی بر نوسازی بافتهای فرسوده از ۸ مدل برای اجرای سیاستهای نوسازی و مقاومسازی مناطق ناکارآمد استفاده میشود که تفاهمنامه با سازمان ملی زمین و مسکن، توافق با بنیاد مسکن برای نوسازی شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر، توافقهای ضمنی با انبوه سازان (که البته هنوز به شکل جدی اجرایی نشده است)، مشارکت با خیرین مسکن ساز، مشارکت با شهرداری برای دریافت بستههای تشویقی و حمایتی، صندوق خیرین بازآفرینی شهری، اولویت ساکنان مناطق پرخطر و تعاونیهای خودیار محلی، رئوس اصلی آن را تشکیل میدهد.
بر اساس آمار، تا سال ۱۴۰۵ حدود ۵.۳ میلیون خانه برای زوجهای جوان نیاز داریم. از سوی دیگر نیاز به بازسازی ۳.۸ میلیون مسکن داریم. هدفی که مجلس برای ما تعیین کرده این است که تا پایان برنامه ششم حدود نیمی از بافتهای ناکارآمد، نوسازی شود که ۱۲۳ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد و از این طریق بخشی از نیاز به مسکن تأمین میشود.
هوشنگ عشایری، سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری نیز در این باره به ایسنا گفت: از الان تا شهریورماه ۱۳۹۷ که پیشبینی میکنیم طرح پیشگام آغاز شود مدلی در نظر گرفتهایم که بهعنوان پشتوانه این طرح است. بدین صورت که اراضی دولتی در اختیار خود را که از قبل خریداری کردهایم در اختیار توسعه گران قرار دهیم و آنها شروع به ساخت و ساز میکنند. مدل اقتصادی این است که برای زمین هیچ گونه ارزشگذاری اولیه تعیین نمیکنیم. زمین را در یک فضای رقابتی در اختیار توسعه گران قرار میدهیم. آنها در این فضا قیمت پیشنهادی ساخت را به ما میدهند. کسی که کمترین قیمت پیشنهادی را بدهد برنده فعالیت در آن محله خواهد شد.پس از اینکه پروژه به اتمام رسید مطالبه توسعه گر از ما، میزان هزینهای بر اساس قیمتها داده به اضافه ۱۸ درصد سود خواهد بود. قیمت کارشناسی خانهای که ساخته شده را تعیین میکنیم و بر اساس هزینهای که کرده به اضافه ۱۸ درصد به او پرداخت میکنیم، مابقی اگر چیزی باقی ماند برای دولت است اگر هم چیزی نماند ما به هدف خود که ارتقای کیفیت محله است رسیدهایم. بهگفته عشایری، با این روش، ما عملاً به توسعه گران تضمین سود میدهیم. یعنی بجز سود پیمانکاری اش، ۱۸ درصد را تضمین میکنیم. هیچگونه ریسک سرمایهگذاری به آنها تحمیل نمیشود و فقط ریسک فروش باقی میماند. خوشبختانه با تسهیلات ۸ درصدی که برای مدل تقاضا پیشبینی کردهایم و حدود ۳۰۰ هزار نفر که در صندوق پسانداز مسکن یکم ثبتنام کردهاند نشان میدهد تقاضا وجود دارد و این ریسک هم به نوعی از بین رفته است.
همچنین در راستای اجرای برنامههای دولت در بافت فرسوده بانک مسکن کاهش نرخ سود ۱.۵ درصدی اوراق مسکن در بافت فرسوده را تعیین کرد و این نرخ از ۱۷.۵ درصد به ۱۶ درصد رسید. مدت بازپرداخت آن هم از ۱۲ به ۱۵ سال افزایش پیدا کرد.
نیم نگاه
بر اساس مدلی که دولت در نظر گرفته اجرای طرح بر عهده بخش خصوصی است و دولت در صورت نیاز به تأمین زمین از محل واگذاری زمینهای دولتی آن را تأمین میکند
طرح بازآفرینی شهری امید بر نوسازی بافتهای فرسوده میانی یا درون شهرها متمرکز است. 465 شهر که شامل حدود هزار محله میشود در قالب این طرح قرار است نوسازی شود
با توجه به لرزه خیز بودن کشور، دولتهای یازدهم و دوازدهم مدلهایی را برای تحقق نوسازی بافتهای فرسوده در قالب طرح «پیشگام» ارائه کردند که با تصویب آن در لایحه بودجه پیشنهادی سال ۱۳۹۷ احتمالاً از شهریورماه شاهد آغاز آن خواهیم بود

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

برای «گفتوگو» باید جلو افراط گرایان را گرفت
دبیرکل حزب اتحاد ملت گفت: حضرت امام خمینی(ره) با تأکید بر ضرورت رأی افراد با معیار«هر نفر یک رأی»، تحولی در فقه اسلامی همچنین قانونگرایی در جمهوری اسلامی ایجاد کرد.
به گزارش ایسنا، علی شکوری راد با بیان اینکه «هر نفر یک رأی در آموزههای اسلامی پیش از آن تعریف نشده بود»، ادامه داد: حضرت امام(ره) این امر را تعریف کردند و این موضوع را میراث فقاهتی ایشان باید خواند. ایشان به هر نفر یک رأی، مشروعیت اسلامی بخشیدند. در دنیا پذیرفته شده بود که بر پایه دموکراسی هر شخص میتواند یک رأی داشته باشد اما در اسلام به جای این موضوع سابقه بیعت وجود داشت بنابراین امام رأیگیری را که یک امر مدرن است جایگزین بیعت کردند. این موضوع را نه به صورت صوری، بلکه مبنایی برای حاکمیت درآوردند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران همچنین در پاسخ به این پرسش که «چرا در اعتراضات مردمی اخیر، عدهای شعارهایی به نفع حکومت پهلوی که انقلاب علیه آن صورت گرفته بود سر دادند»، اظهار کرد: کسانی که امروز به نفع سلطنت و رژیم شاهنشاهی شعار میدهند تعدادشان زیاد نیست؛ اما چون این شعار و طرفداری موضوعی عجیب است، جلب توجه کرده است. به نظر من این موضوع بیشتر از سر اظهار نارضایتی از وضعیت موجود است. در حقیقت میخواهند وضعیت موجود را نفی کنند و از طریق این شعارها میخواهند نارضایتی خود را بیان کنند. من فکر نمیکنم که نظام سلطنت و شاهنشاهی مشروعیتی در بین مردم داشته باشد. شعار دادن به نفع پهلوی و سلطنت به معنی اثبات آنها نیست بلکه نفی وضعیت موجود است. این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: البته انکار نمیکنم که ممکن است عدهای واقعاً به این جریان علاقهمند باشند. بالاخره در میان مردم افکار عجیب و غریب هم وجود دارد. در دنیا هم همینطور است. مثل کسانی که با ایمان به اینکه آخرالزمان شده است خودکشی میکنند، خیلی غریب هستند، اما وجود دارند. در میان مردم ما هم طرفداران نظریات عجیب و غریب وجود دارند. نمیشود آنها را نادیده گرفت و انکار کرد. طرفداران پهلوی هم در این جامعه وجود دارد اما آنقدری نیست که بخواهد نگرانی ایجاد کند.
شعارها مهم نیست
نارضایتی مردم مهم است
شکوری راد ادامه داد: آن چیزی که در این میان باید ما را نسبت به شعارهای سر داده شده نگران کند، میزان نارضایتی مردم است. این نارضایتیها واقعی است و قابل کتمان نیست. عمده این نارضایتیها هم در باب این است که کشورشان خوب اداره نمیشود. شاید خیلی هم انگیزه برای مبارزه با بخشهای مختلف حاکمیت نداشته باشند اما حرف اصلیشان این است که ای کسانی که کشور را اداره میکنید چرا اینقدر بد عمل میکنید. وی با اشاره به همدلی مردم و دولت در دوران جنگ ادامه داد: پس از جنگ مردم کم کم احساس کردند که کشورشان بد اداره میشود. الان هم بخشهایی از مردم ناراضی هستند. آنها فضایی برای ابراز نارضایتیشان ندارند و در راهپیماییهایی همچون راهپیمایی
22 بهمن هم شرکت نمیکنند. شکوری راد با بیان اینکه« جمعیت حاضر در اعتراضات زیاد نبود اما گستردگی داشت» تصریح کرد: به نظر من باید این اعتراضات را جدی گرفت. بعضیها میگویند تعداد معترضان کم بوده و اهمیتی ندارد اما من میگویم که بستر نارضایتی عمومی وجود دارد و پتانسیل بروز و ظهور به انحای مختلف را دارد. دبیر کل حزب اتحاد ملت ایران ادامه داد: اگر میخواهیم در کشور اصلاحی صورت بگیرد، باید تعارضات و فاصلهها را کاهش دهیم. اصلاحطلبان درصدد این هستند تا جایی که امکانپذیر است جامعه رادیکالیزه نشود.
کشور تحمل انقلاب دوباره را ندارد
او با بیان اینکه «کشور تحمل اینکه مجدداً انقلابی در آن شکل بگیرد و ساختارها فرو بریزد را ندارد» افزود: حال که می گوییم انقلاب پرهزینه و پرخسارت است راه جلوگیری از آن تعامل و تفاهم میان دو جریان مقابل یکدیگر است. تعامل و تفاهم یعنی اینکه به یکدیگر بگوییم چگونه فکر کنیم و همدیگر را درک کنیم. برای اینکه این شرایط ایجاد شود باید راه گفتوگو را باز گذاشت.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در راستای تبیین ایده گفتوگو میان طیفهای مختلف سیاسی در جامعه گفت: برای ایجاد گفتوگو میان هر دو طیف باید جلو افراط گرایان را گرفت، چرا که نمیگذارند گفتوگوها شکل بگیرد. در فضای گفتوگو محیط زیست برای افراطیون نامساعد و تنگ میشود. اگر میخواهیم این کشور روی خوش ببیند باید هم 24 میلیون رأی آقای روحانی و هم 17 میلیون رأی رقیبش را ببینیم. نمیتوانیم بگوییم چون روحانی 24 میلیون رأی دارد همه کار میتواند بکند. حتی اگر موانعی را که بر سر راه رئیسجمهوری برای انجام اعمالی وجود دارد، نادیده بگیریم نمیتوانیم بگوییم میتواند جریان مقابل 17 میلیونی خود را نادیده بگیرد.او با بیان اینکه «بهرغم شیطنت افراطیون، مردم باید در راهپیمایی 22 بهمن شرکت کنند»، گفت: سخنران مراسم 22 بهمن رئیس جمهوری است که خود ما از او حمایت کردهایم. حتماً کسانی که به او رأی دادهاند باید در این راهپیمایی که منتخب آنها سخنرانش است شرکت کنند. از طرف دیگر میدانیم افراطیونی هستند که نمادهایی را در این راهپیمایی استفاده میکنند که باعث میشود بخشی از مردم رغبتی به شرکت در این راهپیمایی نداشته باشند.
اصولگرایان جسارت اعتراض را
به جامعه تزریق کردند
شکوری راد با تأکید بر اینکه «الگوی ناآرامیهای اخیر با الگوی اعتراضات معیشتی کاملاً مطابقت نمیکند» گفت: میگویند بستر اعتراضات معیشتی وجود داشته است اما خود حرکتها، جغرافیا و آدمهایی که در اعتراضات شرکت کردند بر اساس نوع شعارهایی که دادند نشان داده است که این اعتراضات صرفاً معیشتی نبوده است. در اعتراضات معیشتی طرفداری از سلطنت وجود ندارد. اگر اعتراضها کاملاً معیشتی بود باید این حرکتها در جنوب تهران بیشتر دیده میشد، اما شاهد هیچ حرکت خاصی در آنجا نبودیم. باید در جاهایی که محرومیت بیشتر است اعتراضات صورت بگیرد اما این حرکات از مشهد آغاز شد و بخشی از اصولگرایان دنبال این اعتراضات بودند. جسارت اعتراض را اصولگرایان به بدنه جامعه تزریق کردند. آنها فکر میکردند به دولت اعتراض میکنند. وقتی این جسارت به جامعه تزریق شد جهت اعتراضات از دولت فراتر رفت یعنی میزان عمق نارضایتی خیلی بیشتر از آنی بود که آنها فکر میکردند. او با تأکید بر اینکه «نباید منکر حضور مردم در اعتراضات بود» ادامه داد: آنهایی که در صحنه بودند بخشی از مردم بودند. عدهای میخواهند بگویند همه ماجرا اغتشاش بود و اعتراضات مردمی را میخواهند نادیده بگیرند. اما من میگویم چون سر و ته ماجرای اعتراضات مشخص نبود و رهبری نداشت، تبدیل به اغتشاش شد. شکوریراد در ادامه با اظهار امیدواری برای اقبال جریان اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 گفت: بعد از دولت اصلاحات آقای احمدینژاد روی کار آمد و شرایط را خراب کرد. بعد از او آقای روحانی سر کار آمد و تا حدودی اوضاع را بهبود بخشید. اصلاحطلبان از او حمایت کردند و او را اصولگرای معتدل میدیدند اما تأکید میکنم که امروز اصلاحطلبان بر سر کار نیستند. اگر شرایط در دولت آقای روحانی مساعد باشد، امیدواریم که در آینده بتوانیم دولت اصلاحات را تشکیل دهیم و آنها میتوانند کارنامه خود را برای بار دوم شکل دهند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

پایان53 ساعت دلهره در قلب پایتخت
با تلاش شبانهروزی آتشنشانهای فداکار، زبانههای سرکش آتش
در ساختمان برق حرارتی وزارت نیرو خاموش شد
گروه حوادث / سرانجام عصر دیروز با تلاش گسترده و شبانهروزی آتشنشانهای فداکار چندین ایستگاه، زبانههای سرکش آتش در ساختمان برق حرارتی وزارت نیرو پس ازحدود 53 ساعت فروکش کرد و ساعتهای دلهره آور به پایان رسید.به گزارش خبرنگار حوادث «ایران» آتشسوزی ساعت 10 صبح روزدوشنبه شانزده بهمن در طبقه منهای 4 این ساختمان 13 طبقه (با پنج طبقه در زیرزمین) واقع درحوالی میدان ولیعصر تهران آغاز شد.اما دمای بالا و دود بسیار غلیظی که طبقات پایینی ساختمان را فرا گرفته بود سبب شد آتشنشانها برای ورود به کانون حریق با مشکلاتی روبهرو شوند که در جدال با آتش و دود، تعدادی از آنها دچار مصدومیت شدند.ضمن اینکه قرار است حداکثر تا 24 ساعت آینده وضعیت ایمنی ساختمان توسط کارشناسان بررسی شود.
درهمین حال سخنگوی سازمان آتشنشانی اظهار کرد: «چنانچه کارشناسها، ایستایی سازه ساختمان و مقاومت و ایمنی آن را تأیید کنند ساکنان اطراف محل حادثه میتوانند به محل زندگی وکارشان برگردند.»ملکی خاطرنشان کرد: مقرر شده انشعابات ساختمانهای اطراف وصل شود ولی انشعابات ساختمان اصلی تا اطلاع ثانوی همچنان قطع باشد.سخنگوی سازمان آتشنشانی با اشاره به عملیات لکهگیری و تخلیه دود نیز گفت:«آتش ساعت 4 بعدازظهر بهطور کامل مهار شد و عملیات لکهگیری و تخلیه دود نیز تا غروب چهارشنبه به پایان رسید.البته تا پایان عملیات همچنان مأموران نیروی انتظامی و اورژانس در محل مستقر خواهند بود.»
زمان بازگشت به خانه ومحل کار/ از سوی دیگر سرکلانتر سوم پلیس پیشگیری پایتخت نیزاظهارداشت: ساکنان تا زمانی که عملیات آتشنشانها پایان نیابد و ایمنسازی صورت نگیرد نمیتوانند به منازلشان بازگردند و بهطور کلی امکان بازگشت ساکنان تا پایان عملیات و ایمنسازی محل وجود ندارد.سرهنگ علی کارخانه درادامه اظهارداشت: سرقت اموال عمومی در نزدیکی ساختمان وزارت نیرو گزارش نشده و ساکنان اگر شکایتی داشتند میتوانند با پلیس ١١٠ تماس بگیرند.وی ادامه داد: چنانچه دانشجویان بخواهند از خوابگاه دانشجویی وسایلشان را بر دارند باید با معاون دانشجویی هماهنگی کنند و با حضور پلیس وارد خوابگاه شوند.
افشین حبیب زاده- عضو شورای اسلامی شهر تهران- نیز خاطرنشان کرد:بررسیها نشان داده بیش از 50 سال از زمان احداث این ساختمان گذشته است. در کنار آن نیز ساختمانهای مسکونی خوابگاه و چند ساختمان اداری قرار دارد.
بنابراین باید وضعیت ساختمان متعلق به وزارت نیرو نسبت به خود و دیگر ساختمانهای اطراف به طور کامل بررسی و سنجیده شود.او ادامه داد: دستگاههای مسئول باید درباره این ساختمان تصمیمگیری کنند.
16 مصدوم/ سخنگوی سازمان اورژانس کشور هم اعلام کرد: آتشسوزی در ساختمان وزارت نیرو 16 مصدوم برجا گذاشت که از این تعداد تنها 5 نفر به بیمارستان منتقل شدند.
وی افزود: تمام مصدومان آتشنشان بودند که 11 نفر در محل تحت درمان قرار گرفتند.
سخنگوی اورژانس کشور افزود: از روز حادثه تاکنون نیروهای امدادی اورژانس برای امدادرسانی در حوادث احتمالی در محل حادثه حضور دارند.
ورود تیم های کارشناسی به ساختمان
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز گفت:کارشناسهای فنی سازمان نظام مهندسی و مشاوران و مهندسان سازه شرکت برق حرارتی وزارت نیرو تا عصرپنجشنبه و پس از انجام بررسیهای فنی، نسبت به میزان آسیب ناشی از حریق به ساختمان ۱۳ طبقه میدان ولی عصر(عج) و نیز امکان بهرهبرداری و فعالیت از ساختمانهای مجاور اظهارنظر خواهند کرد.احمد صادقی، دیروز پس از پایان عملیات اطفای حریق در جلسه ستاد مدیریت بحران منطقه ۶ ضمن اعلام این خبر در خصوص مصوبات اعضای این ستاد گفت: در این جلسه مصوب شد بلافاصله پس از اعلام رسمی پایان عملیات اطفا از سوی سازمان آتشنشانی، بررسیهای فنی از سوی مهندسان آغاز شود.
همچنین مقرر شد که خدمات مربوط به حوزههای ایمنی، انتظامی و ترافیکی کماکان تا پایان کامل عملیات از سوی ستاد مدیریت بحران منطقه ۶ ادامه یابد.وی به مصوبه دیگر این ستاد مبنی بر استقرار واحد پاسخگویی به شهروندان ساکن محله حادثه اشاره کرد و گفت: مقرر شد کماکان ۲ دستگاه آمبولانس از سوی مرکز اورژانس تا اعلام پایان عملیات در محل مستقر شود و شرکت برق حرارتی وزارت نیرو پاسخگوی پرسشهای اهالی محل و رسیدگی بهمسائل آنان باشد.
جانشین شهردار در شورای هماهنگی مدیریت بحران شهر تهران گفت: با توجه به آسیب وارده به این ساختمان کماکان هتل واقع در محل حادثه از پذیرش مسافر منع شده است و پس از پایان بررسیهای فنی تصمیم جدید در این خصوص اتخاذ خواهد شد.وی همچنین با اشاره به هماهنگی قابل توجه سازمانهای مدیریت شهری و نهادهای خدمات اضطراری طی سه روز گذشته، همکاری شهروندان ساکن محل، ادارات و کسبه پیرامون محل حادثه را قابل تقدیر خواند و از تلاش تمامی نیروهای عملیاتی بویژه پرسنل سازمان آتشنشانی و اورژانس قدردانی کرد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

چارهاندیشی برای تنگنای «ممیزی»
مسعود کوثری
جامعه شناس
سخنان دکتر روحانی در مراسم اختتامیه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، برخلاف دیگر سخنرانیهای او در ماههای اخیر نه احساسی بود، نه کنایهآمیز و نه جنجالی. سخنان او در مجموع حاکی از توجه بهضرورت عقلانیت در نظام اجتماعی و سیاسی بود. همین عقلانیت است که نیاز امروز جوامع بشری است
و جای هر کشوری روی پیوستار عقلانیت معرف او در جهان است. آنچه عقلانیت را در جامعه تباه میکند، یکسویهنگری، تعصب، جهالت و کوته نگری است و آنچه عقلانیت سیاسی را تباه میکند منفعت طلبی، جناحگرایی و بیتوجهی به منافع ملی است. آنچه عقلانیت اجتماعی را افزایش میدهد کتاب است؛ همان چیزی که نه تنها اسلام منادی آن است، بلکه انقلاب اسلامی نیز به مدد آن بر نظام ستمشاهی پیروز شد. انقلاب اسلامی بود که متدینان را به دانشگاه کشاند، آنان را با رسانه آشتی داد و بر اهمیت هنر تأکید ورزید. از این رو، اهمیت ندادن به کتاب در چنین جامعهای یکی از معضلاتی است که باید به آن توجه تام شود. برای رشد عقلانیت اجتماعی
نیاز به کتاب خوب داریم و برای کتاب خوب باید به اندیشمندان و نویسندگان فرصت و فضای اندیشه بدهیم. اما، چیزی که بهنظر روحانی با رشد عقلانیت اجتماعی در تضاد است، ممیزی است. روحانی میپذیرد که ممیزی لازم است و در تمامی نظامهای اجتماعی حدی از ممیزی وجود دارد، اما تیغ ممیزی را به دست عدهای خاص نمیدهد، بلکه بر آن است که ممیزی را باید به انجمنهای تخصصی بسپاریم و این همان راهی است که به نظر میرسد وزارت ارشاد هم دنبال میکند. تلاشهای وزارت ارشاد برای سپردن کار نظارت و ممیزی درعرصه کتاب و هنر، اگرچه هنوز قرین توفیق نشده یکی از امیدهای اصلی برای پایان بخشیدن به منازعه بر سر کتاب و دیگر آثار هنری در جامعه است. این سیاست قرین توفیق شود یا نه، بستگی به آینده دارد و اینکه آیا خود اهالی کتاب و هنر چنین مسئولیتی را خواهند پذیرفت یا نه. از دیگر سو، اشاره روحانی به آن است که نظام آموزشی کشور هم چندان با کتابخوانی تناسبی ندارد و از وزارت ارشاد میخواهد که چارهای در این زمینه بیندیشد. اما آنچه از نظر روحانی عقلانیت سیاسی را مخدوش میکند، ممیزیهای سیاسی است که به نظر او با ساختار حزبی میتوان آن را سامان داد. روحانی نخستین سیاستمداری نیست که بر ضرورت احزاب تأکید ورزیده، اما تأکید او بر این نکته که احزاب میتوانند مانع عدم عقلانیت سیاسی شوند حایز اهمیت است. تأکید امام راحل بر «جمهوری اسلامی» بهعنوان نظام سیاسی، نه تنها جایگاه مردم را مشخص کرد، بلکه حاکی از اهمیت مشارکت مردم در این نظام بود. با این همه، درباره اینکه مشارکت مردم باید چگونه سامان یابد، وفاقی بین سیاستمداران و جناحهای سیاسی وجود نداشته است. بهنظر روحانی
این احزاب هستند که به این مشارکت نظم میدهند و مانع از گرفتار شدن عقلانیت سیاسی در دام منفعت طلبیهای جناحی میشوند. اما، در این زمینه هنوز توفیقی در کشور به دست نیامده است. احزاب وجود دارند، اما این ساختار حزبی نیست که
به مشارکت مردم نظم و سامان میدهد و رویههای سیاسی را تنظیم میکند. سرانجام، روحانی باز بر اهمیت فضای مجازی تأکید میورزد، اما مشخص نیست که فضای مجازی چگونه و در چه شرایطی میتواند در دو عرصه اجتماعی و سیاسی به طرزی خلاقانه عمل کند و میزان عقلانیت اجتماعی و سیاسی را افزایش دهد. این دقیقاً همان نکتهای است که بسیاری را دچار سرگردانی و اظهارنظرهای مختلف درباره فضای مجازی کرده است. اما، آنچه روشن است این است که فضای مجازی میتواند به رشد عقلانیت در فضای اجتماعی و سیاسی کمک کند و راه گفتوگوی ملت و دولت را فراهم سازد.
جامعه شناس
سخنان دکتر روحانی در مراسم اختتامیه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، برخلاف دیگر سخنرانیهای او در ماههای اخیر نه احساسی بود، نه کنایهآمیز و نه جنجالی. سخنان او در مجموع حاکی از توجه بهضرورت عقلانیت در نظام اجتماعی و سیاسی بود. همین عقلانیت است که نیاز امروز جوامع بشری است
و جای هر کشوری روی پیوستار عقلانیت معرف او در جهان است. آنچه عقلانیت را در جامعه تباه میکند، یکسویهنگری، تعصب، جهالت و کوته نگری است و آنچه عقلانیت سیاسی را تباه میکند منفعت طلبی، جناحگرایی و بیتوجهی به منافع ملی است. آنچه عقلانیت اجتماعی را افزایش میدهد کتاب است؛ همان چیزی که نه تنها اسلام منادی آن است، بلکه انقلاب اسلامی نیز به مدد آن بر نظام ستمشاهی پیروز شد. انقلاب اسلامی بود که متدینان را به دانشگاه کشاند، آنان را با رسانه آشتی داد و بر اهمیت هنر تأکید ورزید. از این رو، اهمیت ندادن به کتاب در چنین جامعهای یکی از معضلاتی است که باید به آن توجه تام شود. برای رشد عقلانیت اجتماعی
نیاز به کتاب خوب داریم و برای کتاب خوب باید به اندیشمندان و نویسندگان فرصت و فضای اندیشه بدهیم. اما، چیزی که بهنظر روحانی با رشد عقلانیت اجتماعی در تضاد است، ممیزی است. روحانی میپذیرد که ممیزی لازم است و در تمامی نظامهای اجتماعی حدی از ممیزی وجود دارد، اما تیغ ممیزی را به دست عدهای خاص نمیدهد، بلکه بر آن است که ممیزی را باید به انجمنهای تخصصی بسپاریم و این همان راهی است که به نظر میرسد وزارت ارشاد هم دنبال میکند. تلاشهای وزارت ارشاد برای سپردن کار نظارت و ممیزی درعرصه کتاب و هنر، اگرچه هنوز قرین توفیق نشده یکی از امیدهای اصلی برای پایان بخشیدن به منازعه بر سر کتاب و دیگر آثار هنری در جامعه است. این سیاست قرین توفیق شود یا نه، بستگی به آینده دارد و اینکه آیا خود اهالی کتاب و هنر چنین مسئولیتی را خواهند پذیرفت یا نه. از دیگر سو، اشاره روحانی به آن است که نظام آموزشی کشور هم چندان با کتابخوانی تناسبی ندارد و از وزارت ارشاد میخواهد که چارهای در این زمینه بیندیشد. اما آنچه از نظر روحانی عقلانیت سیاسی را مخدوش میکند، ممیزیهای سیاسی است که به نظر او با ساختار حزبی میتوان آن را سامان داد. روحانی نخستین سیاستمداری نیست که بر ضرورت احزاب تأکید ورزیده، اما تأکید او بر این نکته که احزاب میتوانند مانع عدم عقلانیت سیاسی شوند حایز اهمیت است. تأکید امام راحل بر «جمهوری اسلامی» بهعنوان نظام سیاسی، نه تنها جایگاه مردم را مشخص کرد، بلکه حاکی از اهمیت مشارکت مردم در این نظام بود. با این همه، درباره اینکه مشارکت مردم باید چگونه سامان یابد، وفاقی بین سیاستمداران و جناحهای سیاسی وجود نداشته است. بهنظر روحانی
این احزاب هستند که به این مشارکت نظم میدهند و مانع از گرفتار شدن عقلانیت سیاسی در دام منفعت طلبیهای جناحی میشوند. اما، در این زمینه هنوز توفیقی در کشور به دست نیامده است. احزاب وجود دارند، اما این ساختار حزبی نیست که
به مشارکت مردم نظم و سامان میدهد و رویههای سیاسی را تنظیم میکند. سرانجام، روحانی باز بر اهمیت فضای مجازی تأکید میورزد، اما مشخص نیست که فضای مجازی چگونه و در چه شرایطی میتواند در دو عرصه اجتماعی و سیاسی به طرزی خلاقانه عمل کند و میزان عقلانیت اجتماعی و سیاسی را افزایش دهد. این دقیقاً همان نکتهای است که بسیاری را دچار سرگردانی و اظهارنظرهای مختلف درباره فضای مجازی کرده است. اما، آنچه روشن است این است که فضای مجازی میتواند به رشد عقلانیت در فضای اجتماعی و سیاسی کمک کند و راه گفتوگوی ملت و دولت را فراهم سازد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

لاوروف: پیامد شکست برجام بهسختی قابل پیشبینی است
وزیر امور خارجه روسیه گفت، اتحادیه اروپا از موضع ایالات متحده درخصوص توافق هستهای ایران رضایت ندارد. به گزارش ایسنا، سرگئی لاوروف افزود: «فروپاشی و شکست برجام آکنده از پیامدهایی بسیار منفی برای نظام جهانی خواهد بود؛ پیامدهایی که به سختی قابل پیشبینی است». وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرد: «ما تأکید داریم که در برنامه هستهای ایران همه جناحها باید به برجام متعهد باقی بمانند.»

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

اگر فرهنگ شهروندی داریم...
محمدجواد حقشناس
عضو شورای شهر
آلودگی هوا نفسهای تهران را به شماره انداخته است. خطر روی شهر سایه انداخته و در بسیاری مواقع تنها میتوانیم از طبیعت انتظار یاری داشته باشیم
تا آلودگیهای مرگباری که خودمان مسبب تولید آن بودهایم، از ما دور شوند. طبیعی است که وظیفه دولت و نهادهای حکومتی و عمومی در این میان سنگین است و باید تمام تلاش خود را برای کاهش آلودگی و تضمین سلامتی مردم جامعه خود
به کار گیرند، در این میان اما میتوان از مردم هم درخواست کرد که برای سلامت خود و سایرین تلاش کنند. در این روزها قوانین وضع میشوند تا حمل و نقل
با وسایل شخصی کاهش یابد، اما آیا در روزهای فرد نمیتوان از شهروندان دارای وسایل نقلیه درخواست کرد که از وسایل شخصی خود حتیالامکان استفاده نکنند؟ یا در روزهای زوج از صاحبان خودروهای زوج؟ یا در همه روزها از موتورسوارانی که آمار نشان میدهد 10 درصد آلودگی شهرها ناشی از آنهاست؟ تکتک ما وظیفه داریم که احساس مسئولیت کنیم
و قدمی برداریم. سادهترین کار این است که فکر کنیم شرایط ما خاص است و دیگران رعایت کنند و ما خاص باشیم، اما فرهنگ شهروندی و مسئولیتپذیری در زندگی شهری یعنی بپذیری تا جایی که میتوانی از خودت بگذری و تلاش کنی تا به سهم خودت از آلودگی هوا بکاهی، در ترافیکهای سنگین سهیم نشوی، زبالههای کمتری تولید کنی، آلودگی صوت ایجاد نکنی و...
عضو شورای شهر
آلودگی هوا نفسهای تهران را به شماره انداخته است. خطر روی شهر سایه انداخته و در بسیاری مواقع تنها میتوانیم از طبیعت انتظار یاری داشته باشیم
تا آلودگیهای مرگباری که خودمان مسبب تولید آن بودهایم، از ما دور شوند. طبیعی است که وظیفه دولت و نهادهای حکومتی و عمومی در این میان سنگین است و باید تمام تلاش خود را برای کاهش آلودگی و تضمین سلامتی مردم جامعه خود
به کار گیرند، در این میان اما میتوان از مردم هم درخواست کرد که برای سلامت خود و سایرین تلاش کنند. در این روزها قوانین وضع میشوند تا حمل و نقل
با وسایل شخصی کاهش یابد، اما آیا در روزهای فرد نمیتوان از شهروندان دارای وسایل نقلیه درخواست کرد که از وسایل شخصی خود حتیالامکان استفاده نکنند؟ یا در روزهای زوج از صاحبان خودروهای زوج؟ یا در همه روزها از موتورسوارانی که آمار نشان میدهد 10 درصد آلودگی شهرها ناشی از آنهاست؟ تکتک ما وظیفه داریم که احساس مسئولیت کنیم
و قدمی برداریم. سادهترین کار این است که فکر کنیم شرایط ما خاص است و دیگران رعایت کنند و ما خاص باشیم، اما فرهنگ شهروندی و مسئولیتپذیری در زندگی شهری یعنی بپذیری تا جایی که میتوانی از خودت بگذری و تلاش کنی تا به سهم خودت از آلودگی هوا بکاهی، در ترافیکهای سنگین سهیم نشوی، زبالههای کمتری تولید کنی، آلودگی صوت ایجاد نکنی و...

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

گسترش روابط دوستانه با ترکیه اصلی مهم در سیاست منطقهای ایران است
رئیس جمهوری گسترش روابط دوستانه و برادرانه با همسایگان و بویژه ترکیه را اصلی مهم در سیاست خارجی و منطقهای جمهوری اسلامی ایران دانست و بر تلاش در راستای توسعه، تقویت و تحکیم همه جانبه مناسبات و همکاریهای تهران – آنکارا تأکید کرد. بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین روحانی در دیدار «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه، رایزنیهای مقامات عالیرتبه
دو کشور درباره گسترش روابط و همکاریهای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی را فرصتی مغتنم و در راستای منافع دو کشور دانست و گفت: امروز اراده دو دولت بر توسعه، تقویت و تحکیم بیش از پیش و همه جانبه مناسبات ایران و ترکیه بهعنوان دوکشور دوست، برادر و همسایه است. رئیس جمهوری با اشاره به ضرورت تلاش برای دستیابی به هدف 30 میلیارد دلاری در روابط تجاری و اقتصادی ایران و ترکیه، اظهار داشت: توسعه روابط بانکی دو کشور، تصمیم برای استفاده از پولهای ملی در مبادلات تجاری و تلاش در راستای تسریع اجرای توافقهای فیمابین در این زمینه میتواند موجب تحرک بیشتر در مناسبات و همکاریهای اقتصادی تهران-آنکارا برای رسیدن به هدف فوق شود. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا روابط خود با ترکیه را در بخش انرژی گسترش داده و از حضور سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی ترکیه در پروژههای نفت و گاز ایران استقبال میکند. رئیس جمهوری برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی
در استانبول درباره قدس را در شرایط منطقه تأثیرگذار دانست
و بر ادامه تلاشها برای مقابله با توطئه افکنی دشمنان تأکید کرد.
روحانی همچنین اجلاس سه جانبه سوچی را گامی مهم برای حل و فصل مشکلات منطقهای عنوان کرد و گفت: خوشبختانه امروز روابط سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه
در مناسبات منطقهای بسیار مهم و تأثیرگذار بوده و این در حالی است که در شرایط کنونی برای حل و فصل بحران سوریه نیاز
به ادامه رایزنی و همکاریهای بیشتر است.
رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت ادامه مبارزه با تروریسم و جلوگیری از اقدامات تجزیهطلبانه در منطقه، گفت: متأسفانه امروز برخی بهدنبال برهم زدن مرزهای جغرافیایی در منطقه هستند و پس از ناکامی در شمال عراق به توطئه در شمال سوریه پرداختهاند. وی تأکید کرد: آمادگی داریم تا در زمینه حل و فصل مشکلات منطقهای و رفع نگرانیها در منطقه همکاریهای خود را با ترکیه گسترش دهیم.
روحانی با بیان اینکه مطمئناً امریکا و رژیم صهیونیستی هرگز نمیخواهند که مشکلات منطقه پایان یافته و حلوفصل شود، بر ضرورت تلاش و همکاری بیشتر تهران – آنکارا
در راستای حل و فصل مسائل و مشکلات منطقهای بویژه
در سوریه تأکید کرد.وزیر امور خارجه ترکیه نیز در این دیدار روابط دو کشور را مثبت ارزیابی کرد و با اشاره به ضرورت تلاش
در راستای توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی و تسهیل در روابط بانکی دو کشور، گفت: امروز باید با توسعه رایزنیها و همکاریها گامهای بلندی را برای توسعه، تقویت و تحکیم بیش از پیش مناسبات تهران – آنکارا برداریم. چاووش اوغلو افزود: یکی از هدفهای اصلی امریکا از توطئهافکنی جدید در منطقه تأثیرگذاری بر روابط دوستانه و رو بهگسترش ایران و ترکیه است که باید در برابر آن مستحکم در مسیر حل مشکلات منطقهای بویژه در سوریه بههمکاریهای خود ادامه دهیم. وی گفت: عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه موقتی و تنها علیه تروریستها در آن منطقه است و ما هرگز هیچ چشمداشتی نسبت به خاک سوریه نداریم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

رجوع به گفتمان امام(ره)
علی کمساری
معاون مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)
انقلاب سال 57 مردم ایران اسلامی وارد 40 سالگی خود شده است. آنچه تاکنون و در فراز و نشیب روزها و سالیان گذشته،
در کارنامه این انقلاب اسلامی و مردمی ثبت شده سیاههایاست بلند بالا، از موفقیتها و کامرانیها در عرصههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و البته ناکامیها و مشکلات
و آسیبهایی که از ذکر آنها نه گریزی است و نه قابل کتمان و انکار می باشند و ما البته در این نوشتار درصدد بیان بیلان موفقیتها یا عدم موفقیتها نیستیم که در جای خود تاکنون بررسی شده
و از این پس نیز باید بدون ملاحظه و به دور از حب و بغضهای متعصبانه مورد نقد سازنده قرار گیرد با این هدف که نقاط مثبت این کارنامه تقویت و نقاط ضعف، اصلاح و برطرف گردد. اما بر اساس یک اصل فلسفی «که هر چیزی باید به اصل خود ارجاع داده شود»، باید در چهلمین سالگرد پیروزی این انقلاب شکوهمند و تاریخ ساز، به ریشههای اصلی انقلاب رجوع کرد و آنها را مورد بازخوانی و مداقّه قرار داد.
نگارنده بر این عقیده است که ریشه اصلی قیام مردم ایران، در یک خواست تاریخی نهفته است. خواستی که ایرانیان مسلمان در طول اعصار گذشته همواره بر آن پای فشرده
و بر سر به دست آوردن آن جانفشانی کردهاند. این خواست تاریخی اما چیزی نیست جز اصل حاکمیت مردم بر سرنوشت خود در چارچوب اسلام. به بیان واضحتر میتوان «جمهوری اسلامی» را برآیند خواسته تاریخی مردم ایران دانست و این همان چیزی است که عنصر اصلی و دال مرکزی و کانون اصلی گفتمان امام خمینی(ره) را تشکیل میدهد. با بررسی دقیق و کارشناسانه گفتمان امام خمینی(ره) میتوان گفت که این گفتمان پژواک و برآیند همان خواست تاریخی ملت ایران است که بر دو پایه اصلی جمهوریت و اسلامیت استوار گردیده، لذا آنچه میتواند به عنوان گفتمان امام(ره) مطرح شود، جمهوری اسلامی است
نه انقلاب اسلامی و در واقع انقلاب ابزار و بستری برای پیادهسازی این گفتمان محسوب میشود نه هدف و محتوای آن. اکنون و با این بیان، یکی از الزامات مهم 40 سالگی انقلاب اسلامی بازخوانی گفتمان امام خمینی(ره) به عنوان معمار، بنیانگذار و مؤسس نظام جمهوری اسلامی است. بی شک هر گفتمانی تا زمانی زنده، پویا و تأثیرگذار است که بتواند پاسخگوی نیازهای جامعه باشد. به دیگر بیان موجودیت هر گفتمان بستگی به خاستگاه مردمی آن دارد و البته پر واضح است که گفتمان اصلی امام و انقلاب چون پاسخی
به نیازهای تاریخی مردمان ماست میتواند همچنان تأثیرگذار و پویا بماند به شرط آنکه با آن معامله تاریخی نکرده و از منظر هویت طلبانه و پژوهش محورانه و تصنعی به آن نگاه نکنیم.
باید اجزای گفتمان امام(ره) را با نگاه اجتهادی بررسی کرد و البته از برخوردهای کاریکاتوری با آن اجتناب نمود. به راستی اصلیترین الزام 40 سالگی، بازخوانی گفتمان امام خمینی(ره) و بررسی میزان همراهی گامهای طی شده و برنامههای پیش رو با آن است که بی شک
این گفتمان همان آرمان تاریخی مردم ایران از گذشته دور تاکنون و تا فرداهاست. چنین باد!
معاون مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)
انقلاب سال 57 مردم ایران اسلامی وارد 40 سالگی خود شده است. آنچه تاکنون و در فراز و نشیب روزها و سالیان گذشته،
در کارنامه این انقلاب اسلامی و مردمی ثبت شده سیاههایاست بلند بالا، از موفقیتها و کامرانیها در عرصههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و البته ناکامیها و مشکلات
و آسیبهایی که از ذکر آنها نه گریزی است و نه قابل کتمان و انکار می باشند و ما البته در این نوشتار درصدد بیان بیلان موفقیتها یا عدم موفقیتها نیستیم که در جای خود تاکنون بررسی شده
و از این پس نیز باید بدون ملاحظه و به دور از حب و بغضهای متعصبانه مورد نقد سازنده قرار گیرد با این هدف که نقاط مثبت این کارنامه تقویت و نقاط ضعف، اصلاح و برطرف گردد. اما بر اساس یک اصل فلسفی «که هر چیزی باید به اصل خود ارجاع داده شود»، باید در چهلمین سالگرد پیروزی این انقلاب شکوهمند و تاریخ ساز، به ریشههای اصلی انقلاب رجوع کرد و آنها را مورد بازخوانی و مداقّه قرار داد.
نگارنده بر این عقیده است که ریشه اصلی قیام مردم ایران، در یک خواست تاریخی نهفته است. خواستی که ایرانیان مسلمان در طول اعصار گذشته همواره بر آن پای فشرده
و بر سر به دست آوردن آن جانفشانی کردهاند. این خواست تاریخی اما چیزی نیست جز اصل حاکمیت مردم بر سرنوشت خود در چارچوب اسلام. به بیان واضحتر میتوان «جمهوری اسلامی» را برآیند خواسته تاریخی مردم ایران دانست و این همان چیزی است که عنصر اصلی و دال مرکزی و کانون اصلی گفتمان امام خمینی(ره) را تشکیل میدهد. با بررسی دقیق و کارشناسانه گفتمان امام خمینی(ره) میتوان گفت که این گفتمان پژواک و برآیند همان خواست تاریخی ملت ایران است که بر دو پایه اصلی جمهوریت و اسلامیت استوار گردیده، لذا آنچه میتواند به عنوان گفتمان امام(ره) مطرح شود، جمهوری اسلامی است
نه انقلاب اسلامی و در واقع انقلاب ابزار و بستری برای پیادهسازی این گفتمان محسوب میشود نه هدف و محتوای آن. اکنون و با این بیان، یکی از الزامات مهم 40 سالگی انقلاب اسلامی بازخوانی گفتمان امام خمینی(ره) به عنوان معمار، بنیانگذار و مؤسس نظام جمهوری اسلامی است. بی شک هر گفتمانی تا زمانی زنده، پویا و تأثیرگذار است که بتواند پاسخگوی نیازهای جامعه باشد. به دیگر بیان موجودیت هر گفتمان بستگی به خاستگاه مردمی آن دارد و البته پر واضح است که گفتمان اصلی امام و انقلاب چون پاسخی
به نیازهای تاریخی مردمان ماست میتواند همچنان تأثیرگذار و پویا بماند به شرط آنکه با آن معامله تاریخی نکرده و از منظر هویت طلبانه و پژوهش محورانه و تصنعی به آن نگاه نکنیم.
باید اجزای گفتمان امام(ره) را با نگاه اجتهادی بررسی کرد و البته از برخوردهای کاریکاتوری با آن اجتناب نمود. به راستی اصلیترین الزام 40 سالگی، بازخوانی گفتمان امام خمینی(ره) و بررسی میزان همراهی گامهای طی شده و برنامههای پیش رو با آن است که بی شک
این گفتمان همان آرمان تاریخی مردم ایران از گذشته دور تاکنون و تا فرداهاست. چنین باد!

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

شمخانی: ستاد اجرایی فرمان امام(ره) مکمل بخش خصوصی باشد نه رقیب
دبیر شورای عالی امنیت ملی تأکید کرد: ستاد اجرایی فرمان امام(ره) باید مکمل سیاستهای اقتصادی دولت و بخش خصوصی باشد، نه رقیب آنها و در این زمینه متمرکز بر اجرای پروژههایی مانند صنایع دانش بنیان و پیشران شود که امکان تحقق آن از سوی سایر بخشها نیست. بهگزارش ایرنا، علی شمخانی دیروز با حضور
در مجموعه ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره)، خواستار حمایت از نخبگان و جوانان و طرحهای اشتغالزای تولیدی از سوی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) شد و افزود: تشکیل این ستاد ناشی از عمق دید و هوشمندی ایشان در پایهگذاری مجموعهای است که هدف آن خدمترسانی به محرومان و خدمت عام المنفعه است که فارغ از دولتها به صورت متمرکز مأموریت خدمترسانی به مردم را پیوسته پیگیری کند. وی با بیان اینکه ستاد اجرایی فرمان امام(ره) باید نهضت خدمترسانی و محرومیت زدایی را
به شایستگی تبیین و دستاوردهای آن را به افکار عمومی معرفی کند، اظهارکرد: حجم وسیعی از خدمات به صورت بیریا و بدون ادعا توسط مجموعههای انقلابی نظام
به مناطق محروم ارائه شده است که چون بدرستی و به شیوههای صحیح، اطلاعرسانی نشدهاند، فضا را برای طرح ادعاهای ضدانقلاب برای فضاسازیهای منفی در این باره فراهم ساخته است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
اخبار این صفحه
-
ممیزی کتاب را به اهل فرهنگ بسپارید
-
تداوم آلودگی هوای پایتخت تا اوایل هفته آینده
-
ترافیک بزرگان روی فرش قرمز
-
واگذاری 105 شرکت زیرمجموعه «شستا»
-
پرداخت پاداش پایان سال به مدیران دولتی ممنوع شد
-
هشدار به روایت آمار
-
دیگر صفحهها
-
آغاز نوسازی بافتهای فرسوده شهری
-
برای «گفتوگو» باید جلو افراط گرایان را گرفت
-
پایان53 ساعت دلهره در قلب پایتخت
-
چارهاندیشی برای تنگنای «ممیزی»
-
لاوروف: پیامد شکست برجام بهسختی قابل پیشبینی است
-
اگر فرهنگ شهروندی داریم...
-
گسترش روابط دوستانه با ترکیه اصلی مهم در سیاست منطقهای ایران است
-
رجوع به گفتمان امام(ره)
-
شمخانی: ستاد اجرایی فرمان امام(ره) مکمل بخش خصوصی باشد نه رقیب

اخبارایران آنلاین