
«اینستکس» مینی سازوکار اروپایی با تحریمهای امریکا علیه ایران مقابله میکند
کودتای سیاسی خوب
سهام اینستکس باید به سرعت به یک میلیون یورو برسد
پیر آلنسو / روزنامه نگار
فرزانه خوئینی / مترجم
سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا برای حفظ توافق هستهای، ساختاری مالی برای حمایت از تجارت با ایران در زمینههای پزشکی و مواد غذایی ایجاد کردند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک دیپلمات حاضر در مذاکرات روز پنجشنبه نوشت: این ساختار حمایتی از ایران با علامت اختصاری اینستکس« Instex» به معنای «ابزار حمایت از مبادلات تجاری» نامگذاری شد. محل استقرار اینستکس پاریس است و توسط پرفیشر، یکی از مقامهای ارشد سابق آلمان در کامرزبانک مدیریت میشود. هر سه دولت بنیانگذار این نهاد، 3 هزار یورو برای تأمین سرمایه اولیه این ساختار ارائه داده که میبایست به سرعت به 100هزار یورو و سپس به یک میلیون یورو برسد. سه دولت امضاکننده توافق هستهای با ایران در سال 2015 در وین، با راهاندازی این سازوکار به تهران اجازه صادرات نفت را خواهند داد. درواقع بیانیه غیرمنتظره فدریکا موگرینی در ماه سپتامبر به منزله ارائه یک حباب اکسیژن در شرایط اقتصادی مبهم ایران پس از تحریمهای اعمال شده توسط امریکا بود.
به این ترتیب اروپاییها باوجودی که دونالد ترامپ در ماه مه 2018 بازگشت تحریمها علیه ایران را اعلام کرد به خواسته و تعهد خود برای حفظ توافق هستهای، جامه عمل پوشاندند؛ که آن را میتوان به منزله یک «کودتای سیاسی خوب» به شمار آورد که به سرعت در حال پیشرفت و تحقق است.
جای تعجب ندارد که واشنگتن توانست طعم تلخ ابتکار اروپایی علیه مواضع خود را بچشد. طوری که Ofac، سازمان امریکایی نظارت بر اجرای تحریمها، یادآوری کرد که این داد و ستد نمیتواند از چنگال مجازاتها فرار کند. راهاندازی این طرح پرزحمت و پرتنش چندین ماه تأخیر داشت که سبب افزایش بیتفاوتی دولت ایران نسبت به آن و همچنین دلخوری و تحریکات جناح محافظه کار شده بود. در نهایت اما بهدلیل احترام دولت ایران به توافق هستهای، سه کشور اروپایی با عجله از این طرح رونمایی کردند. یک دیپلمات اروپایی در رویترز اقرار کرد ماهها پس از کار کردن روی این طرح هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. به این مفهوم که بدون در نظرگرفتن اظهارات خطرناک ژان ایو لودریان در هفته گذشته، اینستکس در نهایت به یک تجارت «قانونی» محدود خواهد شد. چرا که وزیر امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه با اظهاراتی درباره چگونگی سازوکار مالی اروپا با ایران، بیشتر روی بخشهای بهداشتی و درمانی و کشاورزی تأکید کرد. گرچه این امر وضعیت را به طور اساسی و چشمگیر تغییر نخواهد داد، اما حامل یک پیام سیاسی مهم برای ایران است که نشان دهنده اراده و عزم جزم ما برای حفظ «توافق هستهای برجام» است. ما همچنان میخواهیم به ایالات متحده ثابت کنیم که از منافع خود با وجود اعمال تحریمهای فرامرزی دفاع خواهیم کرد.
عملکرد اینستکس همان است که از ابتدا در نظر گرفته شد؛ برای جلوگیری از تبادلات با تراکنشها و جریانهای مالی، شرکتها میتوانند به صورت تهاتری یا ازطریق کالا به مبادله بپردازند. برای مثال وجه یک صادرکننده ایرانی که به اروپا فرش صادرات داشته، توسط یک واردکننده ایرانی که از اروپا واردات انجام داده، پرداخت خواهد شد؛ این روند میتواند برعکس نیز در نظر گرفته شود.
واکنش دولت ایران به این اقدام اروپا ازطریق معاون وزیر امور خارجه با سردی همراه بود. عباس عراقچی با اشاره به اینکه اینستکس برای تمامی کالاهای تحت تحریم امریکا در نظر گرفته شده بود، گفت:«این اولین گام اروپا در زمینه تعهدات متقابل ایران است و امیدوارم که این سازوکار در آینده به طور کامل اجرایی شود و تنها به بخشی از معاملات محدود نشود که تحریمهای ایران را دربرنمیگیرد». قابل توجه است که این سازوکار بهعنوان یک نهاد جبران خسارت، یک ساختار دوقلوی اروپایی است که باید در ایران نیز مشابه آن راهاندازی شود ولی تاکنون مقامهای ایرانی در این مورد بسیار محتاطانه عمل کردهاند.

آیتم برنامه 90 سر و صدا به راه انداخت
حمید سوریان: سوءتفاهم شده بود
اختلاف نظری که میان اهالی فوتبال و ستارههای سایر رشتههای ورزش به وجود آمده، موضوعی است که به یکی از سوژههای روز ورزش ایران تبدیل شده است. پس از استوری که بهداد سلیمی گذاشت و در آن از پاداشهایی که به بازیکنان تیم ملی فوتبال صحبت کرد، ملی پوشان فوتبال هم در پستهایی مشترک، پاسخ این قهرمان سابق وزنهبرداری ایران و جهان را دادند. موضوعی که با واکنشهای مختلفی همراه بود و چهرههای مختلفی به اظهار نظر درباره آن پرداختند. با این حال در برنامه 90 این هفته اتفاقی دیگر افتاد که باز هم جنجال ساز شد تا آتش این اختلافات شعله ور شود.
در آیتمی که در این برنامه پخش شد، به بازیهای تیم ملی فوتبال در جام ملتهای آسیا و گلها و لحظات حساسی که تیم ملی در این دوره داشت، پرداخته شده بود ولی در بین آن تصاویر شکست حمید سوریان برابر کشتی گیر ژاپنی نیز نشان داده میشد؛ موضوعی که ناراحتی و اعتراض شدید ورزشکاران رشتههای مختلف، بخصوص کشتی گیران را به راه انداخت و همه به نوعی به حمایت از سوریان و در مقابل به انتقاد از عادل فردوسیپور پرداختند. با این حال، امروز خبر رسید که مجری برنامه 90 هم با سوریان صحبت کرده و از این ستاره بزرگ کشتی ایران و جهان عذرخواهی کرده است. سوریان هم در خصوص موضوعی که به وجود آمده چنین واکنشی داشت: «من فکر میکنم یک مقداری سوءتفاهم به وجود آمد. من با خود آقای فردوسیپور هم صحبت کردم و مفهوم و منظور این آیتم، شکست ملی بوده که ناراحتکننده است. چون نهایتاً هدف همه ورزشکاران به اهتزاز درآوردن پرچم، نواخته شدن سرود و خوشحال کردن مردم است. حالا خدا به من محبت کرده، در یک مقطع زمانی موفقیتها و شکستهایی داشتهام که همه آنها زیبا و قشنگ بوده است. تیم ملی فوتبال هم در بازی با ژاپن تلاش زیادی انجام داد ولی واقعیت این است که بضاعت تیم همین بوده و این تصاویری که کنار هم قرار داده شده بود، با تصاویر شکست من برابر کشتی گیر ژاپن همراه بود. من احساس میکنم که خیلی نباید به این موضوع پرداخته شود و در عین حال، ممنون خانواده کشتی هستم که اتفاقات و موضوعات مختلف کنار هم هستند و این اتحاد و همبستگی بینشان وجود دارد و امیدوارم بین همه خانواده ورزش یعنی بر و بچههای فوتبال مان، ورزشهای منهای فوتبالمان وجود داشته باشد و این اتحاد و همدلی همیشه باشد. حالا قبلتر از آن اتفاقی بین بهداد سلیمی و بچههای فوتبال به وجود آمد. من حرفم این است که همگی باید کنار همدیگر بایستند چون اتفاق ملی است و همه قهرمانها باید کنار هم بایستند و هدفشان نام ایران باشد. ما حتی باید از خیلی از مسائل فردی و شخصی خودمان برای نام ایران،
عبور کنیم.»