افزایش حقوق بازنشستگان با اجرای طرح همسان سازی
دو سالی است که دولت به منظور ترمیم و جبران حقوق بازنشستگان با اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان تلاش میکند تا قدرت خرید این قشر از جامعه را افزایش دهد. مطالبهای که بازنشستگان همچنان پیگیر آن هستند و به اعتقاد آنها و مسئولان صندوق بازنشستگی نیازمند بودجه 15 هزار میلیارد تومانی است. به احتمال زیاد بودجه مورد نیاز برای همسانسازی حقوق بازنشستگان، طی روزهای آینده در صحن علنی مجلس به رأی گذاشته خواهد شد و باید منتظر ماند و دید نمایندگان در جهت حمایت از بازنشستگان بودجه پیشنهادی دولت را آیا تصویب خواهند کرد.البته پیش از این محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جمع خبرنگاران از اختصاص 4 هزار میلیارد تومان بودجه برای همسانسازی خبرداده بود و مدیرعامل سازمان بازنشستگی کشوری نیز به عنوان متولی امور بازنشستگان برای پیگیری و تحقق این بودجه به اتفاق کمیته پنج گانه بازنشستگان این خواسته را دنبال کرده تا از ابتدای سال آینده طرح همسانسازی با اعتبار مناسبی به اجرا درآید.
فرامرز میرزاخانی مقدم، رئیس کانون بازنشستگان کشوری درتهران مهمترین مطالبات بازنشستگان کشوری را توجه به حقوق بازنشستهها میداند و به «ایران» میگوید: در حال حاضر حداقل حقوق هر بازنشسته یک میلیون و 200 هزار تومان است که با توجه به شرایط اقتصادی موجود بسیار ناچیز و پایین است و کفاف زندگی آنها را نمیدهد. بنابراین رشد حقوق بازنشستهها طی سالهای اخیر بیشتر کمی بوده و نتوانسته بر اساس شرایط اقتصادی کشور به سطح مطلوبی برسد. به گفته مقدم، این وضعیت تنها محدود به بازنشستگان کشوری نمیشود و حتی دیگر بازنشستهها نیز درگیر این چالش هستند. برهمین اساس، مهمترین دغدغه کنونی آنها اصلاح حقوق با اجرای طرح همسانسازی و تحقق ماده 109 قانون مدیریت خدمات کشوری است. وی دراین باره میافزاید: بر اساس این ماده قانونی، حقوق هر بازنشسته با شاغل همتراز خودش تنها 15 درصد اختلاف دارد. تحقق این اتفاق با توجه به وضعیت اقتصاد فعلی کشور بسیار بجاست و زندگی بسیاری از بازنشستهها را نجات میدهد. میرزاخانی مقدم با اشاره به اینکه صندوق بازنشستگی و بازنشستگان پیشنهاد داده بودند که برای اجرای این طرح 15 هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شود، میگوید: این رقم قرار بود در بودجه سال آینده پیشبینی شود که با توجه به وضعیت دشوار اقتصادی با آن مخالفت شد و این رقم به 4 هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرد.
ابراهیم بصیرنیا، رئیس هیأت مدیره کانون بازنشستگان استان کرمان نیز در این باره به «ایران» میگوید: براساس برنامه ششم توسعه کشور مقرر شد دولت طی 4 تا 5 سال حقوق بازنشستگان کشوری را به سطح حقوق و دستمزد شاغلان البته با تفاوت 15 درصد برساند. اما متأسفانه علی رغم تلاشهای انجام شده در این راستا طی سه سال گذشته نتیجه رضایت بخشی حاصل نشد چرا که معتقدم هیچ ضامن اجرایی مناسبی در این خصوص وجود ندارد. وی در ادامه با تأکید بر تأمین اعتبار مورد نیاز برای همسانسازی حقوق بازنشستگان در لایحه بودجه 98 میافزاید: در حال حاضر 95 درصد بازنشستگان کشوری کمتر از 3 میلیون تومان حقوق میگیرند به گونهای که در شرایط اقتصادی موجود وضعیت زندگی این افراد بخصوص بازنشستگان قبل از سال 86 بسیار سخت شده است. حمزه رستمی، رئیس کانون بازنشستگان استان فارس نیز در این باره به «ایران» میگوید: همسانسازی حقوق بازنشستگان طبق ماده 30 قانون برنامه ششم کشوری در سال 1395 تصویب شد و به تأیید شورای نگهبان نیز رسید. اما این قانون طی سالهای گذشته ناقص اجرا شد.
وی در ادامه میافزاید: در طی دو سال گذشته هر سال 3400 میلیارد تومان برای ترمیم حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری در نظر گرفته شده است اما امسال در اقدامی تعجب برانگیز 2000 میلیارد تومان برای این موضوع درنظر گرفته شده است. این درحالی است که براساس برآورد کارشناسان صندوق بازنشستگی برای اجرای درست همسانسازی حداقل به 30 هزار میلیارد تومان نیاز است. هرچند با توجه به شرایط موجود کشور امکان اختصاص این بودجه وجود ندارد اما میتوان گفت با اختصاص مبلغی در حدود 15 هزار میلیارد تومان هم می توان مشکلات این گروه از جامعه را رفع کرد.
دانش آموزان در ایران ۱۳ هزار و ۹۰۰ ساعت درس می خوانند!
هدی هاشمی
خبرنگار
در حالیکه دانشآموزان در ایران حدود ۱۳ هزار و ۹۰۰ ساعت درس میگذرانند این عدد در جهان کمتر از ۹ هزار ساعت است. این آماریست که معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده است. با مطرح شدن این گزارش منتقدان تعلیم و تربیت دوباره موضوع بررسی نظام آموزش و پرورش را مطرح کردند. مخالفان نظام آموزشی بر این باورند که حجم بالای کتابهای درسی، عدم جذابیت محیط مدرسه و کلاس، شروع کلاس درس صبح زود، آموزش در فضای پراسترس و نبود آموزش برای مهارتهای زندگی در مدارس کشور موجب شده تا دانشآموزان علاقه چندانی به حضور در کلاس درس نداشته باشند و البته همه این عوامل دست به دست هم داده تا زنگ آخر مدرسه یکی از پرطرفدارترین زنگها در مدارس باشد. دانشآموزان به جای لذت بردن از دوران تحصیل و یادگیری مهارتهای زندگی ناچارند برای گرفتن مدرک تحصیلی کتابهای درسی را فقط حفظ کنند. موضوعی که مهدی بهلولی فعال صنفی معلمان هم به آن اشاره میکند و با انتقاد از نظام آموزشی کشور به «ایران» میگوید: کلاسهای درس برای دانشآموزان ما اصلاً جذابیت ندارند. دانشآموزان در این کلاسها به معلمان میگویند که این مطالب کارآیی برای زندگی شخصیشان ندارد.این درحالیست که دانشآموزان در دیگر کشورها مفاهیم آموزشی را بسیار دقیق یاد میگیرند آنها زنگ شنا، سینما، محیط زیست، تئاتر، موسیقی و کلاس کتابخانه و آزمایشگاه دارند وقتی در مدرسه میخواهند مفاهیم جامعه مدنی و شهروندی را یاد بگیرند کار عملی انجام میدهند. اما دانشآموزان ما در مدارس هیچ کدام از این امکانات را ندارند هر چه هست در کلاس درس اتفاق میافتد و همین موضوع موجب شده تا دانشآموز از مدرسه فراری باشد.
او به مدارس محیط زیست اشاره میکند و میگوید: برخی از مدارس غیرانتفاعی مثل محیط زیست اقداماتی برای مهارت آموزی دانشآموزان دارند البته سبک مدارس غیر دولتی با دولتیها بسیار متفاوت است اما چقدر از دانشآموزان توان مالی دارند که در این مدارس باشند. بهلولی به حفظ کردن کتابهای درسی اشاره میکند و میگوید: سالهای سال است که درباره حفظ شدن کتابهای درسی میگوییم اما واقعاً آیا آموزش و پرورش اقدام مثبتی در جهت حل این مشکل داشته است؟حفظ کردن کتابها موجب رقابتهای ناسالم بین دانشآموزان شده است در کنار این مقررات بسیار زیاد در مدارس موجب شده تا دانشآموزان در همان ساعتهایی که در مدرسه هستند استرس داشته باشند. شاید بارزترین مسألهای که موجب ایجاد استرس و اضطراب در بین دانشآموزان میشود امتحانات نهایی سنگین در دوره دبیرستان و همچنین پشت سر گذاشتن سد کنکور باشد.
با این حال آنطور که مسئولان آموزش و پرورش میگویند اصلاح ساختار آموزش و پرورش حمایت مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی را میخواهد موضوعی که علی الهیار ترکمن به آن اشاره میکند و میگوید: شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس و دیگر نهادها بر آموزش و پرورش نظارت دارند. البته شروع کار و اعمال برخی اصلاحات برعهده ماست اما حمایت شورای عالی انقلاب فرهنگی را هم میخواهیم. ما با توزیع نامتعادل منابع در آموزش و پرورش نیز مواجهیم. نسبت توزیع معلم به دانشآموز در مناطق مختلف نامتوازن است، در برخی مناطق یک به ۴۳ است. یکجا یک به پنج است و مدارسی با یک دانشآموز هم داریم. موضوعی که البته اسفندیار چهاربند مدیر سابق وزارت آموزش و پرورش هم به آن اشاره میکند و به «ایران» میگوید:« نظامهای آموزشی باید به نیارهای مختلف افراد پاسخ دهد این نیازهای در حوزه اقتصاد است. بخش دیگر هم فرهنگ عمومی و مهارتهای شهروندی افراد است.ما دو نهاد اصلی برای تصمیمگیری در نظام آموزشی داریم مجلس شورای اسلامی و شورای انقلاب فرهنگی باید در این زمینه تصمیمگیری کنند. این وظیفه وزارت آموزش و پرورش نیست. شورای عالی آموزش و پرورش، شورای انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی نهادهایی هستند که ساختارها را تصویب میکنند و آموزش و پرورش اجرا میکند.»
خرید خدمت سربازی منتفی شد
با تصویب بندی از لایحه بودجه ۹۸ درباره لزوم تسویه حساب خریداران خدمت سربازی مشمول در سالجاری، عملاً خرید خدمت سربازی در سال ۹۸ منتفی شد. به گزارش ایسنا، نمایندگان مجلس در جلسه علنی نوبت صبح روز گذشته و در ادامه بررسی جزئیات بودجه ۹۸ در بخش درآمدی، بندالحاقی ۳ تبصره ۱۱ را تصویب کردند. بر این اساس دولت مکلف است اقساط جریمه غیبت از خدمت وظیفه عمومی افرادی را که تا پایان سال ۱۳۹۷ متقاضی پرداخت اقساطی این جریمهها بودهاند تا پایان سال ۱۳۹۸ وصول و به حساب خزانه واریز کند. افرادی که تا پایان سال ۱۳۹۸ نسبت به تسویه اقساط خود اقدام نکنند مشمول غایب محسوب و به خدمت وظیفه عمومی اعزام میشوند. در چند سال گذشته بندی در لایحه بودجه برای تعیین شرایط خرید خدمت سربازی برای مشمولان غایب تصویب میشد که امسال این بند از بودجه حذف شد لذا پرونده خرید خدمت سربازی در سال ۹۸ بسته شد. در همین رابطه محمد جواد جمالی عضو هیأت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: با تصویب این بند از لایحه بودجه عملاً در سال آینده خرید خدمت سربازی نداریم و باید مشمولان سال ۹۷ تا پایان سال ۹۸ تسویه حساب کنند.
حناچی: شهروندان برای استفاده بیشتر از خدمات باید هزینه بپردازند
شهردار تهران گفت: هر فردی در شهر از خدمات بیشتری استفاده کند، باید هزینه آن را بپردازد و البته معنایش این نیست که بخواهیم از همه مردم هزینه بالا دریافت کنیم. پیروز حناچی به ایلنا گفت: در مجلس دو لایحه داریم که اگر به تصویب برسد، بخش عمدهای از درآمدهای پایدار برای شهر تهران تأمین میشود. یکی از این لوایح، لایحه منابع مالی پایدار و دیگری لایحه مالیات بر ارزش افزوده است. وی گفت: تأمین درآمدهای پایدار یعنی اگر کسی از در شهرداری برای دریافت پروانه وارد نشد، شهرداری از پس امور جاری خود برآید. شهردار تهران در پاسخ به این پرسش که شهرداری علاوه بر دریافت عوارض از مردم چه درآمدهای پایدار دیگری میتواند داشته باشد، عنوان کرد: عوارض، مالیات محلی، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات خودرو و... از جمله درآمدهای پایدار است و همه درآمدهای شهری از همین جنس عوارض و مالیات است.
90 درصد حوادث شغلی برای مردان است
رئیس اداره میانسالان وزارت بهداشت ضمن اشاره به برنامههای در نظر گرفته شده برای سلامت مردان، گفت: ۹۰ درصد حوادث شغلی برای مردان اتفاق میافتد و ۸۵ درصد موارد ایدز نیز در مردان دیده میشود.
به گزارش ایسنا، دکتر ربابه علامه در نشست خبری هفته سلامت مردان که در وزارت بهداشت برگزار شد، با بیان اینکه علاوه بر آموزشهای ارتقای سلامت برای مردان، یک سری بسته خدمت نیز برایشان تدوین کردهایم، گفت: بسته خدمتی مردان دارای سه جزء کنترل عوامل خطر و اصلاح سبک زندگی، اصلاح الگوی تغذیه و اصلاح الگوی مصرف دخانیات است. در عین حال در کنار این خدمات، خدمات تن سنجی نیز در مراکز بهداشت انجام میشود و وضعیت فعالیت جسمانی افراد نیز مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این حوزهها مشاورهها به صورت کاملاً علمی تبیین و ارائه میشود.