ندا سیجانی
یادداشـــت
به وسعت واژه تا کرانههای تکلم
شاهرخ تویسرکانی
دبیر ستاد برگزاری سومین جشن موسیقی ما
موسیقی برای اهل مشرق، هم راه است و هم منزل. موسیقی چون عصای کلمات، خاموشان را از نیل هر عبارتی به آن سوی ساحل میبرد؛ خاصه برای ما ایرانیان که موسیقی را برای رفتارمند کردن حیات خود برگزیدهایم. همین گزینش برای ما انگیزهای شد تا خلاف آمد روزگار، بگوییم در این دیار، برپا خاستن دشوار نیست، پایداری مهم است. سومین سال پایداری وظیفهای به نام «موسیقی ما» همین ساعت است که حول حالنا... !موسیقی ما صرفاً موسیقی نیست، مضمونی هارمونیک نیست، بلکه هزار و یک شب خرد و سنت و فرهنگ ما ایرانیان است. موسیقی یعنی حافظه تاریخی مردم ما، چه در بزم و چه در رزم، چه در شوق و چه اندوه، چه مرگ و چه زندگی. این موسیقی است که کلمات را برای پایداری در عشق کوک میکند؛ کوکی که باردار همه کرانههای تاریخ و تمدن ایران زمین ماست. ما میخواهیم شادمانی بیسبب این صبح و شام را با سبب روشن به جهانیان بنماییم؛ حتماً در حد توان و وسع خویش، آن هم دست بر زانوی خویش به پای خاستن! سه سال پایداری در راه پندار تغزل و تکلم و آوای نور. تا امشب جلیل که جهان برای شنیدن نام بزرگان ما گوش مهیا کرده است، ما بر این باوریم که بسیاری در این بوم و بر بالا بلند به زاویه رفته و خاموش به حاشیه نشستهاند و موسم آن رسیده که راز امید و آزادی و عشق را بر ملا کنیم. ادای دین نسبت به استادان استواری که ما هم پایداری را از آنها آموختهایم. او که میتواند استوار عمل کند، باید از خاموشی و حصرهارمونی به درآید، آزاد؛ و قدرش دانستهتر گردد. و در آخر اینکه، «موسیقی ما» آمده است تا این میراث کهن فرهنگی را، راه به راه و منزل به منزل و سینه به سینه در جان همه دلدادگان به این هنر، حفظ نمایید. به وسعت ایران زمین بزرگ!
سومین جشن سالانه «موسیقی ما» شب شنبه در حالی در تالار وحدت تهران برگزار شد که این سالن خاطره انگیز شاهد حضور تعداد زیادی از هنرمندان حوزه موسیقی در کنار هم بود.
در این مراسم دست اندرکاران «موسیقی ما» تلاش کردند در یک جمع خودمانی با حضور اهالی موسیقی، بهترینهای آلبوم، ترانه، آهنگسازی، تنظیم و... را در سبکهای مختلف از نگاه کارشناسان و مردم برای انگیزه بیشتر درهنرمندان و همچنین قدردانی و تشکر طی یک سال فعالیت هنری به مخاطبان معرفی کنند. اما سومین جشن موسیقی ما امسال حال و هوای دیگری داشت؛ از حضور حبیب محبیان، تا دریافت نشان درجه یک هنری عبدالوهاب شهیدی از سوی وزارت ارشاد در سن 93 سالگی از نکات قابل توجه این برنامه بود. به گزارش «ایران» دراین جشن که اجرای آن را احسان کرمی برعهده داشت، وی در ابتدا با اشاره به حادثه تلخ منا گفت: کسانی که با هزار امید و آرزو به سرزمین وحی رفته بودند، برنگشتند و هنوز هم بسیاری از خانوادهها، چشم به راه عزیزانشان هستند. به همین خاطر جشن سوم موسیقی ما را با یک دقیقه سکوت به احترام درگذشت این عزیزان آغاز میکنیم. پس از اجرای گروه «راز و نیاز» به خوانندگی سالار عقیلی، آیین قدردانی ازمحمدرضا درویشی با حضور نادر گلچین، فریدون شهبازیان و محمد سریر روی صحنه و به پاس یک عمر فعالیت هنری در زمینه پژوهش موسیقی برگزار شد.
درویشی: در کشور ما موسیقی سنتی را آب برده
محمدرضا درویشی پس از دریافت تندیس طلاییاش، اظهار کرد: پیش از شروع این جشن، دوست خبرنگاری از من نکتهای پرسید مبنی بر اینکه خیلیها معتقدند در مراسمی از این قبیل باید فقط به موسیقی سنتی پرداخته شود و نظر من را در اینباره جویا شد. من جواب دادم که باید تنگنظری را کنار گذاشت. قانون، قانون عرضه و تقاضا است؛ هر چیزی که متقاضی داشته باشد، خود به خود عرضه میشود. این پژوهشگر افزود: همین موسیقیهایی که امروز به عنوان موسیقی سنتی میشنویم، رگههایی از موسیقی پاپ در خود دارند و در واقع کلاه گشادی است که سر خودمان میگذاریم. او خاطرنشان کرد: خیلی وقت است که در کشور ما موسیقی سنتی را آب برده است. آنچه شما در تکخوانی، تکنوازی و گروهنوازیها میشنوید، موسیقی سنتی نیست. حالا که بخش خصوصی دستش کوتاه است و بخش دولتی هم حمایتی نمیکند، خوب است که چنین جاهایی وجود دارد که در آن، سره و ناسره را از هم تشخیص میدهند. درویشی با بیان اینکه «من هیچ مخالفتی با موسیقی پاپ ندارم اما این موسیقی هزینههای عرضهاش را خودش درمیآورد»، افزود: موسیقیهای دیگری هستند که کمکم فراموش میشوند و نیاز به حمایت دارند.
بهترین آلبوم موسیقی معاصر، اصیل و سنتی ایرانی
اما بخش اول تندیسهای طلایی به آلبوم موسیقی معاصر، اصیل و سنتی ایرانی اختصاص داشت که با حضور هنگامه اخوان، نادر مشایخی و حمیدرضا نوربخش در روی صحنه، برگزیدگان آن به انتخاب کارشناسان، آلبوم «قطرههای باران» اثر کیخسرو، تهمورس و سهراب پورناظری و در بخش آرای مردمی به آلبوم «مستور و مست» اثر ژانو باغومیان و همایون شجریان انتخاب شدند. جایزه بهترین آهنگساز موسیقی معاصر و سنتی ایرانی به انتخاب کارشناسان نیز به حمید متبسم برای آلبوم «زمزمهها» رسید.
بهترین آهنگساز موسیقی پاپ، موسیقی تلفیقی و تجربی و نواحی
جایزه بهترین آهنگساز موسیقی پاپ نیز بر اساس انتخاب کارشناسان به علیرضا افکاری برای آلبوم «پاییز تنهایی» رسید. او پس از دریافت تندیسش از همه عوامل آلبوم قدردانی کرد. همچنین، جایزه بهترین آهنگساز موسیقی تلفیقی و تجربی طبق انتخاب کارشناسان به میلاد درخشانی برای آلبوم «اشارات نظر» رسید و جایزه مردمی این بخش به همایون شجریان و سهراب پورناظری برای آلبوم «آرایش غلیظ» رسید. جایزه بهترین آلبوم موسیقی مقامی و نواحی نیز به محمدرضا درویشی برای آلبوم «منظومههای حماسی» رسید. در ادامه مراسم احسان کرمی باتوجه به فضای سالن از گروه موسیقی «لیان» دعوت کرد روی صحنه بیاید.
شریفیان: اختلاس در موسیقی هم رسوخ کرده
محسن شریفیان پس از اجرایش در انتقاد به چهره عبوس هنرمندان حاضر در سالن گفت: چند وقت پیش دانشجویی برای پایاننامهاش پیش من آمد و میخواست بداند که چرا موسیقی ایرانی غمگین است؟ باید میگفتم به این مراسم بیاید تا چهره شما را ببیند. شما استادان بزرگ این مملکت هستید اما یک لبخند روی لبتان نیست. مردم به اندازه کافی غم دارند. پژوهشگر موسیقی جنوب ادامه داد: به نظر من جشن موسیقی ما بخشی هم برای انتخاب غمگینترین قطعه داشته باشد. شما خوانندگان پاپ هم همینطور هستید؛ دائم غمگین میخوانید. شریفیان افزود: من به سهم خودم نگران موسیقی ایران هستم. نمیگویم همه موسیقیها شاد باشند اما ما باید جامعه را عوض کنیم نه اینکه ببینیم، جامعه چه میخواهد. او در پایان سخنانش گفت: در مجامع اقتصادی خیلیها این روزها حرف از اختلاس میزنند، غافل از اینکه اختلاس در موسیقی هم هست. مثلاً آلبوم «یک نفر» را برمیدارند، به نام خودشان میزنند. بخش بعدی برنامه به قدردانی از یک عمر فعالیت هنری ناصر فرهودی در زمینه صدابرداری اختصاص داشت که با حضور میلاد کیایی، فریدون خشنود، ناصر چشمآذر و حبیب محبیان روی صحنه انجام شد.
پس از 6 سال سکوت صحبت میکنم
حبیب محبیان پس از حضور روی صحنه تالار وحدت گفت: من بدون گیتار فلجم و تابهحال بدون آن روی صحنه نیامدهام. من اهل صحبت کردن نیستم اما درباره ناصر فرهودی باید بگویم که با او همکاریهای خوبی داشتم. حبیب پیش از اینکه تندیس فرهودی را به او بدهد، به صورت طنزآمیز اظهار کرد: اول فکر کردم به من جایزه دادهاند، خوشحال شدم. وی افزود: من لیاقت ندارم که جلو صف باشم. امشب پس از شش سال سکوت، صحبت میکنم. میخواهم بگویم با هم باشید و خدا را فراموش نکنید.
بهترین آلبوم پاپ و پاپ راک
اما بخش دوم اهدای جوایز به بهترین آلبوم پاپ به «عشق یعنی...» با صدای فریدون آسرایی به انتخاب کارشناسان تعلق گرفت و بخش جایزه مردمی نیز به احسان خواجه امیری برای آلبوم «پاییز تنهایی» رسید. حبیب محبیان پس از اهدای جایزه خواجه امیری گفت: هشت سال پیش آقاپسری را کنار پدرش دیدم و خیلی خوشحال شدم. با خودم گفتم خدا را شکر مثل پدرش میماند. جایزه بهترین آلبوم پاپ راک برای آلبوم «رفته از دست» بر اساس رأی کارشناسان به گروه «کامنت» رسید. جایزه مردمی بخش پاپ راک نیز به رضا یزدانی برای آلبوم «سلول شخصی» رسید. در ادامه مراسم، قدردانی سوم سومین جشن موسیقی ما به هوشنگ ظریف استاد پیشکسوت موسیقی سنتی ایران اختصاص داشت که پس از پخش کلیپی از صحبتهای هوشنگ ظریف، با حضور عبدالوهاب شهیدی، حسن ناهید و جواد مجابی از یک عمر فعالیتهای هنری ارزشمند هنری استاد ظریف تجلیل به عمل آمد. سپس عبدالوهاب شهیدی، جواد مجابی و حسن ناهید برای قدردانی از هوشنگ ظریف به پاس یک عمر فعالیت هنری روی صحنه حاضر شدند. ظریف نیز پس از دریافت تندیسش اظهار خشنودی کرد.
ترانه برگزیده
در بخش ترانه برگزیده که با حضور محمدعلی شیرازی، محمدعلی بهمنی، تورج شعبان خوانی و کیخسرو پورناظری روی صحنه انجام شد جایزه ترانه برگزیده موسیقی پاپ به انتخاب کارشناسان به رسول یونان برای ترانه «قهوهخانهها» رسید. همچنین جایزه بهترین ترانهسرا به انتخاب کارشناسان را روزبه بمانی دریافت کرد.
بهترین تنظیم کننده، کنسرتگذار و ناشر
جایزه بهترین تنظیمکننده موسیقی پاپ به انتخاب کارشناسان به بهروز صفاریان برای آلبوم «عشق یعنی» رسید. جایزه بهترین کنسرتگذار به رامین صدیقی مدیر نشر موسیقی «هرمس» رسید. او جایزهاش را به بهمن مظفری، هنرمند تازه درگذشته تقدیم کرد. جایزه بهترین ناشر نیز به «خانه هنر خرد» رسید. این جایزه به انتخاب مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری به این مؤسسه اهدا شد. آلبوم «نه فرشتهام، نه شیطان» اثر تهمورس پورناظری و با صدای همایون شجریان هم با استناد به وبسایت بیپتیونز به عنوان پرفروشترین آلبوم فضای مجازی انتخاب شد. در ادامه مراسم، سیمین غانم، صدیق تعریف و تهمورس پورناظری روی صحنه حاضر شدند تا از یک عمر فعالیت هنری بهروز غریبپور تجلیل کنند. او پس از دریافت جایزهاش درباره پیوند موسیقی و تئاتر و اهمیت تعزیه سخن گفت.
بهترین قطعه موسیقی معاصر و اصیل ایرانی و تلفیقی و تجربی
در بخش آخر اهدای جوایز، جایزه بهترین قطعه موسیقی معاصر و اصیل ایرانی به نوید دهقان و سالار عقیلی برای قطعه «وطن» رسید. جایزه بهترین قطعه موسیقی معاصر و اصیل ایرانی خارج از آلبوم به انتخاب مردم به قطعه «پردهنشین» اثر مهیار علیزاده و علیرضا قربانی اهدا شد. جایزه بهترین قطعه موسیقی تلفیقی و تجربی با رأی کارشناسان به همایون شجریان برای قطعه «با من صنما» رسید. جایزه بهترین قطعه موسیقی تلفیقی و تجربی خارج از آلبوم نیز به انتخاب مردم گروه دارکوب و علی زند وکیلی برای قطعه «ترشرو» رسید.
بهترین قطعه موسیقی پاپ و آلبوم موسیقی سنتی بیکلام
همچنین جایزه بهترین قطعه موسیقی پاپ از نگاه کارشناسان به قطعه «عشق یعنی» اثر بهروز صفاریان، سروش سمیعی و فریدون آسرایی رسید. جایزه بهترین قطعه موسیقی پاپ خارج از آلبوم با رأی مردمی به طور مشترک به قطعه «چشمه طوسی» محسن چاووشی و «نگران منی» مرتضی پاشایی رسید. در ادامه، جایزه بهترین آلبوم موسیقی سنتی بیکلام با رأی کارشناسان به حسین علیزاده و پژمان حدادی برای آلبوم «تربت» رسید. همچنین، جایزه بهترین آلبوم موسیقی مدرن، ملل و کلاسیک به انتخاب کارشناسان به کیهان کلهر برای آلبوم «لایههای تاریکی» رسید.
تندیس طلایی نوازندگی
در نهایت، تندیس طلایی نوازندگی به حسن ناهید نوازنده نی و عینالله کیوانشکوه نوازنده درامز اهدا شد. همچنین در سومین جشن موسیقی ما از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دو نشان درجه یک هنری به عبدالوهاب شهیدی خواننده موسیقی سنتی ایرانی و نوازنده عود تقدیم شد.